Drie dagen lang krijgen kinderen op basisscholen deze week een gezonde pauzehap aangeboden van Albert Heijn. Op dinsdag krijgen de kinderen muesli-notenbrood met margarine, woensdag blauwe bessen en op donderdag komkommer met 100% pindakaas. Op vrijdag moeten de kinderen zelf bedenken wat een gezonde pauzehap is en die meenemen naar school.

De gezonde tussendoortjes worden gecombineerd met een lespakket. Door filmpjes, opdrachten en de gezonde pauzehap hopen de initiatiefnemers dat kinderen uit groep 5 tot en met 8 zich bewust worden van wat ze dagelijks eten en drinken. Door hieraan tien minuten per dag te besteden, moeten de kinderen leren gezonde voedingskeuzes te maken.

Jong hersenspoelen
Het is een actie in het kader van de Gezonde School. Scholen zetten stappen om te stimuleren dat kinderen gezonder eten. Iedere school heeft wel een vorm van beleid op het gebied van gezonde voeding, meldde de NRC vorige week. Volgens gegevens van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) zijn nu 290 scholen over op alleen maar water drinken, zijn 56 scholen bezig met het eten van meer groente en zijn er op 630 scholen gezonde kantines van niveau zilver (60% van het aanbod is gezond). Ook zijn er scholen met kantines van niveau goud, wat grofweg inhoudt dat 80% van het aanbod gezond (of een gezonder alternatief) is.

In de NRC vertelde Jaap Seidell dat initiatieven voor gezonde scholen weliswaar aanslaan, maar nog achterblijven in achterstandswijken.“Scholen die het moeilijker hebben zien minder vaak mogelijkheid voor voedselonderwijs. Daardoor worden de al bestaande gezondheidsverschillen vergroot”, aldus Seidell. Volgens hem moet succesvol voedselbeleid op de basisschool of op voorscholen -klassen voor peuters- beginnen. Daar hebben kinderen geen eigen geld en is er geen kantine. Seidell: "vrijwel alles wat ze aan eten krijgen komt van thuis.” Op de middelbare school wordt het lastiger omdat kinderen daar wel hun eigen keuzes kunnen maken. Je moet ze dus jong hersenspoelen, dan leren ze hoe het moet. Wie dan niet doet, programmeert kinderen ook. Maar dan fout.
Dit artikel afdrukken