Vion is het grootste zorgenkind van de moderne Nederlandse land- en tuinbouw. Het bedrijf kocht zich failliet aan overnames en is met zijn varkensslachterij aan het einde van een agrarische levenscyclus in Nederland gekomen. Nederland is geen geschikt land meer om grote delen van Europa en de wereld met varkens te bedienen. Toch zetten de in de zogeheten POV verenigde varkensboeren daar nog steeds op in.
Niet meer kredietwaardig
Onder voormalig, maar kort regerend Vion-bestuursvoorzitter Michiel Herkemij werd duidelijk dat het bedrijf een flinke financiële injectie nodig heeft om zich klaar te maken voor de toekomst. Toen die middelen niet beschikbaar kwamen, trad Herkemij af. Zijn opvolger, de Vlaming Francis Kint, meende aanvankelijk Vion voor de toekomst klaar te kunnen maken zonder noemenswaardige injectie. Later kwam hij daar op terug. Huisbankier en staatsbank ABN Amro, die een belangrijk aandeel in de resterende schulden aan oude huisbankier Rabobank om nog altijd onduidelijke redenen overnam, zoekt nu partners voor Vion die kunnen zorgen voor risicodragend kapitaal. Eigenaar en boerenkoepel ZLTO heeft de middelen niet om die te fourneren.
De bank geeft met deze actie aan het bedrijf zonder nieuwe eigenaren niet kredietwaardig te achten.
Is Van Drie een goede kandidaat om Vion deels of geheel over te nemen? In het FD doet directeur Henny Swinkels een uitspraak die ik al jaren geleden ook al eens persoonlijk uit zijn mond hoorde: "Wij weten weinig van andere vleessoorten. Een kalf is geen varken." Tegen mij zei hij destijds dat Van Drie weliswaar een uitstekende integrator is die alle onderdelen van het kalf weet te verwaarden en op markten weet te positioneren, maar dat eer zulke kennis rond het varken net zo goed werkt, heel wat tijd voorbij gaat. Tijd kost geld.
Net als RSV
Ik denk dat een overname van een afgeslankt en op specifieke doelmarkten gericht Vion door de expertise van Van Drie een goede zaak kan zijn. Er zal echter het nodige moeten worden afgeschreven, zodat de overname zal leiden tot veel protest onder zowel personeel als boeren. Niettemin zou een dergelijke overname de POV snel met twee benen op de commercieel-economische aarde zetten. Als het ministerie van EZ en Rabobank - partners in het onrealistische POV-plan - Vion/Van Drie wat extra geld meegeven en ZLTO de overname van Vion voor een symbolische €1 zou beklinken, zou de zaak rond kunnen komen. Het zorgt voor het juiste signaal en zal wat er nog van de grootschalige Nederlandse varkensslacht gemaakt kan worden snel optimaliseren zonder eindeloos gedoe en verontwaardiging. Net zoals bij de overname van scheepswerf RSV door Damen voor 1 gulden, moet duidelijk zijn dat de overnemer van Vion een maatschappelijke taak als ondernemer op zich neemt. Ondernemers doen dat alleen als ze ook zicht hebben op de juiste verhouding tussen risico en beloning.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Peter, de Quote is niet mijn bron en varkens is niet hetzelfde als vlees. Ver- en be-werking van vlees is weer iets anders dan fokken, mesten of slachten en een kip is een heel ander beest dan eenrund of een varken. Een kalf is weliswaar een klein rund maar kent weer een geheel eigen productieketen en specifieke verwaarding. Vraag gewoon eens in de varkenssector rond, ook in Duitsland. Of vraag het eens aan de specialisten bij de Rabo. De Quote kun je op dat gebied nauwelijks deskundig noemen. Staan ook weinig varkensboeren in.
Er zit geen ruim brood in varkensverwerking. Sterker nog, we zitten midden in een reorganisatie en waarschijnlijk aan de vooravond van een forse sanering. Die komt meestal niet uit weelde of rijkdom voort.
