De olie uit algen is net zo gezond als de olie uit vis. Dat blijkt uit de experimenten in reageerbuizen en met proefdieren die ir. Vincent van Beelen van de leerstoelgroep Toxicologie van de Wageningen Universiteit heeft uitgevoerd. Er is over zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food & Chemical Toxicology.
Een kleine hoeveelheid van de omega-3-vetzuren uit vis vermindert de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten. Maar de zeeën waar visolie uit moet komen zijn overbevist en verontreinigd. Omega-3-vetzuren worden ook gevonden in microalgen, zoals Crypthecodinium cohnii en Nitzschia laevis. Deze algen kunnen in bioreactoren worden gekweekt.
Geen verschil met omega-3 uit visolie
De olie afkomstig uit algen is al op de markt, maar of die even effectief is ten aanzien van de gezondheid was nog niet duidelijk. Van Beelen onderzocht het effect van algenolie op menselijke darmkankercellen. Van reguliere visolie was al bekend dat die niet schadelijk is voor gezonde cellen, maar giftig kan zijn voor kankercellen. De Wageningse toxicoloog ontdekte dat algenolie in hoge concentraties voor kankercellen net zo giftig is als reguliere visolie. In lagere concentraties was olie uit algen ook net zo goed als visolie in staat de ontwikkeling van de kankercellen af te remmen. Er werden ook proeven gedaan met ratten. Daaruit bleek dat beide soorten olie even goed in staat zijn het ontstaan van een voorstadium van darmkanker te voorkomen.
Afweer gestimuleerd
Eerder dit jaar publiceerde Van Beelen in FEBS Letters een onderzoek waarin hij met genomicstechnologie ontrafelde hoe omega-3-vetzuren precies beschermen tegen kanker. De vetzuren moeten oxideren en daardoor prikkelen ze in de cel het electrophile-responsive element (EpRE). Dat zorgt ervoor dat de cellen meer anti-oxidanten aanmaken, en mechanismen activeren die potentieel gevaarlijke verbindingen afvoeren.
Zoeken naar goedkope productiemethoden
Algenolie is nog wel erg duur. Verschillende bedrijven werken aan technologie die daarin verandering moet brengen. De R&D-afdelingen van de bedrijven experimenteren met snel groeiende genetisch gemodificeerde bacteriën, die de kostbare vetzuren dankzij stukjes genetisch materiaal van algen goedkoop produceren.
bron: Universiteit van Wageningen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Oud nieuws.
De omega-3 in vis is volledig afkomstig van de algen die de vissen eten. Vissen maken zelg geen Om-3 aan.
Maar de boodschap die hier gegeven wordt is: "eet geen vis, slik pillen!(die wij verkopen)". Twee harinkjes per week zijn even goed, aangenamer om eten, en haring is nu net NIET verbevist.
"De omega-3 in vis is volledig afkomstig van de algen die de vissen eten. Vissen maken zelg geen Om-3 aan."
Algen produceren DHA, de vis maakt er deels EPA van. Visolie bevat EPA en DHA.
Het valt me op dat mensen smalend 'oud nieuws!' roepen als ze iets al eens voorbij hebben zien komen. Wat is er tegen het volgen van een ontwikkeling? En wat is er tegen het aan de man brengen of slikken van visolie of algenolie of slangenolie? Ik eet elke dag haring, maar mijn buurvrouw lust geen vis en neemt een capsule. So what?
Van de weeromstuit plaats ik hier nog wat nieuws uit het stenen tijdperk:
Onlangs sprak de Wageningse hoogleraar Humane Voeding Martijn Katan de vrees uit dat de toenemende belangstelling van de consument voor visolie – binnenkort zelfs op recept verkrijgbaar omdat het bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten – ernstige consequenties kan hebben voor de toch al onder druk staande visstand. Een elegante oplossing is in de maak in het hoge noorden. Marien chemicus Dr Jose Rainuzzo van het SINTEF in het Noorse Trondheim heeft een methode ontwikkeld die van alomtegenwoordige eencellige
diertjes fanatieke visolieproducenten maakt. Het gaat om genetisch gemodificeerde raustochytriden. De diertjes zijn de droom van iedere rechtgeaarde alchimist: ze maken het peperdure omega-3 vetzuur DHA in ruil voor suiker en zout.
(Bron: Gemini, augustus 2004)
En dan nog wat echt nieuws dat werkelijk geen hond zal interesseren:
Zojuist verschenen bij Karger:
Prevention of Coronary Heart Disease From the Cholesterol Hypothesis to w6/w3 Balance
Contributions by Okuyama, H. (Nagoya); Ichikawa, Y. (Nagoya); Sun, Y. (Dalian); Hamazaki, T. (Toyama); Lands, W.E.M. (College Park, Md.)
Prijs: 163 euro.
Auw, duur! Heb jij 'm al doorgeworsteld?
Oud nieuws? Hoogst opwindend nieuws lijkt me. Maar niet om de vermeende goede eigenschappen van vetzuren uit vis en uit algen. In het bericht worden de vetjes weer gevangen onder de noemer Omega 3. Een internationaal modewoord voor een verzamelingetje van verschillende vetzuren.
Of zo'n zuurtje nou wel of niet bijdraagt aan het eindeloze leven wat nieuwe mensen over een eeuwtje te wachten staat is voor ons, stervelingen die het nog steeds niet voor elkaar hebben, niet van zo'n hevig belang.
Maar de sensatie is er niet minder om en ik begrijp niet dat opwinding alom uitblijft. Wageningen flikt iets wat enorme gevolgen kan hebben. Een hele nieuwe agrarische bedrijfstak zal er uit voortkomen, de productie van algen voor de productie van grondstoffen voor de productie van waardevolle eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van een vis.
Een alg die visvoer maakt in een reactor is een middel van jewelste tegen overbevissing. Vergeet niet dat bijvoorbeeld het merendeel van de kostelijke vette ansjovisjes die wereldwijd gevangen worden niet voor menselijke consumptie wordt aangewend maar voor vismeel en visolie. Er wordt op krankzinnig grote schaal gevist op 'industrievis' om kippen, varkens en steeds meer vissen te voeren. Als algen de begeerde visolie, waarvan de prijs op de wereldmarkt elke jaar zo'n beetje verdubbelt, kunnen produceren kan de ruige visserij op industrievis worden opgedoekt.
De overheid zou onder druk van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en mij een enorme smak geld naar Wageningen moeten sluizen voor de ontwikkeling van de algenkunde.
Wageningen moet weer eens voorop kunnen lopen in de grote wereld in plaats van zich te storten op nieuwe mayonaise.
@Melchior Meijer
Een artikel in het populair wetenschappijke tijdschrift newscientist over een alternatieve wijze waarop statines hartaanvallen zouden voorkomen, dus ongerelateerd aan hun cholesterolverlagende eigenschappen. Meer aanwijzingen dat cholesterol geen grote boosdoener is, uit een relatief (!) onverdachte hoek:
"For years, doctors and scientists have suspected that another property of statins, unrelated to their cholesterol-lowering ability, explained how they protected patients from heart disease and stroke so effectively. Samani believes his team's findings may help explain just why statins are so effective."