Komkommertelers vrezen voor hun toekomst terwijl er aan komkommers blijkbaar best wat te verdienen is. Maar niet op 18 centen; zij hebben er ongeveer 30 nodig om quitte te draaien. Krijgen ze die niet, dan gaan ze op de fles. Misschien al wel binnen 2 maanden. Dat is dus geen komkommers meer van de zomer. Kan het ons wat schelen? Ik hoorde ook dat er telers zijn die, omdat ze toch niks voor hun komkommers krijgen, hun planten extra snel laten groeien. Dan krijg je racekomkommers met heel veel water. Dat kost immers bijna niks en de prijs gaat er nog harder door achteruit.
Ik ben niet zo'n komkommereter. Te weinig smaak, te veel water. Voor mij is het af-en-toe zomereten. Komkommerman (sind kort onder die naam ook op twitter te vinden, al twit'ie nog niet veel) Robert Bergenhenegouwen vond dat ik daarom maar eens moest proeven van de oogst die nu op stoom komt. Ik kreeg een kistje met 4 verschillende soorten. Die grote groene op de plaatjes is zo'n gewone van € 1,19. De kleine groene is zijn kleinere broer, maar dan in zgn. snackuitvoering. Die twee smaken naar de komkommer die we allemaal kennen. Naar die andere twee nu. De lange, wat pukkelige, schijnt Oosters te zijn. Hij heeft smaak! Als'ie bij AH of de Plus lag zou die 'gewone groene' aan mij definitief geen klant meer hebben. En als'ie alleen bij de Jumbo lag, dan zou ik er voor omfietsen. Snee brood, Hollandse harde geitenkaas, boter en zo'n komkommer met wat dille. Verder heb je niks meer nodig.
De banken vragen om toegevoegde waarde. We deden er hier wat skeptisch over, maar het blijkt in komkommerland toch echt nog te kunnen! Maar dan breekt je klomp opnieuw. Die keine lichtgroene en zijn Oosterse vriend liggen alleen niet in de winkel. De teler vertelde me dat dat heel moeilijk is. Snapt u dat nou? Water komt uit de kraan, en smaak van de komkommer. Daarom wil ik een komkommer met smaak en niet met water.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die pukkelige ligt wel bij Turkse groentemannen.
Heb je wel eens gevraagd waar ze die inkopen?
Mijn turk heeft wel mooie uit Nederland, lelijke en dus goedkopere uit Spanje en waar zijn kleintjes vandaan komen weet ik niet. Die lichtgroene ken ik niet en die stekelige ken ik alleen uit Peking. Maar of die nou zoveel meer smaak hadden? Mwaoh.
(kleine, lichtgroene courgetjes heeft mijn turk trouwens wel, die zijn echt veel lekkerder dan hun grote, groene broers)
Komkommer en kwel dus. Maar ik eet graag komkommer, het hele jaar door, liever smaakvolle komkommers, en liever met een stevig schilletje om op te kauwen. Ik zou het vreselijk vinden als er alleen nog maar importkomkommers zouden zijn vanaf dit voorjaar. We moeten in dit land toch prachtige smaakvolle komkommers kunnen maken en verkopen? Echter, het is net als met die prachtige paprika's: ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. Als er nou eens een 'groentetas' kwam waar je je op kon abonneren met iedere week van die smakelijke spullen, dat zou prachtig zijn. Af te halen bij de lokale benzinepomp ofzo. E-winkeltje, aanklikken, dit wil ik graag deze week in mijn tasje en als er nog plaats is prop je er nog maar wat bij, tezamen iets van pakweg 20 euro voor 2 personen?
@lizet: zulke ouderwetse pukkelige komkommers noemen ze bij de Groninger Biologische Groentehandel 'oerkomkommers'. Op de markt en ook thuisbezorgd, niet in een tas maar in een mandje. Bestellen bij: Groentehandel