Kijk eens in de Quote, maar ook bijvoorbeeld Tonnies. Er zit fors brood in vlees. De bedrijven die slecht scoren hebben veelal een onduidelijke eigendomsstructuur of een achterstand door arbeidskosten. Zie Frankrijk.
Ik ben het wel helemaal eens met de opmerking dat de markt het zal oplossen. Linksom of rechtsom. Los van de wenselijkheid hiervan.
Peter, Vion is binnen de varkenssector beslist niet de enige die in problemen verkeert. Kijk even naar de Franse situatie (Elivia bijvoorbeeld) en de recente sanering van Hilckmann. Diegene die het hoofd boven water kunnen houden boeken geen rooskleurige rendementen en dat is al tien jaar zo. Ze doen dat bovendien met een primair productieapparaat dat al jaren geen droog brood op de plank kan krijgen. Er zit geen ruim brood in varkensverwerking.
Henric en Dick; de vergelijking met RSV is aardig als illustratie, met name ook in het kader van de financieringsrol door de overheid. Indertijd gaf Jorritsma geld mee aan Kommer Daamen, maar zie wat er van gekomen is, de combinatie Daamen/De Schelde is succesvol gemaakt, we bouwen nog steeds schepen in dit land en zelfs geavanceerde oorlogsschepen en grote jachten, waarmee een deel van de toenmalige arbeidsplaatsen behouden is gebleven. Zonder die move was RSV/Schelde roemloos ten onder gegaan inclusief alle kennis en infrastructuur.
En om die infrastructuur gaat het hier, de productiecapaciteit van een fors aantal varkens inclusief knowhow en geavanceerde verwerking en distributie. Alleen denken we economisch heel anders dan in de tijden van Fokker en RSV. De overheid is er niet (meer) om de hand vast te houden van de zware industrie, de maatschappij is niet maakbaar. Zoals voor een nieuw model auto een nieuwe fabriek wordt gebouwd, financiert Rabo vernieuwende geïntegreerde slachtsystemen in Oekraine. De markt zal het op moeten lossen, wordt geen gemakkelijke opgave.
Ik begrijp de afhankelijkheid van de varkenssector van vion niet. Besef wel dat er naast vion in een straal van 250 km rondom de varkenssector diverse andere slachterijen liggen. En dat deze jaar op jaar geld verdienen.
Vion is een gedrocht ontstaan uit 30 jaar slecht beleid. Als het bedrijf in de problemen kwam, werd geherstructureerd, herfinancieren en weer naar de volgende crisis. Toppunt was de overname van grampian in GB, maar ook de Duitse activiteiten zijn weinig gelukkig. Nu is er geen bank meer die dit nogmaals wil doen, ondanks de miljard uit de verkoop van Rendac. Dit was de cash cow.
Is ook niet vreemd, telkens nieuwe topman, rvc zonder kennis van zaken en de bedrijfsonderdelen beconcurreren elkaar.
Er zit zeer ruim brood in de vleesverwerking, maar zeer duidelijk niet onder deze omstandigheden.
Je denkt teveel in complottheorieën. Het plan van de pov, waar je een duidelijke mening over hebt, staat los van het feit dat er 1 vleesbedrijf al 30 jaar problemen heeft.
Dit verklaart waarom ik vanmorgen een vooraanstaand Van Drie medewerker zag lopen in een ZLTO omgeving. Als Van Drie Vion overneemt, zal het ketendenken binnen VION snel worden aangesterkt. En dat is dan niet alleen een oplossing voor het markt- en verwaardingsvraagstuk binnen VION, maar ook het mestvraagstuk in de varkenshouderij.
Binnen de vleeskalverhouderij is alles zo georganiseerd dat er sinds 15-20 jaar geen mestprobleem meer is. In de varkenshouderij is dat ook mogelijk, bijv. door invoering van de 'huisvuil-variant'. Varkensboeren maken vóóraf afspraken over en betalen voor de afvoer van mest. Als de mest dan daadwerkelijk is geproduceerd, wordt deze 'gratis' opgehaald. Net als elke 2-4 weken het huisvuil bij 7 miljoen huishoudens in Nederland.