Wie huisdieren heeft, weet dat ze een paspoort nodig hebben om de grens over te mogen. Wie beesten eet, moet via hun paspoort kunnen inzien wat ze hebben meegemaakt. Dat vindt Pierre Wind.
De bekende TV-kok vertelde dat gisteren tijdens een veterinair congres in Doorn voor Nederlandse landbouwhuisdierendierenartsen. Hij wil af van het anonieme vlees waarvan mensen niet weten waar het vandaan komt, hoe het dier geleefd heeft, of en wanneer het ziek was en hoe en waar het is geslacht en verwerkt. Dat moet allemaal worden vastgelegd in een paspoort voor dieren die we opeten.
Een uittreksel van dat paspoort zou voortaan op de verpakking van je karbonade en kipfilet geplakt moeten zitten. Dan krijg je er weer gevoel en respect bij. Je weet dan van welke boer het dier kwam, waar het als baby werd geboren, wie het naar de stal bracht waar het groot werd en langs welke wegen, wat het daar te eten kreeg, of het ooit ziek was, wat het toen voor medicijnen kreeg en wie er waakte aan zijn of haar nachtkastje.
Absurd? Nee. De dierenartsen konden Wind blij maken: zo'n eetbeestenpaspoort kan desnoods morgen al worden ingevoerd. Alle gegevens zijn er.
Zou het er komen als je daarop ontdekt dat je worstje uit Italië in Nederland is geboren, je gedroogde Bayonneham in Denemarken en die zalige Duitse paté blijkt te komen van zowel een Gronings als een Limburgs varken die geslacht werden in Brabant maar waarvan de levers toevallig verkocht werden naar die Duitse patémakerij?
Of zou het helpen als er op staat dat het stukje varken dat je kocht nooit ziek is geweest én dat het af en toe gezonde kruiden kreeg om niet eens ziek te kunnen worden?
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Een uittreksel van dat paspoort zou voortaan op de verpakking van je karbonade en kipfilet geplakt moeten zitten. Dan krijg je er weer gevoel en respect bij. Je weet dan van welke boer het dier kwam, waar het als baby werd geboren, wie het naar de stal bracht waar het groot werd en langs welke wegen, wat het daar te eten kreeg, of het ooit ziek was, wat het toen voor medicijnen kreeg en wie er waakte aan zijn of haar nachtkastje.
Absurd? Nee. De dierenartsen konden Wind blij maken: zo'n eetbeestenpaspoort kan desnoods morgen al worden ingevoerd. Alle gegevens zijn er.
Zou het er komen als je daarop ontdekt dat je worstje uit Italië in Nederland is geboren, je gedroogde Bayonneham in Denemarken en die zalige Duitse paté blijkt te komen van zowel een Gronings als een Limburgs varken die geslacht werden in Brabant maar waarvan de levers toevallig verkocht werden naar die Duitse patémakerij?
Of zou het helpen als er op staat dat het stukje varken dat je kocht nooit ziek is geweest én dat het af en toe gezonde kruiden kreeg om niet eens ziek te kunnen worden?
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beste mensen, dank voor de adhesie! Markten hebben humeuren, zeggen aandelenjongens. Dat geldt ook voor sites, zo lijkt het. Het is hier al een tijdje te voelen. Foodlog is toe aan een reset die staat in het teken van het open denken versus dat van zijn vijanden. Dat heeft spelregels en stijlvormen. Die moeten beter geformuleerd worden. Eerder sloot Foodlog voor 3 maanden, toen was het nodig en zorgde het voor iets beters. Vanaf morgen sluiten we tot 1 januari. Een en ander met het oog op alweer iets beters.
@ Ver-wonderd: "Er is natuurlijk ook een anderzijds...."
Ik denk dat het "anderzijds" op dit moment Dick niet meer zo boeit. Een website als deze wordt interessant als mensen hun kennis en vragen openlijk aan elkaar voorleggen. het wordt interessant als men elkaars standpunten en argumenten verkent. Het wordt interessant als daaruit gesprekken en discussies ontstaan, waar diverse gezichtspunten aan de orde komen. Daar kunnen alle deelnemers meerwaarde uit halen.
