Op de 150e verjaardag van de Irish Potato Famine, waarbij een miljoen Ieren omkwamen van de honger, gaf de toenmalige Britse premier Tony Blair een verklaring uit die opgevat werd als excuses van de regering van Hare Majesteit voor het feit dat zij van een aardappelziekte een menselijke ramp had gemaakt. Dat schreef de Amerikaan Dan Flynn als opmaat tot een tekst waarin hij zijn verbazing uitdrukt over het feit dat dé landbouwnatie van de wereld - Nederland - zijn landbouw ernstig wil inkrimpen.

Nico Gerrits berekende op basis van officiële data en zonder fratsen dat Friesland en Gelderland geen stikstof-probleem van grote betekenis hebben. Hij liet vooral zien dat er gek gerekend wordt.

Ben Koks gooide de knuppel in het hok van de weidevogelbescherming. Predatie door vooral vossen zou de vogelstand bedreigen. Reintje afschieten dan maar? Nee, zei Koks. Ons land is door ondoordachte inrichting van de boerennatuur een ecologische val geworden. Een onbegrepen drama volgens hem.

Omdat de koe vanwege haar boertjes wordt gezien als klimaatbedreiging moet zelfs de Franse extensieve koe het veld ruimen. Dat klopt eigenlijk niet, maar zo werken grote beelden van klimaatveranderingsdaders nu eenmaal. Net voor Kerst bespraken Wouter van der Weijden en een hele rits mensen met kennis van zaken waarom en hoe het beeld van de koe moet worden bijgesteld.

Pas op met je hond in het park! Zijn vlooienbandje lijkt insectensterfte te veroorzaken. Ook jij kunt daar uit voorzorg wat tegen doen.

"Ja, mijn man is een gangbare boer. Akkerbouwer om precies te zijn. Dat betekent dus dat hij gewasbeschermingsmiddelen gebruikt (ja, ook glyfosaat) en vergeet kunstmest niet. Dat gebruikt hij ook. Ik weet zeker dat een deel van de mensen die dit lezen nu afhaakt en bij zichzelf denkt, zie je nou wel: ‘Gifspuiter en crimineel’. Misschien is er zelfs een trol of toetsenbordheld die een beledigende reactie achterlaat. Ik hoop dat jij verder wilt lezen." Dat schreef Louise van den Broek, een burgermeisje dat trouwde met een akkerbouwer uit de polder en daarom het boerenleven anders leest dan iemand de boerderij niet van binnenuit heeft leren kennen.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van mei 2023.
Dit artikel afdrukken