Eén miljoen Australische vogels sterven dagelijks in de klauwen van een kat, schrijft The Guardian. De kat, in de 18e eeuw op het kleinste continent geïntroduceerd, is daarna grootschalig verwilderd. Die verwilderde miljoenenpopulatie doodt zo'n 316 miljoen vogels per jaar, hun thuisgebleven verwanten beperken zich tot 61 miljoen vogelvangsten. Gezamenlijk doden ze bijna 4% van de vogelpopulatie, verdeeld over 338 vogelsoorten. "Het is geen nieuws dat katten vogels doden. Maar de mate waarin en de schaal waarop het gebeurt, is onthutsend”, zegt hoofdonderzoeker John Wainarski van Darwin University. "Dat werkt waarschijnlijk de achteruitgang van vele soorten in de hand". De studie verscheen in Biological Conservation.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Veel dank voor de interessante, leerzame, waardevolle bijdragen.
Misschien goed om te weten, Wouter: de vos kwam 50 jaar geleden nog helemaal niet in het veenweidegebied en in de duinen voor. In de jaren '70 of '80 heeft hij zich in de duinen gevestigd, mogelijk door mensen uitgezet of zelfstandig overgestoken, bijvoorbeeld vanuit het Gooi. In de duinen heeft hij zich snel verspreid en daar onder meer grote broedkolonies van meeuwen en lepelaars gedecimeerd. Vandaar dat je nu meeuwen ziet broeden op daken in Leiden. Pas vanuit de duinen heeft hij de veenweiden gekoloniseerd, waar hij onder meer huis ging houden onder eieren en jongen van weidevogels.
Maar ik zou hem in de duinen en veenweiden niet zonder meer een exoot willen noemen, want wie weet kwam hij veel vroeger ook al in de duinen voor.
Dat hij zo heeft huisgehouden onder ganzen in jullie polder, verrast me. Deed hij dat maar vaker, denk ik soms, want ganzen hebben zich ontwikkeld tot een plaag voor de boeren en moeten worden geschoten en vergast. Daar zijn overigens weinig exoten bij, behalve de Nijlgans en de Canadese gans.
Spannende, meeslepende discussie hieronder. Het bericht over de Tsunami die beestjes en kleinere organismen van Japan naar Amerika hielp verhuizen blijft er vooralsnog buiten. Omdat er geen paartje Japanse zoogdieren in een losgeslagen bootje zat?
Paar opmerkingen. Geen vos op de Waddeneilanden. Wel konijnen. Op Schiermonnikoog stierven de konijnen uit. Lui met verstand van de natuur aldaar, vinden dat dat niet moet want dan komt er teveel begroeiing, dan is de natuur als het ware ongehoorzaam aan zijn baas. Daarom worden nieuwe konijnen naar het eiland overgevaren.
Ik woon op een eiland in polderland. Weidevogelgebied. Tussen eiland en vaste wal een poldervaart. Die vroor een jaar of vijf geleden nog even dicht. Opeens vossen. Desastreus voor vogels en hazen (en de kippen in het dorp). En de jaarlijkse kleine duizend ganzeneieren in de nesten in het riet, konden we ook even vergeten. Geen ei te vinden. Vossen geschoten, vogels terug en hazen en dit jaar opmerkelijk veel fazanten en meer kiekendieven dan ik waarnam in 25 jaar naar boven kijken.
En witte (zilver) reigers. Niet eerder gezien, nu vier, hele zomer.
Ik heb de indruk dat het moorden hier vooral nog door katten gedaan wordt. Ik zie ze ver de wei in sluipen en met iets in hun bek terugkomen.
Dat klopt grotendeels, Jopie, maar ook in duinen en kwelders komen veldleeuweriken voor en in de duinen ook boomleeuweriken. Langs de grote rivieren zouden zonder de mens waarschijnlijk ook nog wel wat kieviten voorkomen.
Maar het klopt dat met Homo sapiens (die eigenlijk overal behalve in Afrika exoot is) meestal ook wat exotische dieren en planten meeliften. Dat is winst voor de lokale biodiversiteit, maar die slaat om in verlies als het cultuurlandschap de natuurgebieden grotendeels of helemaal verdringt.
Ter nuancering: de meeste (alle?) stadsvogels zijn cultuurvolgers. Zonder mens geen mussen, zwaluwen, gierzwaluwen, etc. in Nederland. Zonder landbouw geen kieviten, leeuweriken en grutto's in het boerenland (want geen boerenland ;-)), maar waarschijnlijk ook niet in Nederland. En met de mensen kwamen de katten.