Melkveehouders, de Slow Food-beweging, zuiveladviseurs, winkeliers en voedingsadviseurs toonden 22 april hun belangstelling tijdens de startbijeenkomst van het praktijknetwerk Rauwe melk. Veel aanwezigen bleken geïnteresseerd te zijn in de vermarkting van onbewerkte melk en zuivelproducten. De meeste veehouders verkopen al een kleine hoeveelheid onbewerkte melk, maar binnen het netwerk wordt ook gedacht aan andere afzetvormen dan de huidig toegestane directe afzet van de boerderij aan de consument.
In het vervolg zullen de verschillende knelpunten rond de vermarkting van rauwmelkseproducten in kaart worden gebracht, op basis waarvan een gesprek wordt georganiseerd met het ministerie van VWS en de Voedsel en Waren Autoriteit. Daarnaast wordt een literatuurstudie uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van rauwe melk. Dat gebeurt in het kader van het biologisch onderzoeksprogramma. Gepland is om in de loop van 2010 weer een bijeenkomst van het netwerk te houden.
bron: Verantwoorde Veehouderij - Wageningen UR, met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Opsturen? Bedoel je zes pagina's scannen en door de e-mail pompen?
Of vragen aan hen?
http://www.eosmagazine.eu/language/nl-BE/uitgaven_EOS/NuInEos.aspx?m=eos
Nick, kun je het mij sturen? Er is op dit moment veel belangstelling voor de 'dodelijkheid' van rauwmelkse kaas. Een ziekenhuis wil het graag opnemen om patiënten van lekkerdere kaas te voorzien. Volgens de diëtisten mag het niet.
Rauwemelkse kazen:
Het maandblad over Wetenschap EOS publiceert in haar septembernummer een groot genuanceerd artikel onder de titel "Dodelijke kaas". Auteur Raf Sauviller doet e.e.a. uitstekend uit de (kaas)doeken. De conclusies zijn vrij posititief voor de rauwe melk.
ik zet dit Bericht hier omdat ik het zo snel niet bij nieuwere onderwerpen weet te plaatsen
Het ging mi over rauwe melk en niet zo direct over rauwmelkse kaas...
Naar mij beste weten is er geen verbod op verkoop van rauw melkse producten in NL. Zelfs de frequentie van bemonstering bij rauwmelkse kazen is een simpele interpretatie van de VWA (en niet via de EU regels vastgelegd).
Wetgeving is poepsimpel. De fabrikant moet met voldoende bewijs komen dat het product veilig is. Kan hij/zij dat niet? Pech gehad. En ja de EU wetgeving is ook simpel : vrij verkeer van personen en goederen. Franse rauwmelkse kazen mag je hier gewoon kopen.
Natuurlijk zijn er naast wetten (EU.VWA) ook branchgerelateerde hygiene codes. Deze hebben geen wettelijke status. Hygiëne codes mag je gebruiken (is bv handig voor de opzet van een HACCP systeem); maar dat hoeft niet! Op basis van inzicht en wetenschappelijke onderbouwing mag je een andere kijk hebben. De basis is : de fabrikant moet aantonen een veilig product te kunnen maken (het concept intended use is wel van belang).
De rest? Broodje aap, urben legends (en veel te simpele interpretaties en onkunde). Ik heb het hier vaker gezegd .......
@ Diny : je mag geen rauwkostsalades in chloor wassen (en in de rest van de EU ook niet meer).