Dat meldt de Boerderij die het verschil verklaart door een eenvoudig zinnetje: 'De rest (van de CO-2 uitstoot, red.) komt voor rekening van de melkproductie.'

Ook de Vleeswijzer en SuperWijzer van Varkens in Nood gaan van een dergelijke waarheid uit. Varkens in Nood-baas Hans Baaij gaf onlangs in de Volkskrant zelfs aan daarover verrast te zijn: vlees van melkkoeien is milieuvriendelijk. Begrijpt u het?

Foodlog legt het uit. Als je die bijna 9 kilo uitstoot aan melk kunt toerekenen, heb je die niet meer in het vlees zitten. Een melkkoe die je opeet dient twee doelen. Je drinkt de melk of eet de yoghurt en kaas die daarvan gegeten worden en daarna eet je ook nog eens de koe. Dat die wordt gevoerd met krachtvoer dat zorgt voor een forse uitstoot aan CO2 doet er even veel minder toe. Daarom moet je vlees van uitgemolken koeien hebben.

Je kunt ook vlees eten van 100% grasetende koeien. Die schijten uit wat ze ook weer opeten. Milieumensen noemen dat een kringloop in de zgn. korte keten. Er hoeft geen olie aan te pas te komen om de soja en mais van het land te halen, in vrachtwagens en boten te verschepen, over te slaan en overal in de wereld naar boerderijen te brengen. Olie zit in de lange kringloop. Dat is fout omdat het in enkele decennia een verbranding van reststoffen de atmosfeer inblaast die in vele miljoenen jaren is opgebouwd. Zoveel kan het milieu niet absorberen.

100% grasetende koeien - zeg maar koeien, zoals God en mensen die beesten ooit bedoeld hadden - mag je dus zonder meer eten. Het hele CO2 verhaal speelt er geen rol in.

Waarom zegt niemand dat hardop in de krant? En natuurlijk, als ze ook melk maken is dat ook beter.

Wij op de redactie denken dat het uitgekookt beleid is. Er zijn nauwelijks alleen maar gras etende koeien in Nederland, ook al moeten ze van Wakker Dier allemaal naar buiten.

Maar onthoud het maar: van alleen maar grasetende koeien mag u er net zoveel eten als u wilt. Er is maar één probleem: er zijn er niet zoveel en daarom kunt u er niet zoveel van eten. Maar daar zou het wel over moeten gaan in de krant.

Fotocredits: AlyssssylA
Dit artikel afdrukken