Dat is op zichzelf al erg lastig als je met elkaar discussieert over een onderwerp, waar zoveel verschillende vakdisciplines een inbreng kunnen hebben (maar tegelijk ook zo interessant) Maar het gevaar dat men elkaar niet helemaal begrijpt en van daaruit lijkt te gaan bestrijden is groot en soms niet te voorkomen. Maar dat is nog te begrijpen.
Het wordt echter ondoenlijk als mensen hier komen met voor-ingenomen stellingen, alleen geïnteresseerd lijken in hun eigen mening/overtuiging en kennelijk uitsluitend met de bedoeling anderen te overtuigen van hun eigen gelijk.
En als dat niet lukt, grijpen een aantal deelnemers tot overmaat van ramp naar emotionele discussie-methodes door anderen te benaderen met cynische opmerkingen, belachelijk te maken, te kleineren of intenties ter discussie te stellen.
Dat ziet Dick gebeuren en daar neemt hij terecht stelling tegen. Maar dat is niet iets wat ons als een natuurramp overkomt. Dat laten wij met elkaar ook gebeuren. En als een hoofdredacteur laat merken dat hij het meer dan zat is, helpt het ook niet om hem relativerend te wijzen op een "anderzijds", hoe goed ook bedoeld. Dat "anderzijds" heeft hij ongetwijfeld al tig keer overwogen.
Ik begrijp de stellingname van Dick. Ik zou het zeer betreuren als dit platform op slot zou gaan. Het zou een groot verlies betekenen voor het openbare debat over voeding en ik hoop dat er een alternatieve weg te vinden is.
De plofveehouders (ik citeer Jordi), de Rabobank, de Trolimstallenaffaire (Trouw voedselfabrikant, Limborg/Limburg ingenieur die "optimale" stallen ontwierp, de Rabo of voorganger die dat planneke financierde en dan weer vervolgens weer failliet verklaarde).
Nederland heeft geen geheugen over de "agri-maffia" (all in jest!), misschien is dat maar goed ook.
Maar ook het vertrouwen in (wat?: de industrie, de overheid, de boeren,) onze voedselverstrekkers sijpelt steeds sneller weg en misschien niet ten onrechte,
genetische manipulatie, suiker toevoegen om omzet te verhogen, toezichthouders..
(ja driemaal toe: toezicht:.. oogjes toe, oortjes toe en snaveltjes toe, dan krijg je van L. Hermans de onbetwiste Master-toezichthouder af en TOE een cognacje en een sigaar..hoe triest kan het nog worden met losgezongen luchtballonnen).
Misschien dat zich nu eindelijk "wat gaat roeren".
De oplossing weet ik niet,
maar dat er wat anders dan de technisch/techneutische oplossingen (ook die uit Wageningen) gaan opduiken mag ik hopen..
Moi, een verwonderde sukkel die hoopt op beter..
In de veehouderij is er een meldings en afmeldings plicht, elk dier heeft een barcode (staat op de oornummers) en daaraan is een schets (soort paspoort) aan verbonden. Op die schets staan gegevens als naam + nummer, sekse, ouders, ras, geboorte datum en plaats. Overigens vraag ik mij af of de veehouders willen dat hun gegevens op hun producten staan, want als dit voorstel van die pierre wind wettelijk verplicht is dan is het een grote inbreuk op de privacy van de veehouders. In het ergste scenario wat ik kan schetsen is dat een stel radicale activisten de zogenaamde plofveehouders af gaan en die het leven zuur gaan maken doordat al die informatie als ware op straat ligt.
Ik begrijp heel goed wat en hoe "het je aan het hart gaat" Dick.
Ik zal niet de enige en ook wellicht niet de eerste zijn om je te kunnen volgen
in je overweging, en hierbij moet ik mezelf ook even onder de loep gelegd beschouwen/ervaren...
Er is natuurlijk ook een anderzijds....
Als je Foodlog (niet voor niets met een Hoofdletter) vakantie gunt en reden voor meditatie, of andere wegen of overweging gunt, overweeg mee dat niet iedereen "heet bij het onderwerp betrokken, altijd koel van de naald kan reageren.."
Kortom: Foodlog maakt wel iets los, en dat kun je ook zien als een compliment
ons dagelijks .... brood/food is niet langer een "so what" ooit ingevuld door het Voedselbureau.
Als je met Foodlog iets bewerkstelligd hebt, misschien niet de bedoelde typhoon,
maar minstens een stormpje ten faveure van groeiend bewustzijn heb je gezaaid.
En daarvoor: dank!