Nestlé Waters, de grootste speler ter wereld op de markt van bronwaters, blijkt jarenlang verboden zuiveringstechnieken, zoals UV-licht- en actieve koolstoffiltering, te hebben toegepast. Dat blijkt uit een onderzoek door de Franse krant Le Monde samen met Radio France.

Het schandaal speelt bij minstens een derde van de Franse flessenwaters, waaronder bekende namen als Vittel, Contrex, Cristaline, Hépar, Vichy, Perrier en het zoute St-Yorre. Bronwaters die zich ook in het buitenland laten voorstaan op hun zuiverheid, en daar een dienovereenkomstig prijskaartje aan hangen.

'Zuiver bronwater'
Waterproducenten als Nestlé en Sources Alma blijken al jaren hun 'natuurlijk mineraalwater' te behandelen op een manier die niet strookt met de regelgeving voor bronwater. Zuiver bronwater hoort afkomstig te zijn van ongerepte ondergrondse bronnen en mag niet gedesinfecteerd worden. In tegenstelling tot leidingwater, waar filterbehandelingen de gewoonste zaak van de wereld zijn om vervuiling tegen te gaan.

Nadat in 2020 een werknemer van Sources Alma de frauduleuze praktijken aankaartte bij de Direction générale de la Répression des Fraudes (DGCCRF, de Franse NVWA), stelde deze een onderzoek in. En inderdaad, er kwamen verboden praktijken aan het licht, zoals microfiltratie, ozonontsmetting en toevoegen van industrieel koolzuurgas of zelfs gewoon leidingwater. Dan stapt, in augustus 2021, Nestlé zelf naar de Franse overheid om de verboden praktijken toe te geven. Die zijn namelijk nodig, legde Nestlé uit, omdat het bronwater af en toe vervuild blijkt met bacteriën of chemicaliën die niet in het water terecht mogen komen. De Franse overheid stelt ook een onderzoek in, door de Inspection générale des Affaires sociales (IGAS), dat de bevindingen bevestigt.

'Binnenskamers'
Maar daar blijft het bij. Het IGAS-rapport verdwijnt in een la. Sterker nog, de regering gaat met de grootst mogelijke discretie te werk en besluit op 22 februari 2023, na een ministersberaad, de regelgeving te versoepelen en door middel van prefectorale microfiltratiepraktijken toe te staan. Zo konden de waterbedrijven doorgaan met de niet-conform geachte praktijken. Frankrijk hield de affaire bovendien binnenshuis.

"De verordeningen vereisen dat de autoriteiten Europa op de hoogte brengen van elke afwijking die aan een bedrijf wordt toegestaan," zegt Ingrid Kragl, directeur van foodwatch Frankrijk. "Volgens onze informatie heeft Frankrijk de Europese autoriteiten of de andere lidstaten die dit ontsmette water mogelijk hebben geïmporteerd, niet op de hoogte gesteld." De Franse voedselwaakhond gaat dan ook een klacht indienen namens de miljoenen consumenten die gedupeerd zijn doordat ze te duur water hebben gekocht dat misschien nog niet eens helemaal veilig was.

Andere 'oplossingen'
Volgens Muriel Lienau, president van Nestlé Frankrijk, zijn de gebruikte filters een 'erfenis uit het verleden'. Stopzetting van de belastende behandelingen dwong het bedrijf de activiteit van sommige van zijn putten in de Vogezen op te schorten, vanwege hun "gevoeligheid voor de grillen van het weer". De daaruitvolgende productievermindering viel, al dan niet toevallig, samen met het einde van de verkoop van Vittel in Duitsland, en resulteerde in een afvloeiingsplan in de Vogezen.

Wat Perrier betreft, heeft Nestlé een deel van de bronnen in de Gard inmiddels herbestemd voor de productie van een nieuw merk gearomatiseerd water en energiedranken, Maison Perrier. Dat valt dus niet onder de regelgeving voor mineraalwater.
Dit artikel afdrukken