imageDe horeca speelt onvoldoende in op het tegengaan van overgewicht. Deze conclusie werd getrokken tijdens de voorlichtingsdag "Horeca in beweging", die Koninklijk Horeca Nederland organiseerde. Ondernemers stonden stil bij mogelijke kansen met betrekking tot de strijd tegen overgewicht. De dag werd gehouden in het kader van het Convenant Overgewicht. Tijdens de bijeenkomst werd vastgesteld dat de horeca wel degelijk een maatschappelijke verantwoordelijk heeft ten aanzien van dit probleem. Verschillende suggesties werden geopperd. Een daarvan: maak een groene bladzijde in je menukaart met daarop gezonde producten. Een andere: laat koksopleidingen meer aandacht besteden aan het bereiden gezonde voeding. De consument, zo stelden de aanwezigen vast, heeft het recht om te weten wat er in zijn voeding zit. Voor horecaondernemers ligt hier een taak.

Daar gaan we weer denk ik dan. Het is o-zo-gemakkelijk om de verantwoordelijkheid in de schoenen van de horeca te schuiven. Alsof de horeca één groot fastfoodbedrijf is waar ongezond gegeten wordt!

Uiteraard heeft de horeca een maatschappelijke verantwoordelijkheid, en geloof mij die nemen ze al lang. Denk maar even aan de opleiding voor Sociale Hygiëne, waar het alcohol en drugs probleem ondermeer uitvoerig aan de orde komt. en de opleiding portier waar de mensen in de Bar en discotheken sfeer een intensieve trainig ondergaan om maatschappelijk en vaktechnisch verantwoord te werk te gaan.

Mijn ervaringen in de horeca ( nu meer dan 25 jaar) zijn van dien aard dat ik niet beter weet dan dat de diverse koks waar ik mee heb samen mogen werken altijd al met gezond en goed voedsel bezig waren, dat begint al bij de inkoop. Ook wat betreft de bereiding van de diverse producten. Immers we spreken hier niet alleen over voedselverstrekking maar ook over smaak. Dus zie ik dit niet gebeuren. Het zal eerder zo zijn dat het net zo gaat als met de vegetarische gerechten, er zullen een paar light gerechten op de kaart verschijnen in diverse bedrijven die menen hun gasten hier een plezier mee te doen. Een andere oplossing zou nog kunnen zijn om de voedingswaarde van een gerecht op de menukaart onder ieder gerecht te plakken.

image Nee, ik zie dat voorlopig niet gebeuren. Horeca is ook uitgaan en plezier hebben, onthaasten en nu juist eens even niet opletten wat je allemaal aan het doen bent. Ik zou dit dan ook subiet weigeren als ik een horeca bedrijf zou hebben op dit moment. Immers je geeft dan ook toe aan het feit dat je eigenlijk ongezond voedsel aan je gasten levert! En dat past bij mij dus niet in het beeld van een goed horecabedrijf.

bron: zibb
Dit artikel afdrukken