De regering moet burgers beter bewust maken van het probleem, want die denken dat ze thuis toch altijd water zullen hebben. Als de waterreserves op zijn, zijn ze opTe gemakkelijk afgegeven vergunningen
België staat er anders voor. Als in Vlaanderen geen serieuze maatregelen genomen worden, is het volgens hoogleraar waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) niet onvoorstelbaar als er in augustus geen water meer uit de kraan komt. Afgelopen juni was de derde droogste junimaand sinds de eerste metingen in 1833, schrijft De Standaard.
De Belgische overheid waarschuwde in juni al voor extreme droogte, wakker geschrokken door de situatie van vorig jaar. Toen werd duidelijk dat Vlaanderen een structureel waterprobleem heeft dat te wijten is aan fouten in het verleden. Vergunningen voor het oppompen van water zijn te gemakkelijk afgegeven aan de landbouw en industrie. Al jaren hekelen experts het 'lakse waterbeleid' van de overheid. “De regering reageert pas als er zich iets voordoet,” zegt Willems. "Ze moet de burgers ook beter bewust maken van het probleem, want die denken dat ze thuis toch altijd water zullen hebben. Als de waterreserves op zijn, zijn ze op."
Bosbranden
De droogte raakt ook de rest van Europa. In het noordoosten van Duitsland leidt de extreme droogte tot opbrengstverliezen en in meerdere Europese landen is de oogst vervroegd. In Nederland en de ons omringende landen wordt extra gemonitord op bosbranden.
Bespaartips
Wat kun je doen om water te besparen? De belangrijkste tip: beperk je waterslurpende activiteiten (sproeien van de tuin, vullen van zwembaden, autowassen en de vaatwasser) tot buiten de piekuren, die zijn van 6.00 tot 9.00 uur en 18.00 tot 22.00 uur. In zuid-Engeland geldt inmiddels een verbod op het gebruik van tuinslangen, maar zo ver hoeft het bij ons niet te komen. "Er is voldoende water in voorraad. Waterbedrijven in Nederland zijn voorbereid op een paar weken droogte en hebben voldoende reserves. ‘De voorraadbekkens zitten vol’," aldus De Volkskrant.
Afgelopen zomer berichtten we uitgebreid over de consequenties van watertekorten in Europa voor de energievoorziening. Verwacht wordt dat reeds rond 2030 de energiecentrales in Europa niet meer voor elkaar in kunnen springen in tijden van (koel)watertekorten.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Groot-Brittannië moet je vooraf toestemming vragen om de tuinslang te gebruiken na 5 augustus, schrijft The Independent. Dan gaat de hosepipe ban ook in het noordwesten van het land in.
Overtreding van het tuinslangverbod kan je op een boete tot £1000 komen te staan. Er is een uitweg: heb je de tuinslang nodig "for health and safety reasons, to water plants that are grown for commercial use or to fill a pool in which animals are kept", dan kun je tot 4 augustus ontheffing aanvragen. Voor het bijvullen van een 'fontein van religieus belang', het wassen van de auto met een een emmer of het bewateren van de tuin met een gieter is geen ontheffing nodig.
In delen van Friesland, Overijssel en in de Noordoostpolder verlaagt waterbedrijf Vitens de waterdruk, meldt de Telegraaf. Dat is nodig omdat er in die gebieden momenteel ongeveer 45% meer water wordt verbruikt dan normaal, "door de aanhoudende hitte". De eerdere oproepen om zuinig met water om te gaan hebben blijkbaar hun uitwerking verloren.
Wat merk je van een lagere waterdruk? Er komt nog altijd water uit de kraan, maar met minder kracht. Dat er gisteren in Groningen tijdelijk helemaal geen water uit de kraan kwam, had te maken met een heuse storing.
De zomer tot nu toe in Nederland is te vergelijken met een goede zomer in zuidelijk Frankrijk. Je kan er al over nadenken hoe dat verder gaat. Sproeien buiten de piekuren, oké, maar ga ook eens nadenken, over droogtebestendiger planten in de tuin, en gout a gout ipv de waaiersproeier. Misschien moet de landbouw ook eens verder kijken. Trouwens, Piet moet opletten, als ie zijn bieten en aardappels heeft gesproeid, wat ie gaat doen als zijn akkers straks blank komen te staan door hoosbuien in augustus, want reken maar dat de Noordzee lekker opgewarmd wordt, en deze buien kan genereren. Ook kan het erg electrisch worden.
In Gelderland geven de boeren het dorstige wild op de Veluwezoom water, schrijft Omroep Gelderland. Omdat de poelen waar de herten, zwijnen, maar ook Schotse hooglanders en paarden uit drinken droog staan, voeren de boeren en de brandweer water in tankwagens aan. Ook vulde de brandweer een vijver in Borculo bij omdat het water waarin kikkers, vissen en salamanders leven deels verdampt was. Zwijnen en jonge biggen op de Veluwe hebben het ook maar moeilijk dankzij de (bijna) kale bosbessenstruiken, schrijft NOS.
Om branden te voorkomen maakt Natuurmonumenten de nodige overuren en vliegt de brandweer voortdurend boven de Veluwe ter controle. Omdat drinkwaterbedrijf Vitens de indruk heeft dat het effect van de oproep om zuinig met water te zijn afneemt, bij deze de herhaalde oproep: blijf vooral buiten de piekuren douchen, de wasmachine gebruiken en de tuin sproeien!
De oproep om piekperiodes te mijden werkt, merken de drinkwaterbedrijven. Trouw vroeg het na.
In België zocht De Standaard uit hoe het kan dat 'zij' en 'wij' zo verschillend communiceren over de watersituatie. "Voor een groot deel ligt het verschil bij onze culturen: Vlamingen houden graag een slag om de arm, Nederlanders communiceren zelfverzekerd. Want ondertussen wordt in beide landen evengoed opgeroepen om zuinig te zijn op water en staat de overheid klaar om maatregelen op te leggen."
En dan heb je nog wat verschillen in herkomst van het drinkwater (Nederland haalt 40% van zijn drinkwater uit oppervlaktewater, Vlaanderen 50%), aantal en grootte van rivieren en voorraadbekkens (IJsselmeer!) en "wel erg veel bevoegde ministers en provinciegouverneurs en burgemeesters" die zich met het drinkwater bezighouden.
Maar ook in België geldt: "voor alle duidelijkheid: ook wij zitten nog lang niet zonder drinkwater."