In een proefopzet van een maand testte de om zijn degelijke studies bekend staande voedingsonderzoeker Kevin Hall de effecten van een menu van sterk bewerkt voedsel tegen een menu van onbewerkt voedsel. Anders dan gebruikelijk, deelde hij zijn proefpersonen niet in verschillende groepen in, maar liet hij alle proefpersonen twee menu-patronen ondergaan.

Gedurende twee weken kregen proefpersonen een menu met uitsluitend zogeheten highly processed foods voorgeschoteld. Direct aansluitend kregen dezelfde proefpersonen gedurende twee weken een menu met uitsluitend onbewerkt voedsel voorgezet. Een andere groep kreeg dezelfde menu's in de omgekeerde volgorde.

Bij de menu's met sterk bewerkt voedsel kon Hall een duidelijk hogere calorie-inname en daarmee samenhangende gewichtstoename aantonen.

Het spannende van dit onderzoek is niet dat het verklaart waarom mensen dikker worden van bewerkt voedsel, maar dat het een nagenoeg onbetwijfelbaar feit aantoont. Als precies dezelfde mensen met een hogere calorie-inname en gewichtstoename reageren op een bewerkt menu, dan is met een heel hoge mate van waarschijnlijkheid aangetoond dat highly processed food de boosdoener is voor het aantal zware en obese mensen in onze samenleving.

Wetenschapscriticaster ('maak me wakker als er echt nieuws is') en oud-hoogleraar voedingsleer Martijn Katan reageert overtuigd.
'Bewijs'
Onmiddellijk ontstond discussie over de vraag of Katan het woord 'bewijs' goed hanteert. Er is immers geen werkingsmechanisme vastgesteld, maar alleen een verband. Zulke critici snappen niet wat de gelauwerde onderzoeker Katan wel direct ziet: deze 'evidence' (het betere woord voor 'nagenoeg bewijs' in het Engels, een 'krachtige aanwijzing') heeft een overtuigingskracht die anders is dan het aantonen van een statistisch verband (in vaktaal: een 'associatie'). Hall toont aan dat we er niet meer vanuit kunnen gaan dat er geen werkingsmechanisme of set van gezamenlijk optredende mechanismen is, die ons dik maken als we sterk bewerkt voedsel eten.

In een serie tweets legt Kevin Hall kort en duidelijk uit wat er in (de voorpublicatie van) het artikel over het experiment van zijn team te lezen valt.Dit artikel afdrukken