Over smaak valt niet te twisten, maar het drietal dat - mede - verantwoordelijk is voor het binnenslepen van de titel Hoofdstad van de Smaak is wel eenduidig: "Het is een bevestiging dat Zwolle culinair zeker meetelt." Dat drietal is Henk van Voornveld (directeur Regionaal Bureau Toerisme Zwolle-Vechtdal, kortweg RBT), Sander Janssens (voorzitter Slow Food Zwolle) en Ton Kolman (voorzitter van diverse organisaties, waaronder in deze zin Zwolle Culinair van toepassing is). Nog geen anderhalve maand geleden dienden ze hun strijdplan in bij de organisatie die de eretitel toewijst.
Samen met Amsterdam bleef Zwolle uiteindelijk over, en eergisteren kwam het verlossende woord: "Zwolle mag zich vanaf 3 april een jaar lang Hoofdstad van de Smaak noemen."
Waarom Zwolle en niet Amsterdam? Janssens: "Ons idee was het meest concreet." Ergo: de opsomming van culinaire activiteiten en evenementen die Zwolle heeft en de binding met het platteland waar de streekproducten (want daar gaat het vooral om) vandaan komen, gaven de doorslag. "Dat het enkel en alleen aan Jonnie en Thérèse Boer te danken zou zijn, zoals in andere media is gesuggereerd, is dan ook onjuist. Hoewel we hun invloed daarmee absoluut niet teniet willen doen", aldus Van Voornveld.
Wat de Zwollenaar kan verwachten, is een breed scala aan (vooral bestaande) activiteiten, zoals de evenementen De Smaak van Zwolle (13 april) en Zwolle Culinair (24 tot en met 26 oktober). "Noviteit is de Week van de Smaak die landelijk in Zwolle wordt afgetrapt," meldt het drietal. Dat zal gepaard gaan met veel stampij, onder meer door bekende Nederlanders. Zaterdag 3 april is het volledige programma bekend. "Deze titel is de slagroom op de taart", meent Van Voornveld.
bron: stentor
@Dick, dat is inderdaad de insteek. Nu weet ik niet alles maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar welke producten nu zo typerend zijn.
Ik ga voor je aan het denken en op zoek:
Men is hier in deze streek voor mijn gevoel meer met eten bezig. Om wat voorbeelden te noemen. Mijn overbuurman vangt snoekbaars en is betrokken bij de visclubs en wedstrijden die daarbij horen. Hij bewaart ze achter zijn huis in een tank en verkoopt ze oa aan Jonnie Boer. Een andere buurman van mij gaat naar een speciale slager achter Epe, want die slacht nog zelf (alleen vrouwelijk rundvlees). Mensen van hier gaan speciaal naar de poelier in Hattum om daar kippen weg te halen.
Tot de 'streek'producten horen ook asperges - ja ik weet het, die horen hier niet. In Diffelen & Raalte zitten twee aspergekwekers(vechtdal). De kaasboer die langs onze deur komt iedere vrijdagavond, heeft naast diverse kazen ook typische streek producten als nagelhout,bloedworst, boter uit het vechtdal en balkenbrei in zijn wagen liggen.
In Zwolle zelf wordt mosterd gemaakt ook is er veel aandacht voor streekgebonden activiteitenwaar eten en smaak een belangrijk onderdeel van vormen.Dan is er in Zwolle voor de zoetekauwen het Zwolse Balletjeshuis, waar nog ambachtelijk snoep wordt gemaakt. De kaasboerderij de Huppemaakt zijn eigen kazen en je kunt als groep op zaterdag, zelf je kaasje maken.
En er is nog veel meer ...