Intermitterend vasten, ofwel periodieke onthouding van voedsel, mag zich de laatste jaren verheugen in de belangstelling. Denk aan vastendiëten als 5:2 en Alternate Day Fasting. Ook de wetenschap is geïnteresseerd in caloriereductie omdat dat gunstige gezondheidseffecten zou hebben, tot 'regeneratie' van de alvleesklier van diabetespatiënten aan toe.

Braziliaanse onderzoekers namen de proef op de som in een onderzoek. Zij kwamen tot de tegenovergestelde conclusie. Dat meldden ze tijdens het jaarcongres van de European Society of Endocrinology (ECE 2018). Intermitterend vasten kan op lange termijn schadelijke gezondheidsgevolgen teweegbrengen en zelfs diabetes 2 veroorzaken, schrijft Science Daily.

Als zelfs bij gezonde individuen met een normaal gewicht - ratten in dit geval - al schade optreedt aan de insulineregulatie, moeten de mensen - met overgewicht - die een vastendieet overwegen helemaal opletten
Waarschuwing
De onderzoekers zetten volwassen ratten met een normaal gewicht 3 maanden op een dieet waarbij ze om de dag dag vastten. Zoals verwacht, vielen de ratten af en gingen ze ook minder eten. Tot zover niets aan de hand. Maar tegelijk bleken de ratten meer buikvet te ontwikkelen en raakten de insulineproducerende cellen in de alvleesklier beschadigd. Dat schrijven de onderzoekers toe aan de hogere niveaus aan zogeheten vrije radicalen, die bij vasten vrijkomen. Er waren zelfs tekenen van beginnende insulineresistentie.

Want als zelfs bij gezonde individuen met een normaal gewicht - ratten in dit geval - al schade optreedt aan de insulineregulatie, moeten de mensen - met overgewicht - die een vastendieet overwegen helemaal opletten: "We moeten rekening houden met het feit dat mensen met overgewicht of obese mensen die aan een vastendieet beginnen, mogelijk al aan insulineresistentie lijden. Ze kunnen dus op lange termijn ernstige schade toebrengen aan hun gezondheid, zoals het krijgen van diabetes type 2", denkt onderzoeker Ana Bonassa.

Dat minder eten verstandig is, trekt niemand in twijfel.
Dit artikel afdrukken