Regelmatig gaan de gesprekken over goed en lekker eten tussen Dick en mij over zelf brood maken. Dick - of liever Cécile - heeft een broodmachine die, mits goed ingesteld,een prima vers brood maakt. Voordeel van zo' n machine is dat je geen vuile handen krijgt en het na een aantal keren gaat experimenteren met diverse meelproducten er zo je eigen brood maakt. Natuurlijk is dat lekker. Er is niets zo lekker dan eigen gemaakte producten roep ik altijd!
In de tijd die ik doorbracht aan de bakkerij- en horecavakschool heb ik natuurlijk een andere manier van broodbakken geleerd. Daar maak ik nog steeds gebruik van. Hieronder het recept en de wijze waarop je op een relatief eenvoudige manier snel drie knapperige verse broodjes maakt. Toen wij in Frankrijk woonden kwam ik door de verhuizing mijn oude receptenboek weer tegen. Ik was door de omschakeling van het land al overgegaan op het kweken van onze eigen groenten en het houden van eigen kippen! Dus een logisch vervolg was ook om weer aan het brood bakken te gaan. Mede omdat diverse Franse supermarkten een uitgebreid meelassortiment hebben.
Het recept wat ik gebruik, is goed voor drie plaatbroden. Brood dus dat je zo op de plaat bakt en niet in een vorm hoeft te doen. Het is niet moeilijk. Je moet alleen je timing goed regelen.
Tarwebollen:
255 gr. bloem wit (30%)
600 gr. Tarwemeel ( 70%), goed te verkrijgen bij Super de Boer
20 gr. gist
17 gr. zout
15 gr. boter ( de bakkerijwereld gebruikt hiervoor grootbroodcreme)
ca. 500 cc lauwwarm water
1) Maak van de meelsoorten en de rest van de receptuur, op een uiteraard schone werkbank, een hoop en maak in het midden een kuil van circa 60 cm doorsnee, en zodanig dat er een soort damwand ontstaat .
2) Voeg hier het water in en begin met je werkhand rondjes te draaien in het water. Neem steeds een klein beetje bloem mee in dit proces. Hierdoor ontstaat een papje dat rustig aan dikker wordt. Ha net zolang door tot je alles hebt opgenomen.
3) Nadat je je vingers hebt schoongemaakt van het deeg, bewerk je de klont met twee handen en zorg je ervoor dat het geheel goed door elkaar gewerkt wordt.
4) Van belang is het water gehalte. Omdat nu eenmaal de ene bloemsoort meer water opneemt dan de andere moet je dit op het gevoel te doen. Het eind resultaat moet een mooie kneedbare bal zijn die soepel is en gemakkelijk hanteerbaar.
Klaar is kees!
Nu de rest!
a) Laat de bol deeg voor een eerste periode van 25 minuten rijzen (die 25 minuten stel je in op een kookwekker). Je doet een beetje vochtige doek over het deeg gedurende de rijs. Laat het deeg gewoon op het aanrecht liggen. Je hebt nu weer tijd voor andere dingen.
b) Na de eerste rijs ga je het deeg doorslaan. Je kneedt dan alle in het deeg opgebouwde gistbelletjes weer aanéén tot je weer diezelfde bal hebt.
c) De tweede rijs duurt 10 minuten
d) Zet je oven op veertig graden en zet onderin een vuurvaste schaal met water.
e) Hierna verdeel je de bol in drie of twee( doe ik meestal omdat mijn oven geen plaats heeft voor drie bollen) gelijke stukken. je bolt de stukken mooi op zodat het bovendeel een aanéén gesloten glad geheel blijft. Doe je dit niet dan barst het brood open gedurende het volgende proces.
Je kunt de bollen nu een afwerking geven:
- met geplette granen
- sesamzaad
- gebroken tarwekorrels
- tarwezemelen
Om die afwerking goed te laten hechten, kun je de bol kun je dan het beste eerst even bevochtigen, bijvoorbeeld met een kwastje. Daarna doop je de bol omgekeerd in de massa zodat het gehele oppervlakte wordt bedekt met het zaad (ik gebruik hiervoor een soepbord).
f) Zet de bollen op een ingesmeerde bakplaat en druk ze iets plat, hierna in de gefabriceerde rijskast voor een narijs van 40 minuten.
g)Na de rijs de broden eruit halen en je oven op ca. 230 graden celcius zetten. Zet de broden
weer terug in de oven als hij weer op temperatuur is. Het afbakken gebeurt onder stoom (!), dus water laten staan. Hierdoor maak je een harde korst.
h)Na ca. 25 minuten de ovendeur openen om de stoom te laten ontsnappen. Haal op dat moment ook de ovenschaal uit de oven. Pas op, want hij is heet!
i) Totale baktijd is 35 minuten. Dus nu nog 10 minuten laten doorgaren.
