Cargill heeft tijdens de de IFT Food Expo in Chicago de SaltWise lijn gelanceerd, gebaseerd op een gepatenteerde techniek om het gehalte aan zout in voedingsmiddelen terug te dringen. Volgens het bedrijf is in veel producten een reductie van 25 tot 50% van het zoutgehalte mogelijk zonder concessies te doen aan de smaak. Cargill ziet toepassingen voor SaltWise in tal van voedingsproducten, variërend van diepvriesmaaltijden, vleesproducten, sopen, sauzen en dressings tot zoute snacks.
De SaltWise producten worden op een zelfde manier verwerkt als keukenzout. Het wordt als een granulaat geleverd, dat vergelijkbare eigenschappen heeft als zout. Het is oplosbaar in water en is bestand tegen hitte, zuren, dehydratatie en het bevriezen en weer ontdooien van producten. De producten zijn veilig, bevatten geen allergenen en kunnen ook in kosher voedsel worden verwerkt.
Tijdens de vakbeurs IFT presenteerde Cargill tortilla chips en een dip saus waarbij de zoutvervanger is verwerkt. De chips bevat 33% minder zout dan gangbare chips. Ook het zoutgehalte in de dipsaus ligt 33% lager.
bron: Food Ingredients First met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat heb ik dus ook altijd begrepen, Jurgen. Dat het een controversieel onderwerp is. Ik kan dus ook geen geweldige bronnen tevoorschijn toveren, Dick. De berichtgeving die ik opgoogel zijn gewoon oude nieuwsberichtjes die weer verwijzen naar onderzoeken zus en zo. Geen echte bron, maar wel "bewijs" dat er in ieder geval geen concensus is over de slechtheid van zout.
Bijvoorbeeld : http://edition.cnn.com/HEALTH/9808/13/salt.blood.pressure
Of : http://www.rense.com/general65/salt.htm
Wat het schaadt om minder zout te strooien, Wouter? Het schaadt mijn geluk. Zout maakt mij gelukkig. Ik zou heus nog wel overwegen om te minderen, maar dan met meer argumenten. En niet met het argument dat hogebloeddrukpatienten er een lagere bloeddruk door krijgen, of "baadt het niet, schaadt het niet".
Nogmaals, ik vind zout lekker.
Hoe weet je of je tot zo'n subgroep behoort? En wat schaadt het als je wat minder zout strooit? En kreeg je niet ook een hogere kans op maagkanker door zout?
Het gaat hier in veel gevallen om studies in een normale populatie, daarom zijn er ook zo weinig "cardiovascular events" hartaanvallen dus.
Daling van je bloeddruk is over het algemeen gunstig, ook voor mensen die gezond zijn...
Maar, ik heb dus echter altijd begrepen dat alleen subgroep baat heeft bij verlaging van zoutinname. Het is zeker een controversieel onderwerp.
Ja, maar Jurgen, gaat dat onderzoek niet over zoutinname bij hogebloeddrukpatienten? Wat boeit mij als gewoon mens dat? Ik ben gezond.
Ook de onderzoeken naar suikerinname bij suikerpatienten boeit me niet. In die zin, het heeft beide gewoon geen betrekking op mij.
Conclusie Jurgen: wordt er dan inderdaad te hard naar zout als schuldige gewezen voor bloeddrukproblemen?
Het wordt hier steeds mooier ;-)