Eerst de groenste stad van Europa en nu de hoofdstad van de smaak. Als Zwollenaar ben ik er trots op.

Over smaak valt niet te twisten, maar het drietal dat - mede - verantwoordelijk is voor het binnenslepen van de titel Hoofdstad van de Smaak is wel eenduidig: "Het is een bevestiging dat Zwolle culinair zeker meetelt." Dat drietal is Henk van Voornveld (directeur Regionaal Bureau Toerisme Zwolle-Vechtdal, kortweg RBT), Sander Janssens (voorzitter Slow Food Zwolle) en Ton Kolman (voorzitter van diverse organisaties, waaronder in deze zin Zwolle Culinair van toepassing is). Nog geen anderhalve maand geleden dienden ze hun strijdplan in bij de organisatie die de eretitel toewijst.
Samen met Amsterdam bleef Zwolle uiteindelijk over, en eergisteren kwam het verlossende woord: "Zwolle mag zich vanaf 3 april een jaar lang Hoofdstad van de Smaak noemen."

Waarom Zwolle en niet Amsterdam? Janssens: "Ons idee was het meest concreet." Ergo: de opsomming van culinaire activiteiten en evenementen die Zwolle heeft en de binding met het platteland waar de streekproducten (want daar gaat het vooral om) vandaan komen, gaven de doorslag. "Dat het enkel en alleen aan Jonnie en Thérèse Boer te danken zou zijn, zoals in andere media is gesuggereerd, is dan ook onjuist. Hoewel we hun invloed daarmee absoluut niet teniet willen doen", aldus Van Voornveld.

Wat de Zwollenaar kan verwachten, is een breed scala aan (vooral bestaande) activiteiten, zoals de evenementen De Smaak van Zwolle (13 april) en Zwolle Culinair (24 tot en met 26 oktober). "Noviteit is de Week van de Smaak die landelijk in Zwolle wordt afgetrapt," meldt het drietal. Dat zal gepaard gaan met veel stampij, onder meer door bekende Nederlanders. Zaterdag 3 april is het volledige programma bekend. "Deze titel is de slagroom op de taart", meent Van Voornveld.


bron: stentor
Dit artikel afdrukken