"De Europese markt is als het navigeren door een jungle," zegt Thomas Skovlund Schnegelsberg, de CEO van StenoCare, een Deens bedrijf dat medische cannabis produceert. Hij heeft last van de vele onduidelijkheden, maar veel positiefs valt aan de studie nog niet te ontlenen.

Europese landen experimenteren - en worstelen - met het legaliseren van medicinale cannabis, blijkt uit het rapport Medical use of cannabis and cannabinoids.

In 16 landen is de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek inmiddels toegestaan, maar de regels, toegestane producten en voorwaarden verschillen per land. Het EMCDDA nam het "nog beperkte en gefragmenteerde bewijs" voor het therapeutisch nut van cannabis onder de loep.

Volgens het rapport is er 'matig' bewijs dat medicinale cannabis werkt tegen vormen van chronische pijn en spasticiteit zoals bij epilepsie en MS, aldus Knack. Het bewijs dat cannabis verlichting brengt voor patiënten met misselijkheid bij kankertherapieën of als eetluststimulans bij aidspatiënten is 'zwak'. Voor veel andere aandoeningen, zoals depressiviteit, slaapstoornissen of inflammatoire darmziektes, is er op dit moment onvoldoende bewijs. "Betere en langdurige studies zijn nodig", is de conclusie.
Dit artikel afdrukken