Kupers analyse: "de meeste brexiteers willen een fantasie-brexit, die in Brits jargon de unicorn, oftewel eenhoorn heet, naar het mythische dier: de EU verlaten maar alle voordelen behouden." Daarom zal het parlement Mays deal waarschijnlijk afwijzen. In de daarop volgende chaos zijn er drie opties:

"Eén: May, of haar opvolger, brengt de afgewezen deal nogmaals voor het Lagerhuis, met het argument: ‘Dit is het of niets, mensen. Als jullie nogmaals tegenstemmen, krijgen we een catastrofale kapitaalvlucht.’

Optie twee: een tweede referendum. Alleen het electoraat heeft namelijk het morele gezag om zijn keuze voor de brexit terug te draaien.

Optie drie: het VK bevriest de brexit. Het herroept het zogenoemde Artikel 50, dat de brexit voor 29 maart 2019 voorziet."


Volgens Kuper zijn er geen goede oplossingen meer over. Bevriezen, een door de EU verwelkomde oplossing, zou de Britten een schijnbaar elegante uitweg bieden: "Ooit gaan we brexiten, maar niet in deze chaos". Kuper: "In dat geval zou de brexit echter nooit plaatsvinden, want er is nooit een goed moment om jezelf in de voet te schieten."
Een tweede referendum? Dat bruskeert de miljoenen brexiteers die in 2016 de stem van het volk vertegenwoordigden. Bovendien is de tijd in het nadeel van de brexiteers. Niet alleen hebben de meeste Britten inmiddels ingezien dat "de echte brexit een rat is en geen eenhoorn." Ook speelt de demografie mee: "Elk jaar worden bijna 700,000 overwegend pro-Europese Britten achttien jaar, terwijl zo’n half miljoen overwegend anti-Europese ouderen overlijden, zodat de huidige 'Remain'-meerderheid in de peilingen gestaag zal groeien."

Kuper besluit: "We zijn er nog niet, maar ik zou er nu geld op inzetten (een harde munteenheid, dus geen ponden) dat de brexit nooit plaatsvindt."

Dit artikel afdrukken