Het eten van een extra maaltijd en meer fruit, een half uur meer slaap, vijf uur extra schermtijd, een verhoogde consumptie van rood vlees, suikerhoudende dranken en junkfood en twee uur minder bewegen per dag. Dat effect had de lockdown op 41 obese kinderen uit het Italiaanse Verona, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Obesity.

Kinderen die er gevoelig voor zijn, komen tijdens de zomervakantie meer aan dan tijdens het schooljaar. Onderzoekers waren benieuwd of ook de lockdown dat effect zou hebben. De kinderen en tieners in de studie doen mee aan een lopend langdurig onderzoek. De onderzoekers vergeleken leefstijlinformatie over voeding, activiteit en slaap tijdens maart en april met gegevens uit 2019.

Volgens onderzoeker Myles Faith bieden schoolomgevingen een structuur rond maaltijden, lichaamsbeweging en slaap. Het zijn leefstijlfactoren die een rol spelen bij het risico op obesitas. Die routine viel nu weg. Bovendien waren de kinderen ook nog eens aan huis gebonden.

De verstoring van de routine lijkt ‘succesformule’ om kinderen dikker te laten worden. De onderzoekers zijn bang dat de Italiaanse kinderen hun overtollige kilo’s moeilijk kwijtraken en zullen meenemen naar hun volwassenheid.

De Nederlandse Juf Merel viel ook al op dat een aantal kinderen uit haar klas flink aangekomen was, schrijft ze in de Volkskrant. Juf Merel loopt stage in het speciaal onderwijs. Door beperkingen bewegen en sporten deze kinderen al vaak minder. Zonder de structuur van gym en speelpauzes en wellicht de angst om naar buiten te gaan, vlogen de coronakilo’s er bij een deel van de kinderen dus aan.

ScienceDaily - COVID-19 lockdowns worsen childhood obesity, study finds: Research finds obese kids under lockdown in Italy ate more junk food, watched more TV at expense of physical activity
  • Deel
Druk af