Opm. Laat de broden uitwasemen op een rooster zodat er ook onder het deeg zuurstof komt.
tips:
1) Ik vind niets lekkerder dan een vers broodje, wat nog een beetje warm is, te eten met een likje boter
2) laat het brood wel even terugkoelen voor je het snijdt anders krijg je onder de druk van het snijden al snel een deegbal
3) Gist kun je gemakkelijk kopen bij de turkse groentenboer/slager; die heeft vaak kleine pakjes van 42 gram bakkersgist. Mocht dat niet lukken gebruik dan gedroogd gist.
Het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is. Gedurende de rijstijden kun je gewoon verder gaan met je dagelijkse beslomeringen en dus doe je dit zomaar even tussendoor. Je kunt overigens het tarwemeel ook vervangen door alleen maar witte bloem. Dat zal duidelijk zijn.
Kneed ze!
Dit artikel afdrukken
In de tijd die ik doorbracht aan de bakkerij- en horecavakschool heb ik natuurlijk een andere manier van broodbakken geleerd. Daar maak ik nog steeds gebruik van. Hieronder het recept en de wijze waarop je op een relatief eenvoudige manier snel drie knapperige verse broodjes maakt. Toen wij in Frankrijk woonden kwam ik door de verhuizing mijn oude receptenboek weer tegen. Ik was door de omschakeling van het land al overgegaan op het kweken van onze eigen groenten en het houden van eigen kippen! Dus een logisch vervolg was ook om weer aan het brood bakken te gaan. Mede omdat diverse Franse supermarkten een uitgebreid meelassortiment hebben.
Het recept wat ik gebruik, is goed voor drie plaatbroden. Brood dus dat je zo op de plaat bakt en niet in een vorm hoeft te doen. Het is niet moeilijk. Je moet alleen je timing goed regelen.
Tarwebollen:
255 gr. bloem wit (30%)
600 gr. Tarwemeel ( 70%), goed te verkrijgen bij Super de Boer
20 gr. gist
17 gr. zout
15 gr. boter ( de bakkerijwereld gebruikt hiervoor grootbroodcreme)
ca. 500 cc lauwwarm water
1) Maak van de meelsoorten en de rest van de receptuur, op een uiteraard schone werkbank, een hoop en maak in het midden een kuil van circa 60 cm doorsnee, en zodanig dat er een soort damwand ontstaat .
2) Voeg hier het water in en begin met je werkhand rondjes te draaien in het water. Neem steeds een klein beetje bloem mee in dit proces. Hierdoor ontstaat een papje dat rustig aan dikker wordt. Ha net zolang door tot je alles hebt opgenomen.
3) Nadat je je vingers hebt schoongemaakt van het deeg, bewerk je de klont met twee handen en zorg je ervoor dat het geheel goed door elkaar gewerkt wordt.
4) Van belang is het water gehalte. Omdat nu eenmaal de ene bloemsoort meer water opneemt dan de andere moet je dit op het gevoel te doen. Het eind resultaat moet een mooie kneedbare bal zijn die soepel is en gemakkelijk hanteerbaar.
Klaar is kees!
Nu de rest!
a) Laat de bol deeg voor een eerste periode van 25 minuten rijzen (die 25 minuten stel je in op een kookwekker). Je doet een beetje vochtige doek over het deeg gedurende de rijs. Laat het deeg gewoon op het aanrecht liggen. Je hebt nu weer tijd voor andere dingen.
b) Na de eerste rijs ga je het deeg doorslaan. Je kneedt dan alle in het deeg opgebouwde gistbelletjes weer aanéén tot je weer diezelfde bal hebt.
c) De tweede rijs duurt 10 minuten
d) Zet je oven op veertig graden en zet onderin een vuurvaste schaal met water.
e) Hierna verdeel je de bol in drie of twee( doe ik meestal omdat mijn oven geen plaats heeft voor drie bollen) gelijke stukken. je bolt de stukken mooi op zodat het bovendeel een aanéén gesloten glad geheel blijft. Doe je dit niet dan barst het brood open gedurende het volgende proces.
