Dat laat een nieuw onderzoek zien.

Wat wij de Mexicaanse griep noemen, heet in kringen van wetenschappers het influenza A (H1N1)pdm09 virus. Sinds de uitbraak van 2009 blijkt dit griepvirus vaak van mens op varken overgesprongen. In de dieren past het virus zich genetisch aan. Daardoor neemt het risico op een gevaarlijke zoönose toe. Het virus kan namelijk weer op zijn oorspronkelijk gastheer terugspringen en daar dan een vergroot ziekterisico hebben. Ontwikkelde vaccins werken na zo'n genetische verandering mogelijk dan ook niet meer of minder goed.

Amerikaanse onderzoekers analyseerden de genetische volgorde van alle H1N1-virusmonsters van mensen en varkens die in de Verenigde Staten tussen 2009 en 2021 werden verzameld, schrijft New Scientist. Hiervan waren 12.823 menselijke en 1112 varkensmonsters van de pdm09-stam.

Door naar de genetische verschillen tussen de monsters te kijken, konden de onderzoekers bepalen hoe vaak het virus van mens naar varken en omgekeerd is overgegaan. Dat was 370 keer van mens naar varken en 17 keer van varken naar mens. De meeste van deze gevallen zijn waarschijnlijk op boerderijen gebeurd. Vaccinmakers willen kunnen begrijpen hoe het virus van mensen op varkens overspringt en omgekeerd om vaccins up to date te te houden en het aantal infecties te kunnen verminderen.

De Mexicaanse griep wordt ook wel varkensgriep genoemd. Niet te verwarren met de Afrikaanse varkenspest, een voor varkens dodelijke virusziekte die wereldwijd tot veel economische schade en dierenleed heeft geleid en nog altijd leidt; in de EU leek het risico bedwongen en was het aantal uitbraken in 2022 inmiddels met 79% gedaald. Het Oosten van Europa - in Bulgarije, Roemenië, Servië en Kroatië - is recent weer ernstig getroffen. Eind vorige week hebben de landen spoedberaad gehouden. In Bulgarije werden 60.000 varkens geruimd als gevolg van Afrikaanse varkenspest.

De Verenigde Staten zijn vooralsnog gevrijwaard gebleven van de Afrikaanse varkenspest. Wel blijken de Amerikanen hun varkens dus regelmatig te besmetten met een griep die vooral aan die kant van de Atlantische Oceaan voorkomt.
Dit artikel afdrukken