In opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA bracht de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) alle landbouwvelden op aarde in kaart. Samen met een aantal internationale partners, waaronder de WUR, ontwikkelde VITO WorldCereal, het "allereerste computersysteem dat op basis van satellietbeelden wereldwijd het landbouwareaal en gewassen op een nauwkeurigheid van 10 meter in kaart brengt."

VITO bracht eerder al de graan- en maisvelden van Vlaanderen en Europa in kaart, door algoritmes te trainen (lees: artificiële intelligentie te gebruiken) in het herkennen van die gewassen en van arealen die geïrrigeerd worden. Dat laatste helpt bij de analyse hoe efficiënt water wordt gebruikt tijdens het groeiseizoen en welke impact klimaatverandering heeft.
“Dit betekent een enorme bijdrage in het bestrijden van voedselprijsspeculatie”, zegt Sven Gilliams van VITO op VILT. Daarnaast is WorldCereal bedoeld om te kunnen anticiperen op potentiële voedseltekorten en het dempen van prijsvolatiliteit.

WorldCereal bestrijkt op basis van data van de Copernicus Sentinel en USGS Landsat-satellieten de hele wereld. Daarmee biedt het systeem essentiële informatie in tijden van klimaatverandering en geopolitieke onrust. De kaarten kunnen na ieder seizoen geupdated worden en dragen bij aan het Agricultural Market Information System dat de globale landbouw opvolgt op basis van officiële landbouwstatistieken en lokale expertise.

"Als er bijvoorbeeld geruchten zijn dat er een oogst mislukt is in Argentinië kan dit de prijs onnodig de hoogte in laten schieten," zegt Gilliams. "Onze accurate beelden kunnen de Verenigde Naties ondersteunen om hun landbouwstatistieken beter in te schatten, beter op te volgen en zo een beter globaal beeld te krijgen over de voedselveiligheid.”

Mocht de wereld, zoals onder meer voorzitter Antonio Guterres van de VN gelooft, aan droogte, hitte en overstromingen ten onder gaan, dan gebiedt eerlijkheid te zeggen dat het VITO ook het omgekeerde mogelijk gaat maken. Als blijkt dat er te weinig oogst is, zal de wereld mogelijk gewapend gaan inkopen. In dergelijke situaties is geld immers niet meer genoeg.


Dit artikel afdrukken