Britse supermarkten zeggen toe dat zij in 2030 de voedselverspilling zullen halveren. De Britse overheid verwacht van onder meer Tesco, Sainsbury’s en Waitrose dat zij zelf doelen stellen om voedselverspilling tegen te gaan. Ook voedselproducent Nestlé belooft maatregelen te nemen om verspilling terug te dringen.
Michael Gove, de minister van Milieu, spreekt van een ecologische, economische en morele ramp.
In Groot-Brittannië wordt jaarlijks 10,2 miljoen ton voedsel weggegooid, schrijft de Independent. De grootste voedselverspillers zijn huishoudens, die samen voor £15 miljard aan voedsel in de vuilnisbak gooien. Per huishouden gaat het om zo'n £500 aan eten. In Nederland verspillen we €145 per per persoon per jaar. Op gezinsniveau berekend komen die bedragen bij elkaar in de buurt.
Supermarkten en voedselproducenten verspillen respectievelijk 260.000 en 1,8 miljoen ton voedsel (samen ter waarde van zo'n £5 miljard), blijkt uit cijfers van de overheid. De Britse horecasector is jaarlijks verantwoordelijk voor 1 miljoen ton voedselverspilling. Ook de horeca neemt maatregelen om dat te verminderen; restaurants geven hun gasten voortaan de optie om kleinere porties te bestellen en om overgebleven voedsel in een doggy bag mee te nemen.
In 2017 zetten de Wereldvoedselorganisatie FAO en de VN het halveren van voedselverspilling in de EU tegen 2030 op de agenda. De Britse overheid werkt aan een verplichte jaarlijkse rapportage van voedseloverschotten en –afval.
Independent - Nestle, Tesco, Sainsbury's and Waitrose pledge to help halve food waste by 2030
Michael Gove, de minister van Milieu, spreekt van een ecologische, economische en morele ramp.
In Groot-Brittannië wordt jaarlijks 10,2 miljoen ton voedsel weggegooid, schrijft de Independent. De grootste voedselverspillers zijn huishoudens, die samen voor £15 miljard aan voedsel in de vuilnisbak gooien. Per huishouden gaat het om zo'n £500 aan eten. In Nederland verspillen we €145 per per persoon per jaar. Op gezinsniveau berekend komen die bedragen bij elkaar in de buurt.
Supermarkten en voedselproducenten verspillen respectievelijk 260.000 en 1,8 miljoen ton voedsel (samen ter waarde van zo'n £5 miljard), blijkt uit cijfers van de overheid. De Britse horecasector is jaarlijks verantwoordelijk voor 1 miljoen ton voedselverspilling. Ook de horeca neemt maatregelen om dat te verminderen; restaurants geven hun gasten voortaan de optie om kleinere porties te bestellen en om overgebleven voedsel in een doggy bag mee te nemen.
In 2017 zetten de Wereldvoedselorganisatie FAO en de VN het halveren van voedselverspilling in de EU tegen 2030 op de agenda. De Britse overheid werkt aan een verplichte jaarlijkse rapportage van voedseloverschotten en –afval.
#2 Lavinia,
Als wij uit eten gaan neem ik zelf altijd al een bakje mee. Bij een restaurant waar je ook eten kunt afhalen is het geen probleem als je om een bakje vraagt, maar andere restaurants zijn daar niet altijd op voorbereid.
Een beproefde manier om voedselverspilling bij restaurants tegen te gaan is het aanbieden van - of vragen om - een doggy bag. Maar dat blijft een lastig fenomeen. In Groot-Brittannië gaat het Department for Environment, Food and Rural Affairs zich er mee bemoeien.
Restaurantmedewerkers moeten klanten aanbieden om de restjes mee te nemen in een 'doggy bag'. Dat moet gasten over de drempel helpen. Klanten zijn soms bang dat er op doggy bags neergekeken wordt. Restaurantuitbaters vrezen voedselveiligheidsperikelen.
In Frankrijk komt het aanbieden van doggy bags per 2021 in de wet te staan. Overigens heet een doggy bag in het Frans ‘Le Gourmet Bag’.
Het heeft veel, zo niet alles, te maken met de waarde en betekenis die we aan voedsel toedienen.