We doken in de partijprogramma’s. Met de ondersteuning van kunstmatige intelligentie (AI-chatbots), zoals die van Stichting Open Politiek, checkten we of de verkiezingsprogramma's van 16 partijen (SP, Partij van de Dieren, DENK, BBB, D66, Christen Unie, PVV, CDA, SGP, VVD, Ja21, FVD, Volt, GroenLinks-PvdA, NSC en BVNL) een keuze bevatten ten aanzien van de stellingen. Hieronder vind je een overzicht met de posities van alle partijen. De bolletjes geven de positie aan: eens = groen, oneens = rood en neutraal (geen duidelijke positie) = grijs.

Slechts 3 partijen hebben een standpunt over 20 of meer stellingen. Het sterkst scoren D66, ChristenUnie en de PvdD, gevolgd door Volt, BBB en de combinatie GL-PvdA. Partijen als FvD, SP, DENK, BVNL en PVV (straks met een vermoedelijk grote fractie in de Tweede Kamer) scoren laag. De PVV zelfs het laagst.

Je kunt onze keuzehulp invullen. Aan het eind krijg je een score te zien. Die score geeft aan hoe jouw reactie op de stellingen (eens, oneens, geen van beide) overeenkomt met die van de partijen. Tevens laat de score zien met welke partij je hoeveel stellingen deelt. De weergave van de eindscore is willekeurig en hetzelfde als de volgorde van de bolletjes-chart hieronder (die gebaseerd is op Open Politiek). Als een partij volgens de analyse geen standpunt inneemt, dan krijgt een partij daar ook geen score voor.

De stellingen hebben we gedefinieerd vanuit een basaal idee over het voedselsysteem van Nederland binnen de uitdagingen die ons land heeft op het gebied van klimaat, schoon water, schone lucht, bodemdaling, minder over de aardbol slepen met voedsel omdat het nutriëntenkringlopen te inefficiënt maakt en onze natuurlijke leefomgeving. In het voedselsysteem staan de bodem die planten voedt en meststoffen nodig heeft om productief en gezond te blijven centraal; de dimensie van de dierhouderij is daaraan ondergeschikt en is daarom slechts in ethische zin (welzijn) in de stellingen meegenomen. Daarnaast hebben we basale stellingen opgenomen op het gebied van gezondheid en de rollen van de voedselketen van boer tot supermarkt.

Het is mogelijk dat de toedeling van enkele rood, groen of neutraal grijze bolletjes tot discussie kan leiden. Door het gebruik van AI kunnen er foutjes in zijn geslopen.

Kieshulp


Stellingen met antwoorden per partij
stemhulp foodlog.nl voedselsysteem 32 vragen
Dit artikel afdrukken