image

Om maar even bij Dick's artikel van vanmorgen aan te sluiten, wederom een scheikundige naam.

Tartrazine is een veel gebruikte synthetische kleurstof, maar zorgt waarschijnlijk voor astma en netelroos. Op zoek naar het nieuws van vandaag kwam ik een artikel tegen waar ik weer goeie zin van kreeg. POP is een natuurlijke kleurstof die ontstaat als bijproduct bij het maken van cider. POP kan tartrazine vervangen. Eindelijk weer eens een natuurlijke innovatie! Franse wetenschappers hebben ontdekt dat een bijproduct van de ciderindustrie mogelijk een alternatief kan zijn voor de synthetische kleurstof tartrazine (E102). Tartrazine is een ’s werelds meest gebruikte synthetische kleurstoffen maar zorgt waarschijnlijk voor bijwerkingen als asthma en netelroos. Reden voor landen als Noorwegen en Oostenrijk om gebruik van deze stof, veelal gebruikt in voedingsmiddelen en cosmetica, te verbieden. Ook de Engelse keten Coop nam maatregelen tegen bepaalde kleurstoffen waaronder tartrazine.

Het onderzoek van het Franse Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) werd uitgevoed in samenwerking met ciderfabrikant Val de Vire. Het was gebaseerd op het natuurlijke gele pigment phloridzine. De phloridzine en enzymen verbinden zich waardoor het wordt omgezet tot POP. POP heeft anti-oxidatieve eigenschappen en wordt verkregen uit appels. De wetenschappers van INRA claimen de volledige structuur van POP en het driedelig mechanisme waardoor het wordt gevormd te hebben uitgewerkt en hebben inmiddels samen met Val de Vire patent op deze procedure.

De productie van POP is momenteel in ontwikkeling. De natuurlijke kleurstof is onder andere bruikbaar in voedsel zoals siropen en banketbakkersroom. Bovendien kan het volgens eveneens worden gebruikt als kleurstof in cosmetica. Phloridzine was al deels verantwoordelijk voor de gele kleur van appelsap en is bij de productie hiervan stabiel en resistent tegen productieproces. Het gezuiverde POP pigment zorgt voor een heldere kleur die afhankelijk van de zuurgraad is. Bij producten met een zuurgraad lager dan vijf pH kleurt het geel, bij een zuurgraad van 6 pH of hoger kleurt het oranje.
Het is wateroplosbaar en kan daardoor eenvoudig worden samengevoegd met voedsel op waterbasis. Bovendien geven met POP gekleurde producten niet af op plastic verpakkingen, zoals bij het waterafstotende carotenoïde (geel tot dieprood pigment), stellen de wetenschappers. Op dit moment worden de karakteriserende eigenschappen zoals gedragstemperatuur en lichtstabiliteit van POP onderzocht. Ook onderzoeken zij hoe POP in grotere hoeveelheden geproduceerd kan worden.

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken