De gezondheidshype waar meningen dit jaar het meest over uiteenlopen, is waarschijnlijk het Low-Carb-High-Fat dieet (LCHF). In augustus werd het dieet door Huib Stam afgeschreven. Drie maanden later zou een $12-miljoen-kostende studie het nut van LCHF toch hebben bewezen. Wat moet je als consument nou geloven?

Personalized nutrition werd afgelopen jaar booming-business. Maaltijdboxen, diners of leefstijladvies, allemaal gebaseerd op je DNA-profiel. Leuk, maar wát mensen daadwerkelijk eten en de effecten van de omgeving en hun leefstijl blijven buiten beeld. Bewijs is dan ook flinterdun.

Klopt het Pioppi-dieet van de bekende Britse cardioloog Aseem Malhotra of heeft het Voedingscentrum gelijk? De voedingsautoriteit voor heel Nederland waarschuwde tegen Malhotra.

Cannabis is afgelopen jaar ook opeens in alle vormen en maten verschenen. CBD-olie van de kruidenier, medicinale cannabis op doktersrecept, of misschien gewoon in de cola of het bier. Wetenschappelijk bewijs blijkt tot nu toe toch nog erg dunnetjes.

Er zijn nog veel meer kandidaten: onbespoten biologisch eten zou veel gezonder zijn dan bespoten gangbaar, intermittend fasting, een plantaardig dieet, verzadigd vet is slecht, keto.

Wat was volgens jullie de grootste pseudowetenschappelijk gezondheidshype van 2018? En durf je de gok al aan: welke kandidaten zie je voor 2019?
Dit artikel afdrukken