In antwoord op Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers wond staatssecretaris Sharon Dijksma er donderdag geen doekjes om.

De Kamervraag luidde: Kloppen de cijfers uit het onderzoek van Wakker Dier, waar in dit artikel ['Vee crepeert in eigen mest', AD/Haagsche Courant, 2 november 2013, red] over wordt gesproken, dat door overmatige aanwezigheid van mest en ammoniak in stallen jaarlijks meer dan twee miljoen varkens (15%) longontsteking of kreupelheid en tot 50% van de varkens in stallen ademhalingsprobleem heeft, dat 335 miljoen kippen (64%) pootontstekingen krijgen en vrijwel alle plofkippen irritaties of ontstekingen aan ogen of luchtwegen hebben en de meerderheid van de koeien jaarlijks pijnlijke poot- of uierontstekingen heeft?

Dijksma's antwoord: Het onderzoek van Wakker Dier betreft een verzameling van quotes uit verschillende onderzoeken. Er worden één op één relaties gelegd tussen variabelen die niet zonder meer zo te leggen zijn.

Volgens Dijksma is de zorg voor een gezond stalklimaat primair de verantwoordelijkheid van de veehouder. Ze zal daarom geen extra maatregelen nemen om overmatige aanwezigheid van mest te reduceren, maar verwijst naar de bestaande eisen en maatregelen in de huidige dierwelzijns- en milieuregelgeving.
Dit artikel afdrukken