Europese landen experimenteren - en worstelen - met het legaliseren van medicinale cannabis, blijkt uit het rapport Medical use of cannabis and cannabinoids.
In 16 landen is de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek inmiddels toegestaan, maar de regels, toegestane producten en voorwaarden verschillen per land. Het EMCDDA nam het "nog beperkte en gefragmenteerde bewijs" voor het therapeutisch nut van cannabis onder de loep.
Volgens het rapport is er 'matig' bewijs dat medicinale cannabis werkt tegen vormen van chronische pijn en spasticiteit zoals bij epilepsie en MS, aldus Knack. Het bewijs dat cannabis verlichting brengt voor patiënten met misselijkheid bij kankertherapieën of als eetluststimulans bij aidspatiënten is 'zwak'. Voor veel andere aandoeningen, zoals depressiviteit, slaapstoornissen of inflammatoire darmziektes, is er op dit moment onvoldoende bewijs. "Betere en langdurige studies zijn nodig", is de conclusie.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik mis in deze hele discussie, is dat er al bergen bewijs voorhanden zijn van de werking van cannabis voor een hele rij verschillende ziektes. In Israel boekt Prof. Raphael Mechoulam sinds vele decennia fantastische resultaten met het kweken van verschillende soorten cannabis tegen verschillende aandoeningen. Kanker, PTSS, glaucoom, dementie zijn maar een paar voorbeelden. Zijn patiënten krijgen geen pilletjes met een paar geïsoleerde werkzame bestanddelen. Zij eten, drinken of roken de werkzame delen van de hele plant. Ziehier een pleidooi van Mechoulam voor het gebruik van cannabis als medicijn.
Arjan (#18), dat "cannabis iets doet bij kanker" is inmiddels zelfs schoorvoetend door Amerikaanse regeringsinstanties toegegeven. Maar: niet elk type cannabis doet iets bij ieder type kanker. Als het aan de farmaceutische industrie ligt, komen er voor ieder type kanker waarbij een bepaalde component of combinatie van componenten van cannabis werkt, dure gepatenteerde geneesmiddelen op de markt. En dat terwijl cannabis voor een habbekrats gekweekt kan worden door iedereen die een beetje groene vingers heeft èn de hele plant beter werkt dan geïsoleerde componenten (bron: Lester Grinspoon, arts, prof. in psychiatrie, "Marihuana the forbidden Medicine", ISBN 978-0-300-070866, p. 256).
Wat ik niet begrijp is dat er helemaal geen verschil wordt gemaakt tussen CBD- en THC-olie.
Bijvoorbeeld: CBD werkt zeker tegen epilepsie (overigens ook bij bv honden), THC-olie niet.
THC-olie werkt bij talloze mensen werkt bijvoorbeeld tegen slapeloosheid (wat een stevige joint met de Indica-soort ook doet): Je kan er heel goed op slapen! Meestal maakt CBD-olie juist alert en neutraliseert het high-gevoel.........
Niet in zijn algemeenheid Enno. Zeker niet. Maar cannabis ís al lang op markt. Vandaar. Het medicinale gebruik ervan neemt een hoge vlucht. Ook onder kankerpatiënten. Postmarketing onderzoek kan relatief snel en goedkoop uitwijzen of cannabis iets doet bij kanker. Komen die rct's eventueel later wel.
#16 Arjan, waarom heeft de patient meer aan post-marketing onderzoek dan aan RCT's? Het betekent dat de werkzaamheid en veiligheid van behandelingen wordt vastgesteld nadat ze op de markt zijn gebracht. Wat is het voordeel voor de patient?