Als ik deze titel lees - haal meer geluk uit de welvaart - en eten blijkt daarin een rol te spelen, dan is mijn aandacht getrokken. In de Volkskrant van dit weekend trof me een artikel in Het Betoog: ‘Hoe ontlenen we meer geluk aan de welvaartsgroei?’ Minder werken blijkt geen oplossing, integendeel, stelt econoom prof.dr. Jules Theeuwes. eenn andere aansturing is nodig. Dan kunnen we er meer geluksmomenten uit halen. Lezen dus, dat artikel!
Wat mij vooral trof was de wijze waarop Teeuwes’ oplossing 3: Leer Nederlanders van het leven genieten over het voetlicht komt.
Teeuwes, geboren in België, breekt een lans voor de eetcultuur. Dáár valt volgens hem nog veel te winnen. Lekker koken met vrienden behoort tot zijn betere geluksmomenten. Lekker eten in combinatie met het sociale verhoogt je geluksgevoel en kwaliteit van leven.
Als econoom ziet ook hij dat verse groenten en fruit uit de supermarkt verdwijnen. Dit alles om de klant zijn gemakseten voor te schotelen. Hoewel hij erkent als econoom tevreden te zijn met dit plaatje - de aanbieders verdienen immers aan de afnemers die krijgen wat ze willen – zou hij toch graag zien dat dit verandert.
Teeuwes zegt: De behoefte aan goed eten ontstaat niet spontaan, die moet worden aangeleerd. Niks gemakkelijke vraagbevrediging dus!
Dat vind ik geweldig uit de mond van een econoom, iemand die zich normaal gesproken met harde nutsoptimalisatie bezighoudt.
Wij zijn er hier dagelijks op onze manier mee bezig. In onze samenleving – die zijn eetcultuur is verloren - heeft de overheid de taak haar bevolking te leren eten en genieten.
Gezond eten heeft bovendien positieve effecten. Of anders gezegd, ongezond eten heeft negatieve externe effecten. Er is ook hier genoeg gediscussieerd over de kosten van vervetting en over de stijgende toename van obesitas en gevaren voor de gezondheid ( denk aan suikerziekte en hartziekte). Beleidsmakers willen de vetzucht bestrijden met een vetbelasting of met hoge verzekeringstarieven voor mensen met een sterk overgewicht. Dat is de benadering met de stok. Waarom niet vanuit het positieve gedacht. Eten is lekker, samen eten is nog leuker en je krijgt er extra energie van!! Ik zou dus willen opteren voor een benadering met de wortel. Een positieve aanpak, door het stimuleren van smaak- en kookcursussen. Het is opvallend te zien dat mensen die aan onze smaakcursussen deelnemen, een totaal nieuwe dimensie aan hun leven blijken toe te voegen. Een dimensie die ze niet meer vergeten en waarop ze doorbouwen.
Jules Theeuwes is sinds 2003 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (de WWR), waar hij de projectgroep 'arbeidsdynamiek en vergrijzing' leidt. Tevens is hij algemeen directeur van het Economics Network for Competention and Regulation (Encore).
Ik hoop dat we een regering hebben die wil luisteren naar de wijsheid van deze verkwikkende Belg!
Het is wel bijzonder dat op de één of de andere wijze nu alles samenkomt. In zowel de nationale als de internationale pers lees je steeds meer van dit soort bewegingen. De tijd is er kennelijk rijp voor: wees gelukkig, durf te leven, ga eindelijk lekker eten!
bron: de volkskrant van zaterdag 18 februari 2006
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dus smaak hebben ze wel, maar geen behoefte daar extra geld aan uit te geven, of erger nog wijnen te kopen bij de wijnbeurs oid.
Ach... wat zal ik verder nog toevoegen Mariëlle, zolang je het genieten jezelf maar niet ontzegd. Ik wens je sterkte en tot op de barricade!
Was het maar zo makkelijk! Deze vrienden houden namelijk van zeer goede flessen wijn - als ze bij ons zijn. Goede Bordeaux, goede zoete wijnen, we delen het graag. Maar zelf hebben ze een mindere hand van kiezen.
Ach, we voeden ze nog wel op, daar ben ik van overtuigd. Maar het duurt zo lang....
Mischien willen wij wel te snel. Dit proces gaat stap voor stap. Als je al bij de finish staat is het soms lastig om te zien hoe iemand daar naar toe probeert te kruipen. Overigens wat betreft jullie vrienden daar kun je dus iets aan doen mijns inziens. Iedereen die wijn drinkt kan vaststellen of wijn lekker is of niet. Smaak is te ontwikkelen. Dus maak er voortaan een spelletje van en schenk, als deze virenden weer bij jullie komen, in plaats van één glas wijn twee glazen per gerecht. Je zal zien dat het gesprek dan al heel snel over eten en smaak gaat. Iets wat ook jullie vrienden zullen appriciëren, deel de kennis ét voila!
Ja, ik was ook getroffen door dit artikel in de Volkskrant. Geweldige opmerking aan het slot, over het eten met vrienden. Jammer alleen dat hij niet ook 'goede wijn' noemde; gisteren hadden we weer een zeer teleurstellende ervaring bij hele goede vrienden. Jammer, jammer, jammer.