image
foto: mainblanche

Het Volk schrijft vandaag een indringend stuk over een Belgische visser die uit de school klapt. Alle beleid en contrôle op visquota en regulering van de vangst om tot een duurzaam visbeleid te komen ten spijt, blijkt de illegale vangst regel in plaats van uitzondering.
De vissers zijn de zekere verliezers. De vis heeft misschien nog een kans. ,,Vissen met of zonder illegale, veel te kleine netten maakt het verschil tussen failliet gaan en overleven. Maar als we zo door blijven doen, gaat iedereen sowieso overkop. Op de duur zal er niks meer te vangen zijn.''

Een groot deel van de Belgische vissersvloot vist illegaal. In de visnetten die een verplichte maaswijdte van acht centimeter hebben, spannen de vissers een tweede illegale binnennet van één à twee centimeter. Op die manier vangen ze ook de kleinere vissen, waarvoor ze nog steeds een goede prijs krijgen. De illegale visnetten worden vooral gebruikt bij het boomkorvissen, een techniek waarbij een vissersboot al varend met twee zware netten over de zeebodem schraapt. Op die manier jaagt hij de vis, voornamelijk platvissoorten als tong, in de netten. Zo goed als de voltallige Belgische vloot, nog 123 boten rijk, vist met de boomkortechniek. Een visser vond dat het hoog tijd was om aan de alarmbel te trekken: ,,Als we op deze manier blijven doorvissen, valt er binnenkort helemaal niks meer te vangen. We delven ons eigen graf."


Er zou dus een economische reden zijn om voor de korte termijn te gaan en illegaal de zee leeg te vissen. Op langere termijn zitten alle vissers dan zonder handel. Reden voor deze visser om aan de bel te trekken. Aan welke bel?

Volgens Guy De Vleeschouwer van de Dienst Zeevisserij in Oostende vangt 1 op de 2 vissers illegaal met binnennetten. De Vleeschouwer gelooft echter niet dat het economisch zo'n vaart loopt met de vissers. 'Ik geloof niet dat die paar kleine visjes het verschil maken tussen winst en verlies.'.

Da's toch een kromme redenering voor iemand die enkele regels verderop constateert: 'Onlangs nog controleerde ik een zoon van een reder. Van zijn vader mocht hij niet langer met binnenkuilen vissen, vertelde hij me. De vangst was er dan wel naar: vroeger kwam dat schip gemakkelijk met zes ton vis naar huis. Nu had hij slechts anderhalf ton bovengehaald.'

Dat is een verschil van 75%! Als dat geen verschil tussen verlies en winst meer uitmaakt, dan hebben vissers in de loop der eeuwen wel enorme winsten gemaakt.

De bel waaraan getrokken wordt is die van de vraag 'wie reduceert het aantal schepen?' Het sommetje van De Vleeschouwer (ai !) even grof doorredenerend moeten er maar liefst 75% worden omgeschoold. Daar helpt waarschijnlijk geen lieve moeder Maria aan!
Dit artikel afdrukken