Je kunt de bollen nu een afwerking geven:
- met geplette granen
- sesamzaad
- gebroken tarwekorrels
- tarwezemelen
Om die afwerking goed te laten hechten, kun je de bol kun je dan het beste eerst even bevochtigen, bijvoorbeeld met een kwastje. Daarna doop je de bol omgekeerd in de massa zodat het gehele oppervlakte wordt bedekt met het zaad (ik gebruik hiervoor een soepbord).
f) Zet de bollen op een ingesmeerde bakplaat en druk ze iets plat, hierna in de gefabriceerde rijskast voor een narijs van 40 minuten.
g)Na de rijs de broden eruit halen en je oven op ca. 230 graden celcius zetten. Zet de broden
weer terug in de oven als hij weer op temperatuur is. Het afbakken gebeurt onder stoom (!), dus water laten staan. Hierdoor maak je een harde korst.
h)Na ca. 25 minuten de ovendeur openen om de stoom te laten ontsnappen. Haal op dat moment ook de ovenschaal uit de oven. Pas op, want hij is heet!
i) Totale baktijd is 35 minuten. Dus nu nog 10 minuten laten doorgaren.
Opm. Laat de broden uitwasemen op een rooster zodat er ook onder het deeg zuurstof komt.
tips:
1) Ik vind niets lekkerder dan een vers broodje, wat nog een beetje warm is, te eten met een likje boter
2) laat het brood wel even terugkoelen voor je het snijdt anders krijg je onder de druk van het snijden al snel een deegbal
3) Gist kun je gemakkelijk kopen bij de turkse groentenboer/slager; die heeft vaak kleine pakjes van 42 gram bakkersgist. Mocht dat niet lukken gebruik dan gedroogd gist.
Het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is. Gedurende de rijstijden kun je gewoon verder gaan met je dagelijkse beslomeringen en dus doe je dit zomaar even tussendoor. Je kunt overigens het tarwemeel ook vervangen door alleen maar witte bloem. Dat zal duidelijk zijn.
Kneed ze!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bedankt voor het recept, geeft weer nieuwe ideeen! Even een vraag over tarwemeel en bloem. In de Nederlandse supermarkten is eigenlijk maar een soort voor zover ik weet en dat wordt bloem genoemd maar is eigenlijk gewoon tarwebloem of tarwemeel. Ik ben bezig geweest met het bakken van 'de echte' pizza bodems en daar wordt '00' dubbel nul gebruikt. Dat is echt andere bloem dan NL bloem. Is dat hetzelfde ("00") wat jij bedoeld met tarwemeel?
Zuurdesem brood dat is ook een heel ander verhaal.
Maar van dat biologische volkoren meel, ben ik er
bijna zeker van overtuigd dat je dat te droog houdt. Volkorenmeel neemt nu eenmaal meer water op. Als je het bovenstaande recept ook met witmeel gaat maken zul je zien dat je aan ca. 400 cc water voldoende hebt, terwijl het tarwemeel zeker 100 cc meer nodig heeft. probeer het broodje maareen te maken volgens de bovengeschreven methode en dan zul je zien dat het wel lukt.
Brigitte, dat lukt je ook niet in de machine. Het geheim zit in een goede 'moeder' - van de gist uiteraard, ik twijfel uiteraard niet aan jouw kwaliteiten! - en het doorslaan.
Ailko - die tenminste echt verstand van brood heeft - kan je dat veel beter uitleggen dan ik.
OK, Ailko. De machine blijft binnenkort een weekendje werkeloos!
Ik heb ook al zeer geruime tijd een broodbakmachine. In eerste instantie was ik lyrisch, ik bakte er zelfs mijn zuurdesembrood in. Inmiddels bak ik wel het brood van de kinderen erin maar ons eigen desembrood koop ik weer gewoon in de natuurvoedingwinkel. Met biologisch volkoren meel lukt het me namelijk nog steeds niet om een goed brood uit de machine te krijgen.