image

Als ik deze titel lees - haal meer geluk uit de welvaart - en eten blijkt daarin een rol te spelen, dan is mijn aandacht getrokken. In de Volkskrant van dit weekend trof me een artikel in Het Betoog: ‘Hoe ontlenen we meer geluk aan de welvaartsgroei?’ Minder werken blijkt geen oplossing, integendeel, stelt econoom prof.dr. Jules Theeuwes. eenn andere aansturing is nodig. Dan kunnen we er meer geluksmomenten uit halen. Lezen dus, dat artikel!

Wat mij vooral trof was de wijze waarop Teeuwes’ oplossing 3: Leer Nederlanders van het leven genieten over het voetlicht komt.
Teeuwes, geboren in België, breekt een lans voor de eetcultuur. Dáár valt volgens hem nog veel te winnen. Lekker koken met vrienden behoort tot zijn betere geluksmomenten. Lekker eten in combinatie met het sociale verhoogt je geluksgevoel en kwaliteit van leven.

Als econoom ziet ook hij dat verse groenten en fruit uit de supermarkt verdwijnen. Dit alles om de klant zijn gemakseten voor te schotelen. Hoewel hij erkent als econoom tevreden te zijn met dit plaatje - de aanbieders verdienen immers aan de afnemers die krijgen wat ze willen – zou hij toch graag zien dat dit verandert.

Teeuwes zegt: De behoefte aan goed eten ontstaat niet spontaan, die moet worden aangeleerd. Niks gemakkelijke vraagbevrediging dus!

Dat vind ik geweldig uit de mond van een econoom, iemand die zich normaal gesproken met harde nutsoptimalisatie bezighoudt.

Wij zijn er hier dagelijks op onze manier mee bezig. In onze samenleving – die zijn eetcultuur is verloren - heeft de overheid de taak haar bevolking te leren eten en genieten.
Gezond eten heeft bovendien positieve effecten. Of anders gezegd, ongezond eten heeft negatieve externe effecten. Er is ook hier genoeg gediscussieerd over de kosten van vervetting en over de stijgende toename van obesitas en gevaren voor de gezondheid ( denk aan suikerziekte en hartziekte). Beleidsmakers willen de vetzucht bestrijden met een vetbelasting of met hoge verzekeringstarieven voor mensen met een sterk overgewicht. Dat is de benadering met de stok. Waarom niet vanuit het positieve gedacht. Eten is lekker, samen eten is nog leuker en je krijgt er extra energie van!! Ik zou dus willen opteren voor een benadering met de wortel. Een positieve aanpak, door het stimuleren van smaak- en kookcursussen. Het is opvallend te zien dat mensen die aan onze smaakcursussen deelnemen, een totaal nieuwe dimensie aan hun leven blijken toe te voegen. Een dimensie die ze niet meer vergeten en waarop ze doorbouwen.

Jules Theeuwes is sinds 2003 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (de WWR), waar hij de projectgroep 'arbeidsdynamiek en vergrijzing' leidt. Tevens is hij algemeen directeur van het Economics Network for Competention and Regulation (Encore).
Ik hoop dat we een regering hebben die wil luisteren naar de wijsheid van deze verkwikkende Belg!

Het is wel bijzonder dat op de één of de andere wijze nu alles samenkomt. In zowel de nationale als de internationale pers lees je steeds meer van dit soort bewegingen. De tijd is er kennelijk rijp voor: wees gelukkig, durf te leven, ga eindelijk lekker eten!

bron: de volkskrant van zaterdag 18 februari 2006
Dit artikel afdrukken