Het persbericht meldt:

Professionele slagers maken hun beste Hollandse Bal. Ze nemen het met al hun vakmanschap op tegen een moderne vleesverdunner. Ook worden diverse ‘verdunde’ hamburgers getest tegenover burgers van volvlees. Een kundige jury met Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Fiona Ivanov (Nederlands meest bekende flexitariër en culinair redacteur) en Paul Vocking (directeur Vocking Vleeswaren) kiest de lekkerste producten.

Zogenaamd ‘hybride’ of ‘verdund’ vlees is vlees waaraan een substantieel deel plantaardig materiaal is toegevoegd. De helft van al het vlees dat we eten is gemalen. Daarbij worden in Nederland nog eens enkele honderden miljoenen kilo’s vleeswaren gemaakt waarvan het nodige eveneens uit gemalen vlees bestaat. Dat gemalen vlees eten we in de vorm van gehakt, hamburgers en frikadellen. Kun je daaraan 20 of zelfs 30 procent plantaardig materiaal toe zonder de smaak te veranderen, dan bespaarje in één klap zo’n 15% vlees. Dat zou nog ‘ns wat wezen!
Smaakkenners staan echter nogal sceptisch tegenover dit type producten. Alle reden om de uitdaging aan te gaan en ze aan een serieuze smaaktest te onderwerpen.

De test vindt plaats om praktische luister bij te zetten aan de lancering van Het Platform Nieuwe Eiwitproducten, kortweg Het Planeet. In dit platform zijn 23 bedrijven verenigd die gedeeltelijk of geheel plantaardige eiwitrijke ingrediënten en producten maken. Dit zijn bekende vleesvervangers als soja, lupinen en erwt, maar ook eiwitbronnen in opkomst als algen en zelfs insecten.


Alle aanwezigen kunnen meeproeven en zich een eigen oordeel vormen. Pers is van harte welkom.

Programma woensdag 25 januari, kasteel Woerden (op loopafstand van NS station Woerden)
14.30 uur: Ontvangst
15.00 – 16.15 uur Inhoudelijk programma met Prof. Jan Rotmans (hoogleraar transitiemanagement Erasmus Universiteit), Robert Kroon (oprichter van culinair PR-bureau ‘Kroon op het werk’), Jeroen Willemsen (commercieel directeur Ojah), o.l.v Arko van Brakel (duurzaam ondernemer en oprichter van Nederlands eerste internetbedrijf EuroNet).

Vanaf 16.15 uur organiseren Urgenda (actieorganisatie voor innovatie en duurzaamheid), Foodlog.nl (dé discussie- en nieuwssite over eten) en P4 Horeca en catering (onbezorgde gastvrijheid) een prikkelende ‘burger- en ballenproeverij’, o.l.v. Dick Veerman.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Sandra van Kampen (Stichting Urgenda) op 06 – 47096720 of per e-mail op sandra.van.kampen@urgenda.nl

Zie ook het foodlogartikel Verdund vlees: de grote Burger- & Ballenproeverij.


Fotocredits: Mr. Usaji
Dit artikel afdrukken