Extra dimensie
‘We hebben nu eindelijk wetenschappelijk bewijs voor iets dat gastronomen over de hele wereld al lang weten: dat sherry perfect combineert met voedsel. In sommige gevallen kan de sherry zelfs een extra dimensie toevoegen aan het genieten van dat voedsel’, aldus Blumenthal op BigHospitality.co.uk.
Blumenthal ontwikkelde enkele recepten om te combineren met verschillende soorten sherry. Zo
Mythe
Ook bij desserts past het goed. De kracht van Pedro Ximinez bij kaas was bekend, maar Blumenthal ontdekt dat deze sherry ook past bij traditionele Engelse custard met room, en dat Palo Cortado goed combineert met mango.
Blumenthals doel van zijn wetenschappelijke zoektocht was het ontkrachten van de mythe dat sherry alleen past bij kerstmis en grootouders. Hij wil het neerzetten als een trendy drank, die altijd bij goed eten geschonken kan worden. Om die reden heeft The Fat Duck ruim dertig sherry’s op de kaart.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Topgear en technocooking?!?! Er zijn een boel onderwerpen die je heel cultuurfilosofisch bij mekaar kunt trekken. Maar ergens gaan ze meestal zwemmen.
Gewoon koken bij McGee is overigens heel en heel verfrissend technisch. Bij This trouwens ook. Ook hij legt kleine foefjes uit om thuis met je beperkte keukentje en spullen te kunnen uitproberen. Dat vind ik knap: het maximale uit de beperking halen.
Dick,
Ik vind van wel.
Topic door Faber:
"Blumenthal duikt in het lab in met sherry" en
"...godfather van de moleculaire keuken ontdekte in het lab dat sherry een groep chemische verbindingen bevat, bekend als diketopiperazines (DKP’s)"
Discussie:
Technocooking dus, met all zijn high-tech aspecten, die er een trendy mediaspektakel van moeten maken. En daar mag je kritisch naar kijken.
Want je gaat me toch niet vertellen, dat deze knakkers niet enorm media- & moneygeil zijn !? Zelfs Jonnie de Boer is niet tevreden met wat hij met koken verdient, maar exploiteert zijn kookkunst bij Siemens om hightech keukenapparatuur te promoten, en tot op de site van de Telegraaf 'up popt'.
Techniek, daar gaat het om. Koken is subject daar aan.
Oh, dat schreef ik nog voordat ik Dick's vraag las. Haha. Nee, inderdaad, gaat helemaal nergens meer over!
De een kan niet door gadgets of nieuwe technieken heen kijken, de andere niet door de boerentruttigheid van oude methoden. Sneu voor ze. Gelukkig beoordeel ik eten gewoon altijd nog op de smaak. Bij Blumenthal heb ik nog nooit gegeten, maar bij een aantal andere groten in de moleculaire keuken wel.
Ik snap niet waarom er altijd zo'n wedstrijd van gemaakt moet worden. Dat duidt in mijn ogen toch wel op een soort minderwaardigheidsgevoel, klaar om in de aanval te gaan terwijl je niet eens aangevallen wordt. Het gaat in Guillaume's stukje ook helemaal niet over eten, enkel over emotie. Angst, behoudendheid, invullen, psychologiseren. Echt, volkomen bullshit. Gaat nergens over.
Euh ... gaat deze draad nog ergens over?