Komkommertelend Nederland jammert. Het dreigt op z'n gat te gaan. Ik hoorde het gistermorgen al. De telersprijs voor een komkommer die je in de super koopt voor zo'n € 1,19 is nu 18 cent. Voor het verschil doet iemand er nog even een condoompje omheen en er rijdt een vrachtwagen voor heen en weer. Meer 'toegevoegde waarde' komt er na de teler niet meer aan te pas.
Komkommertelers vrezen voor hun toekomst terwijl er aan komkommers blijkbaar best wat te verdienen is. Maar niet op 18 centen; zij hebben er ongeveer 30 nodig om quitte te draaien. Krijgen ze die niet, dan gaan ze op de fles. Misschien al wel binnen 2 maanden. Dat is dus geen komkommers meer van de zomer. Kan het ons wat schelen? Ik hoorde ook dat er telers zijn die, omdat ze toch niks voor hun komkommers krijgen, hun planten extra snel laten groeien. Dan krijg je racekomkommers met heel veel water. Dat kost immers bijna niks en de prijs gaat er nog harder door achteruit.

Ik ben niet zo'n komkommereter. Te weinig smaak, te veel water. Voor mij is het af-en-toe zomereten. Komkommerman (sind kort onder die naam ook op twitter te vinden, al twit'ie nog niet veel) Robert Bergenhenegouwen vond dat ik daarom maar eens moest proeven van de oogst die nu op stoom komt. Ik kreeg een kistje met 4 verschillende soorten. Die grote groene op de plaatjes is zo'n gewone van € 1,19. De kleine groene is zijn kleinere broer, maar dan in zgn. snackuitvoering. Die twee smaken naar de komkommer die we allemaal kennen. Naar die andere twee nu. De lange, wat pukkelige, schijnt Oosters te zijn. Hij heeft smaak! Als'ie bij AH of de Plus lag zou die 'gewone groene' aan mij definitief geen klant meer hebben. En als'ie alleen bij de Jumbo lag, dan zou ik er voor omfietsen. Snee brood, Hollandse harde geitenkaas, boter en zo'n komkommer met wat dille. Verder heb je niks meer nodig.En dan die lichte. M'n zus zag ze proefklaar liggen. Of ze wel rijp waren? Weet zij veel dat rijpe komkommers geel in plaats van groen zijn. Komkommers eet je onrijp en deze zijn lichtgroen net zo onrijp rijp als die donkere. Je hapt ze zo uit de hand. Ze hebben meer 'vlees' , minder water en zijn subtieler van smaak. Een beetje kruidig. Lekker als appelvervanger (die mogen niet meer vanwege de suiker, zegt Schuttelaar). Ik zie ze al in zo'n zakje waar Albert Heijn zijn To Go appelpartjes stopt, maar dan heel. Niks aan te snijden of schillen. Hop uit het vuistje. Een stoere Komkommer To Go. Hij ligt nog lekker in de hand ook. Zo'n peper en zout zakje met gedroogde dille erbij en het wordt gegarandeerd een gezonde hit. Als ze die hitsige mevrouw P. Paay maar niet nemen om het ding te promoten. Misschien maar gewoon een vent. Hoe heet die toevallig toch net geblesseerde Engelse voetballer met z'n Armani-onderbroeken ook alweer?

De banken vragen om toegevoegde waarde. We deden er hier wat skeptisch over, maar het blijkt in komkommerland toch echt nog te kunnen! Maar dan breekt je klomp opnieuw. Die keine lichtgroene en zijn Oosterse vriend liggen alleen niet in de winkel. De teler vertelde me dat dat heel moeilijk is. Snapt u dat nou? Water komt uit de kraan, en smaak van de komkommer. Daarom wil ik een komkommer met smaak en niet met water.




image
Dit artikel afdrukken