Vorsprung durch Technik, zei een bekend automerk vroeger. Niet-chinezen mogen wel oppassen voor ouder gemaakte imitaties die geen imitaties meer zijn, maar prachtige innovaties.

Rode wijn twintig jaar laten rijpen om zo een mooie vintage te krijgen? Niet meer nodig, zeggen Chinese wetenschappers, gewoon 600 volt door de wijn laten gaan. Normaal gesproken duurt het minimaal een half jaar voordat de meeste wijnen kunnen worden gedronken. Bepaalde rode wijnen komen pas na twintig jaar op het vat te hebben gelegen het beste tot hun recht.

Tijdens het rijpen komt jonge wijn in aanraking met zuurstof. Zo komt een chemisch proces op gang waardoor de zuren in een wijn afnemen en het aroma gebalanceerder en subtieler wordt.

Tijdrovend
Maar deze traditionele methode is tijdrovend en dus duur. Onderzoekers aan de universiteit van de Chinese stad Guangzhou hebben - na ruim tien jaar onderzoek - een oplossing gevonden: door stroomstoten door de wijn te jagen, verandert de structuur van de drank veel sneller.De onderzoekers deden proeven met verschillende voltages, en een jonge cabernet sauvignon. De drie maanden jonge wijn bleek 'perfect op smaak' na een drie minuten durende 'behandeling' van 600 volt per centimeter, meldt The New Scientist.

Blinde test
Twaalf onafhankelijke wijnproevers waren volgens het wetenschappelijke tijdschrift na een blinde test met andere, wel gerijpte wijnen verrast en verbaasd over de resultaten.

Bekende wijndeskundigen bevestigen dat wijn zo kan worden verbeterd. Hervé Alexandre, wijnprofessor aan de universiteit van Bourgondië, zegt tegen The New Scientist dat een elektrisch veld inderdaad de kwaliteit van jonge wijn kan verhogen.


bron: elsevier



Dit artikel afdrukken