Op bezoek bij een vriendin in de Camargue, kreeg ik bij het ontbijt overheerlijke vijgenjam die haar zoon had gemaakt van de vijgen van hun boom naast het huis. Jam van blauwe vijgen, lekker soepel op de lepel zodat hij mooi uitsmeerde op een geurig stuk geroosterd stokbrood van de vorige dag. Fijne smaken zo ’s morgens vroeg.

Thuisgekomen bleken de blauwe vijgen eind september nog volop verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels voor schappelijke prijzen. Ik volgde het recept van de zoon des huizes en dat gaat als volgt.

Voor circa 2 1⁄2 jampot:
- 800 gram verse blauwe vijgen
- 1/2 grote biologische citroen
- 1 hele steranijs
- 300 gram fijne tafelsuiker

Bereiding
Halveer de vijgen en snijd de helften in 3 stukken. Snijd de citroen in dunne plakjes en verwijder de eventuele pitjes. Doe de vijgen samen met de plakjes citroen en de hele steranijs in een lage, ruime pan en strooi de suiker gelijkmatig over de vruchten. Leg een deksel op de pan en laat de vijgen zo een dagje staan op een koele plaats tot alle suiker is gesmolten en zich een royale hoeveelheid transparant vocht heeft gevormd in de pan.

Breng alles langzaam aan de kook, roer de vruchten goed door en laat het geheel met het deksel op de pan op laag vuur een uur stoven, of zo lang als nodig is om de vruchten en plakjes citroen botergaar te krijgen; voeg desnoods enkele eetlepels droge witte wijn of water toe als de vruchten teveel inkoken. Verwijder de plakjes citroen (na ze goed te hebben uitgedrukt) en eet ze op of gebruik ze als beleg op een boterham. (Lekkere snack voor citroenliefhebbers.)

Pureer de massa (in 2 porties verdeeld) in een smalle hoge beker met een staafmixer tot de gewenste consistentie; helemaal glad of nog hier en daar met stukjes vijg erin. De steranijs is vermalen met de vruchten en niet meer terug te vinden behalve natuurlijk in de smaak.

Doe de jam weer terug in de pan en breng even aan de kook – eventueel onder toevoeging van een klein beetje vocht. Schep de vijgenjam over in uitgekookte jampotten (deksels ook uitgekookt), laat ze uitlekken op een schone theedoek en vul de potten meteen met de kokendhete vijgenjam. Sluit de potten met het deksel, zet ze 10 minuten op hun kop en zet de potten vervolgens weer rechtop. Plak er een etiketje op met vermelding van vruchtenmengsel en de datum.

Fotocredits: uitsnede, Bill Benzon
Dit artikel afdrukken