Bedrijfsrestaurant wordt multifunctioneel
Dat betekent dat bedrijfsrestaurants grote loungeplekken worden met zithoekjes, vergadertafels, whiteboards, digital walls enzovoort. En de hele dag geopend. Je kunt als team daar je plekje reserveren en daar je food laten bezorgen, óf je haalt het zelf even op bij de counter of uit een foodwinkeltje met zelfbediening en zelfscanning. Soms staat een werkgever zelfs toe dat lekkere broodjes door een bakker bezorgd worden, op maat voor het groepje medewerkers dat via een app een bestelling heeft geplaatst.
Bedrijfsrestaurants worden grote loungeplekken met zithoekjes, vergadertafels, whiteboards, digital walls, enzovoortAllemaal dingen die een cateraar niet leuk vindt en dat is dan ook de reden dat hij zelf dit soort services gaat aanbieden. En daarvoor wil hij meer rechtstreeks contact met de directie in plaats van met een facilitair manager die vooral naar de kosten kijkt. Food moet chef-sache worden en niet langer uitsluitend een kostenpost. De foodbeleving op een bedrijf kan op een veel hoger niveau, en dat biedt kansen.
Binden van medewerkers
Daarnaast speelt het feit dat ondernemers een groot tekort hebben aan medewerkers. Werkgevers willen hun medewerkers graag vasthouden. Dat doe je allereerst door ze gewoon tevreden te houden. Daar hoort ‘verwennen’ bij, onder andere door goed, lekker en gevarieerd eten en drinken aan te bieden. Dit is een instrument dat steeds belangrijker wordt om medewerkers te trekken, zeker jongeren. En dan niet alleen tussen de middag iets lekkers en gezonds, maar de hele dag door. Het liefst bied je ook nog een ontbijt aan voor de vroege vogels die de files willen ontwijken. En de mogelijkheid voor een warme maaltijd voor degenen die in de avond wat langer blijven hangen.
Eten en drinken aanbieden wordt een belangrijker instrument om medewerkers aan te trekken, zeker jongerenFood wordt dus belangrijker in kantooromgevingen. Dat begon voor Corona al bij de trendsettende hippe bedrijven als Google en de vele Fin-techs. Dat zijn bedrijven die food zelfs ‘gratis’ aanbieden aan hun medewerkers. En het is nog eens gezond (en duurzaam) eten en drinken ook. De fiscale afstraffing voor dat free food (het is immers loon in natura) nemen zij voor hun rekening. Inmiddels overwegen honderden andere bedrijven, ook in ons land, om deze richting op te gaan.
Loon in natura moet mogen, mits…
Maar dat loon in natura is wel een dingetje. Veel bedrijven vinden die fiscale bijtelling uiteraard een onnodig en oneerlijk spekken van de staatskas. Want diezelfde overheid bedrijven probeert werkgevers te pushen om meer nadruk te leggen op het creëren van duurzame en gezonde werkomstandigheden. En dus – zo luidt de logica van werkgevers – zou die overheid het moeten toejuichen wanneer werkgevers hun medewerkers gezonde (en duurzame, eerlijke) voedingsmiddelen verstrekken. En niet fiscaal afstraffen.
Tijd voor nog meer proefprocessen over dit onderwerp en een extra onderhandelingspunt tussen werkgevers en werknemers bij cao-onderhandelingen. Een ‘free-food-health-pardon’ lijkt mij een uitstekende mogelijkheid om grote stappen te zetten op gebied van inflatiebeperking en in het bevorderen van gezond eetgedrag.
Steeds meer horeca en retail in kantoren
Maar uiteraard zullen lang niet alle werkgevers die route kiezen. Wat voor hen wel speelt is dat het bieden van een prettige consumptie-omgeving op het werk een ‘must’ aan het worden is. Food is één van de middelen om je medewerkers tevreden te houden en het is al lang geen noodzakelijk kwaad meer. Het is een loyaliteit bevorderend instrument geworden. En dat vraagt iets van cateraars.
