Een trouwshoot in de natuur? Dat kost je zes weken wachttijd en €50. Bootcamp in het bos? Idem dito. Honden uitlaten? Niet meer dan 3 per begeleider.

De Nederlandse postzegelnatuur is te klein voor al die mensen die haar naar believen willen gebruiken als vrij domein waar je kunt dwalen, verkennen en ontdekken. De vele honden jagen zwijnen, dassen, broedvogels én mensen de stuipen op het lijf, aldus de NRC. Al die sportievelingen laten zakken vol power bar-wikkels achter, om over een grote boodschap maar niet te spreken en uitgestrooide as belast de kwetsbaarste natuur nog eens extra. Natuurmonumenten stelt er paal en perk aan, met boetes van minimaal €110 voor sportclubjes of beroepsfotografen die ten onrechte geen toestemming vragen.

De schone schijn van natuurbeleid en handhaving is natuurlijk prachtig
En hoe gaat Natuurmonumenten de nieuwe regels handhaven? De vereniging beschikt over 65 boswachters met boa-bevoegdheden, ofwel één boa per 17 vierkante kilometer. "Politietje spelen is ons doel ook niet”, zegt woordvoerder Naomi Persoon in de krant. Wel het beschermen van de kwetsbare natuur, waar ook die zadelsprinkhaan, geelgors en boomleeuwerik deel van uitmaken, tegen die grote vijand: de mens.

Dat klinkt ambitieus. Nederland vindt natuur belangrijk.

Nu de werkelijkheid.

Bovenstaande foto is gemaakt op een plek die 3 jaar geleden nog bos was. Pal tegen een natuurgebied aan in Ede op de Veluwe verrijzen 4 woonwijken. Tot flats aan toe. Nog steeds lopen er hazen heel natuurinclusief in mijn woonwijk. Zij woonden daar immers al en waren niet al te schuw. Lang zullen ze het niet meer maken door al het autoverkeer en de grote aantallen mensen en hun honden. Het bos - dat de Sysselt heet - is inmiddels net een wandelpark; er zijn nooit niet minstens 3 of 4 groepjes wandelaars die je storen als je van de natuur wilt genieten. Natuurmonumenten gaat handhaven, terwijl de mensen en hun honden het Natura 2000 bos al hoog en breed hebben overgenomen. De dieren zijn net als de hazen het haasje. De schone schijn van natuurbeleid en handhaving is natuurlijk prachtig. Dat dan weer wel.

NB: De Sysselt wordt beheerd door Geldersch Landschap & Kastelen; wat mij betreft een zusterorganisatie van Natuurmonumenten en daarom een vergelijkbaar geval.
Dit artikel afdrukken