Cargill heeft tijdens de de IFT Food Expo in Chicago de SaltWise lijn gelanceerd, gebaseerd op een gepatenteerde techniek om het gehalte aan zout in voedingsmiddelen terug te dringen. Volgens het bedrijf is in veel producten een reductie van 25 tot 50% van het zoutgehalte mogelijk zonder concessies te doen aan de smaak. Cargill ziet toepassingen voor SaltWise in tal van voedingsproducten, variërend van diepvriesmaaltijden, vleesproducten, sopen, sauzen en dressings tot zoute snacks.
De SaltWise producten worden op een zelfde manier verwerkt als keukenzout. Het wordt als een granulaat geleverd, dat vergelijkbare eigenschappen heeft als zout. Het is oplosbaar in water en is bestand tegen hitte, zuren, dehydratatie en het bevriezen en weer ontdooien van producten. De producten zijn veilig, bevatten geen allergenen en kunnen ook in kosher voedsel worden verwerkt.
Tijdens de vakbeurs IFT presenteerde Cargill tortilla chips en een dip saus waarbij de zoutvervanger is verwerkt. De chips bevat 33% minder zout dan gangbare chips. Ook het zoutgehalte in de dipsaus ligt 33% lager.
bron: Food Ingredients First met dank aan foodholland
Dat heb ik dus ook altijd begrepen, Jurgen. Dat het een controversieel onderwerp is. Ik kan dus ook geen geweldige bronnen tevoorschijn toveren, Dick. De berichtgeving die ik opgoogel zijn gewoon oude nieuwsberichtjes die weer verwijzen naar onderzoeken zus en zo. Geen echte bron, maar wel "bewijs" dat er in ieder geval geen concensus is over de slechtheid van zout.
Bijvoorbeeld : http://edition.cnn.com/HEALTH/9808/13/salt.blood.pressure
Of : http://www.rense.com/general65/salt.htm
Wat het schaadt om minder zout te strooien, Wouter? Het schaadt mijn geluk. Zout maakt mij gelukkig. Ik zou heus nog wel overwegen om te minderen, maar dan met meer argumenten. En niet met het argument dat hogebloeddrukpatienten er een lagere bloeddruk door krijgen, of "baadt het niet, schaadt het niet".
Nogmaals, ik vind zout lekker.