Ook al omdat de concurrentie toeneemt. Spelers als Bakker Bart, Albert Heijn, Spar, Thuisbezorgd.nl en anderen hebben immers de bedrijvenmarkt ontdekt als een leuk extra afzetkanaal. Dat kan op den duur betekenen dat bedrijfsrestaurants óf veel meer het karakter krijgen van een casual restaurant óf een loungeplek met een zelbedieningswinkeltje voor alle food-verrassingen. Voor alle cateraars van nu én voor alle opdrachtgevers (werkgevers) betekent dat een herbezinning op de aloude verdienmodellen en strategische keuzes.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En ondertussen zie ik op LinkedIn een bedrijf dat zijn medewerkers trakteert door een frietkar op het bedrijf te laten komen. Voor elke medewerker een zak patat en een snack naar keuze. Blije medewerkers in de rij voor een vette bek. Ook foodbeleving.
Koppert Cress samen met BDO is nu al enkele jaren bezig met de Belastingdienst om die bijtelling ongedaan te maken. Na inmiddels twee rechtszaken ligt onze casus bij de Hoge Raad en zijn we in Cassatie. Koppert Cress heeft in zijn Mission Statement o.a. staan: ‘dat elke medewerker gezond zijn of haar pensioen moet kunnen halen’. Dit verplicht mij als werkgever optimale arbeidsomstandigheden te creëren. Echter de tsunami van leefstijlgebonden ziekten in NL maakt mijn inspanning incompleet. Want gezond werken en jezelf “voeden” met Energiedrankjes, Bruin Fruit, kadaverstaven en ultraprocessed meuk doet mijn inspanningen te niet. Gesteund door diverse overheidsbesluiten en mijn eigen kennis via oa @voedingleeft is een gezonde lunch mét kennisoverdracht de beste manier. Daarom is in 2017 het bedrijfsrestaurant Rob&Bob; gestart. In samenwerking met de OR, Arbodienst, Bedrijfsarts en Hutten Catering wordt er nu dagelijks vers gegeten zonder pakjes en zakjes. En de grootste en breedste Jerommekes eten braaf hun salade nicoise. (Maar willen niet op de foto, anders lachen de mannen van de sportschool ons uit).
Het pleidooi met de belastingrechter gaat anders, in andere termen , dan ik hetzelf zou willen doen. Maar ieder zijn vak.
Maar ik mag wel altijd inspreken. Mevrouw de rechter, ik verschaf mijn medewerkers gratis (verplicht) met liefde veiligheidsschoeisel. Dit ter bescherming van de linker en/of rechterteen. En mevrouw de rechter, bescherm ik de linker en rechternier. Ik voer overheidsbeleid/inzicht uit. Dit op wetenschappelijke basis. En nu mevrouw de rechter, als ik uit mijn werkgeverskosten percentage loop, moet ik 80% belasting betalen. Voor mij is 80% een boete. De overheid moet ook verdienen, maar dan een normale heffing. 20% of zo of doe het niet. Maar ik maak principieel bezwaar tegen die 80%. En daarom sta ik voor u. Zou ik mijn mensen, die ik goed ken, laten betalen voor het eten, dan eisen ze bruin fruit, kadaverstaven en eten nooit meer een vegetarische lasagna.
Bij ons op kantoor beneden zit een cateraar/restaurant gerund door Dennis. Dennis heeft een huiskamer gemaakt waar je kunt eten (en overleggen). Mijn geld vliegt weg naar zijn huiskamer. Klassieke cateraars? Wie maakt daar nog gebruik van?
Wat ik nog zoek? Een speler die gewoon einde van de dag op kantoor een verse maaltijd (alleen nog 'ping') komt brengen, ik laat me graag verassen op maandag, dinsdag en woensdag.