Volgens het Duitse bedrijf Westfleisch stoot een vleeskoe per kilogram spiervlees zo'n 15 kilo CO2-equivalenten uit. Per kilo vlees van een melkkoe zou die uitstoot slechts op 6,6 kilo liggen.
Dat meldt de Boerderij die het verschil verklaart door een eenvoudig zinnetje: 'De rest (van de CO-2 uitstoot, red.) komt voor rekening van de melkproductie.'
Ook de Vleeswijzer en SuperWijzer van Varkens in Nood gaan van een dergelijke waarheid uit. Varkens in Nood-baas Hans Baaij gaf onlangs in de Volkskrant zelfs aan daarover verrast te zijn: vlees van melkkoeien is milieuvriendelijk. Begrijpt u het?
Foodlog legt het uit. Als je die bijna 9 kilo uitstoot aan melk kunt toerekenen, heb je die niet meer in het vlees zitten. Een melkkoe die je opeet dient twee doelen. Je drinkt de melk of eet de yoghurt en kaas die daarvan gegeten worden en daarna eet je ook nog eens de koe. Dat die wordt gevoerd met krachtvoer dat zorgt voor een forse uitstoot aan CO2 doet er even veel minder toe. Daarom moet je vlees van uitgemolken koeien hebben.
Je kunt ook vlees eten van 100% grasetende koeien. Die schijten uit wat ze ook weer opeten. Milieumensen noemen dat een kringloop in de zgn. korte keten. Er hoeft geen olie aan te pas te komen om de soja en mais van het land te halen, in vrachtwagens en boten te verschepen, over te slaan en overal in de wereld naar boerderijen te brengen. Olie zit in de lange kringloop. Dat is fout omdat het in enkele decennia een verbranding van reststoffen de atmosfeer inblaast die in vele miljoenen jaren is opgebouwd. Zoveel kan het milieu niet absorberen.
100% grasetende koeien - zeg maar koeien, zoals God en mensen die beesten ooit bedoeld hadden - mag je dus zonder meer eten. Het hele CO2 verhaal speelt er geen rol in.
Waarom zegt niemand dat hardop in de krant? En natuurlijk, als ze ook melk maken is dat ook beter.
Wij op de redactie denken dat het uitgekookt beleid is. Er zijn nauwelijks alleen maar gras etende koeien in Nederland, ook al moeten ze van Wakker Dier allemaal naar buiten.
Maar onthoud het maar: van alleen maar grasetende koeien mag u er net zoveel eten als u wilt. Er is maar één probleem: er zijn er niet zoveel en daarom kunt u er niet zoveel van eten. Maar daar zou het wel over moeten gaan in de krant.
Fotocredits: AlyssssylA
Dit artikel afdrukken
Ook de Vleeswijzer en SuperWijzer van Varkens in Nood gaan van een dergelijke waarheid uit. Varkens in Nood-baas Hans Baaij gaf onlangs in de Volkskrant zelfs aan daarover verrast te zijn: vlees van melkkoeien is milieuvriendelijk. Begrijpt u het?
Foodlog legt het uit. Als je die bijna 9 kilo uitstoot aan melk kunt toerekenen, heb je die niet meer in het vlees zitten. Een melkkoe die je opeet dient twee doelen. Je drinkt de melk of eet de yoghurt en kaas die daarvan gegeten worden en daarna eet je ook nog eens de koe. Dat die wordt gevoerd met krachtvoer dat zorgt voor een forse uitstoot aan CO2 doet er even veel minder toe. Daarom moet je vlees van uitgemolken koeien hebben.
Je kunt ook vlees eten van 100% grasetende koeien. Die schijten uit wat ze ook weer opeten. Milieumensen noemen dat een kringloop in de zgn. korte keten. Er hoeft geen olie aan te pas te komen om de soja en mais van het land te halen, in vrachtwagens en boten te verschepen, over te slaan en overal in de wereld naar boerderijen te brengen. Olie zit in de lange kringloop. Dat is fout omdat het in enkele decennia een verbranding van reststoffen de atmosfeer inblaast die in vele miljoenen jaren is opgebouwd. Zoveel kan het milieu niet absorberen.
