Impact
De laatste jaren is meer bekend geworden over de impact van katten op de natuur en biodiversiteit. Alleen al in Australië gaat het om 1 miljoen vogels per dag. Maar katten vangen - en eten - ook vleermuizen, reptielen, vissen, amfibieën, vlinders en motten. In Nederland vallen naar schatting 140 miljoen dieren per jaar ten prooi aan de 2 à 3 miljoen huis- en tienduizenden (ver)wilde(rde) katten.
Om de 'blinde vlek' in de handhaving te ondervangen, zou de overheid een voorlichtingscampagne moeten starten. Trouwborst: "In het licht van wat we nu weten, valt het uitlaten van katten onder het opzettelijk doden van andere dieren en dat is dus verboden volgens het Nederlands en Europees recht. En daar gaan we in de toekomst op handhaven. Of zoiets.” Daarna moeten de handhavingsinspanningen omhoog, want dan is de regel helder: "Huisdieren horen niet los te lopen buiten ja. Dus als je deze regels gaat toepassen is elke kat die buiten los loopt fout.”
Weerstand
De juristen voorzien dat hun voorstel politiek op weerstand gaat stuiten. Want zowel onder politici als kiezers zijn mensen die katten hebben. Maar net als bij roken bijvoorbeeld moet er gewoon doorgepakt worden. "Het verbieden van roken in publieke ruimten had ook allerlei voeten in de aarde. Er zijn heel veel gewoontes die in het verleden heel sterk waren en toch zijn veranderd vanwege de schadelijke invloed.”
Het AD plaatste een poll: wat vinden katteneigenaren eigenlijk? De bijna 60.000 stemmers zijn verdeeld: vóór binnenblijven is 52%, tegen 48%.
Trouwborst geeft een laatste overweging mee: voor de kat is het eigenlijk ook beter binnen te blijven. "Want heel veel katten die buiten lopen komen onder een auto of verdwijnen en komen niet meer thuis. [..] Natuurlijk zullen alle katten die nu gewend zijn om buiten te lopen, het vervelend vinden om binnen te blijven. Maar je zou na moeten denken over hoe dit praktisch het beste geregeld kan worden. Het zal niet vanzelf gaan.”
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Minister Carola Schouten gaat katteneigenaren niet verplichten hun huisdieren binnen te houden, schrijft Het Parool. Het binnenhouden van katten maakt geen onderdeel uit van de maatregelen die herstel en behoud van de Nederlandse natuur moeten bevorderen.
Naar aanleiding van de ‘vogelslachting’ willen de PvdA en de Partij voor de Dieren een castratie- en sterilisatieplicht, om het aantal zwerfkatten te verminderen. PVDA’er William Moorlag zegt niet te kunnen begrijpen dat de kat nu de schuld krijgt van het biodiversiteitsprobleem.
Of de Nederlandse kat diersoorten met uitsterven bedreigt, betwijfelt hoogleraar ecologie Henk Siepel in TrouwDe huiskat is van nature een roofdier maar is niet afhankelijk van jagen voor voedsel. Bij zwerfkatten houdt de natuur zichzelf in stand. Niet genoeg prooi? Dan krimpt de populatie vanzelf.
Alleen al de aanwezigheid van een kat leidt ertoe dat een vogelpopulatie afneemt. Daar hoeft de kat nog niet eens vogels voor te doden. “Als vogels een kat zien, durven ze niet meer te broeden op die plek”, schrijft Koos Dijksterhuis in zijn natuurdagboek in Trouw.
#50 Henric: eens! #51 : voor dat probleem heeft de natuur ook een oplossing :wegvagen van alle zogenaamde beschaving en luxe en terugkeer tot de natuurlijke selectie van soorten. Of de mens na die ongetwijfeld verwoestende ommekeer of hongersnood of oorlog of virus of of nog een rol speelt in dat proces weten we niet. Ik weet wel dat je nu iets aan die overbevolking zou moeten doen want met symptoombestrijding of uitstel door een ander voedselpatroon gaan we het niet redden. Nou ja....moet wel door iedereen he! Vandaar weg met soort die dat niet kan snappen ondanks de gave tot redeneren.
Met interesse deze hele discussie gelezen, heb zelf geen kat, soms wel jammer, last van muizen. Ik begrijp nu dat in ons ecosysteem vooral een natuurlijke predator op de mens wordt gemist.
Laten we nu niet doen alsof vossen of katten de oorzaak zijn van het verdwijnen van de weidevogels in Nederland. Weidevogels gedijen het beste in een bepaald cultuurlandschap, dat aan het verdwijnen is. Dat komt niet door vossen, katten of kraaien, maar door ons. Mest injecteren in plaats van bovengronds uitrijden, enorme slangen over het hele perceel slepen, in april de eerste snee maaien, lage waterstanden en mais telen waar vroeger gras stond, dan heb je m.i. de belangrijkste oorzaken wel te pakken. Dan heb je echt geen vossen of katten meer nodig om de grutto weg te krijgen.
Als je dan iets voor weidevogels wilt doen, ga dan terug naar het landschapsgebruik van 40 jaar geleden. Hoge waterstand, zwaar bovengronds bemesten (veel wormen), eerste keer laat maaien en inderdaad fanatiek predatoren bestrijden. Dat heeft niet heel veel meer met natuurbeheer te maken, maar wel goed voor de grutto en veldleeuwerik.
#46 nu verdwijnen de weidevogels uit natuurbeschermingsgebieden, met optimale biotoop voor die vogels, waar sinds kort, na 1000en jaren, de vos zijn intrede heeft gedaan.
Tis maar hoe je ernaar kijkt.
Wat mij betreft bedelven jullie, revolutionaire visionisten op fauna bescherming, heel Nederland onder de katten, damherten, halsbandparkieten en overige losgelaten exoten , schildpadjes en voor de vakantie, de dan overbodige honden.
Komen er nog sneller maatregelen tegen dat a-sociaal verschijnsel van loslaten van huisdieren en exoten, waaronder oa dit huistijgertje.