Voor het eerst is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld op varkensbedrijven in Duitsland. Dat bevestigde het Duitse ministerie van Landbouw vrijdag, aldus ESM Magazine. "Bijna een jaar lang hebben we alles in het werk gesteld om ons tegen de enorme ziektedruk vanuit Polen te weer te stellen", zei Ursula Nonnemacher, minister van volksgezondheid van de deelstaat Brandenburg, op de grens met Polen. "Ik betreur de eerste gevallen bij boerderijvarkens ten zeerste, maar helaas kon deze mogelijkheid nooit volledig worden uitgesloten."

Tot nu toe zijn in Duitsland 1.267 gevallen van varkenspest bevestigd, allemaal bij wilde zwijnen. De eerste gevallen werden in september 2020 vastgesteld. Om de voor zwijnen dodelijke maar voor mensen ongevaarlijke ziekte in te dammen, werd een hek gebouwd langs de Poolse grens, kwamen er 6 kernzones waarbinnen intensief gejaagd werd op wilde zwijnen en golden strengere biosecuritymaatregelen op varkensbedrijven.

De ziekte is nu dan toch opgedoken op twee varkensbedrijven, schrijft Nieuwe Oogst. Alle zieke varkens zijn geruimd: de 200 varkens van een biologische varkenshouderij en de 2 dieren van een hobbyboerderij. De uitbraken laten zien dat het risico op dierziekten juist op bedrijven waar dieren vrije uitloop hebben, groter is dan in een gesloten stal.

Al in september vorig jaar stelden China en andere Aziatische landen een importstop in op Duits varkensvlees. De Europese varkensvleessector ervoer de gevolgen daarvan omdat de Duitse varkenshouders hun varkens nu binnen Europa moesten afzetten en met name Spaanse en Nederlandse varkenshouders de Duitse export naar China en Azië overnamen. Volgens de Duitse minister van landbouw gaat de nieuwe besmetting geen gevolgen hebben voor de Duitse export binnen de EU: dankzij 'regionalisering' komt er geen algeheel exportverbod voor al het Duitse varkensvlees.
  • Deel
Druk af