100% grasetende koeien - zeg maar koeien, zoals God en mensen die beesten ooit bedoeld hadden - mag je dus zonder meer eten. Het hele CO2 verhaal speelt er geen rol in.
Waarom zegt niemand dat hardop in de krant? En natuurlijk, als ze ook melk maken is dat ook beter.
Wij op de redactie denken dat het uitgekookt beleid is. Er zijn nauwelijks alleen maar gras etende koeien in Nederland, ook al moeten ze van Wakker Dier allemaal naar buiten.
Maar onthoud het maar: van alleen maar grasetende koeien mag u er net zoveel eten als u wilt. Er is maar één probleem: er zijn er niet zoveel en daarom kunt u er niet zoveel van eten. Maar daar zou het wel over moeten gaan in de krant.
Fotocredits: AlyssssylA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Helemaal honderd procent gras kunnen we niet garanderen, er zal vast wel een een paardenbloem meegaan of een andere lekkere plantensoort, maar onze koeien zijn honderd procent van de korte keten. Kijk verder maar even op de facebookpagina: https://www.facebook.com/DeVrijeKoe
Hoewel grasetende koeien 100% korte keten zijn wordt er nog wel wat discussie gevoerd over de impact hiervan. Methaan en Lachgas leggen een extra belasting op de opwarming van de aarde. Ze veroorzaken het probleem niet maar leggen er wel een schepje bovenop zogezegd. Maar met net beheer en de juiste voerstrategie kun je daar aan werken. Ik ben wel faliekant tegen de strategie die methaan reduceert maar ook de penswerking grotendeels links laat liggen (lees: veel maïs en zetmeelrijke voeders) Dit zorgt namelijk voor een beheer dat tegen het ongezonde aanligt voor de koe.
Dubbeldoelkoeien komen weer in de picture. Ze waren vroeger zo gek nog niet. Duurzaam tegen wil en dank.
Daarnaast helpt het als de mest en urine gescheiden blijft wat in de buitenlucht automatisch gebeurt. En ook transport en oogstactiviteiten blijven beperkter.
Het kost wel een paar hectares meer... Maar wel met een hogere ecologische waarde. Klopt het zo een beetje Hendrik ;-)
Is het niet zo dat alle voer in de korte kringloop zit? Ook soja dat via een brokjesfabriek in het dier terecht komt. De kringloop is dan wel niet lokaal en er moet extra energie in voor transport e.d. maar CO2 stoort zich niet aan de regio lijkt mij. Moeten we dan voor CO2 concluderen dat vlees geen issue is? Dat is revolutionair.
Verder is er wel het methaan verhaal. Dat is typisch voor herkauwers en een beetje bij paarden, en nog minder bij varken en kip. Dit levert extra broeikaseffect op.
In de fase van slacht en verwerking is er wel weer extra energie (CO2) nodig: lange koeling of invriezen. Dus is het nodig om de vergelijkende studies misschien eens over te doen in dit licht?
Al met al is deze boodschap heel prettig maar laten we niet te juicherig zijn. Als het gaat om eiwittransitie bijvoorbeeld is plantaardig natuurlijk wel efficienter dan dierlijk.
O ja onze koetjes eten net als die van mijnkoejoukoe alleen gras, kruiden en in de winter een beetje mais.
# "Maar onthoud het maar: van alleen maar grasetende koeien mag u er net zoveel eten als u wilt. Er is maar één probleem: er zijn er niet zoveel en daarom kunt u er niet zoveel van eten" .
Dat werpt een interessante vraag op. Hoeveel 100% extensief grasgevoerde runderen kunnen we eigenlijk produceren in de wereld?
Henk, jij weet het volgens mij beter dan ik. Onze voorouders wisten het al: waar alleen gras-en-zo wil groeien hou je koeien.
Daarom concurreren zulke koeien niet met soja of lupine die inderdaad te goed zijn om aan de beesten te geven.
En een beetje laagwaardige Hollandse tarwe? Ach, dat is best lekker bij het afmesten al is dat waarschijnlijk vloeken in deze draad.