Graanprijzen waren voor het eerst een issue in kranten voor het brede en stads-intellectuele publiek. Ze daalden lokaal en gingen tegelijk wereldwijd omhoog, lieten we zien. Hoe kon dat toch? Dat legde helemaal in het begin van de oorlog om de buffer tussen Rusland en Europa landbouweconoom Petra Berkhout al uit in 2021: het is niet altijd op de plek waar het nodig is en waar het niet nodig is, kan een teveel heel verstorend werken. Dat het laatste in Polen zou optreden kon ze destijds nog niet weten. Later duidde ik juist dat verschijnsel in Stevent de wereld af op honger? Komend jaar gaat meer inzicht in het antwoord op die vraag bieden.

"Daar sta je nu, in de rij te wachten tot er een stalen pin door je hoofd wordt geschoten. Je uier bungelt als een skippybal tussen je achterpoten. Morgen ben je een hamburger. Je loopt niet meteen door als je aan de beurt bent, maar de slachthuismedewerker slaat je niet. Er hangt namelijk een camera in de ruimte, die zijn handelingen registreert. En slaan mag niet. Dat is belangrijk, voor het dierenwelzijn. Je leeft immers in een beschaafd land. Opgelucht zet je je de laatste stappen: het luik valt achter je dicht." Dat schreef Anna Krijger over melkkoeien, hun uiers als skippyballen, zaad van superstieren en een opvatting over dierenwelzijn die wat haar betreft veel beter kan.

De huidige werkwijze van agrarische collectieven moet op de schop, vindt vogelman Ben Koks. Ze kunnen maar beter weer onder verantwoordelijkheid van de overheid gaan functioneren. Net zoals in vroegere, betere tijden. Waarom? Het belang is te privaat geworden. Publiek is beter. In een openhartig gesprek met Claudia Hulshof vertelde Koks over zijn leven tussen boeren en ecologen en de witte vlag die hij hees.

Te veel dieren eten is een slecht idee. Dat weet iedereen, maar dat Wageningen zich liet overhalen tot en betalen voor een flauwekul-onderzoek dat moest bewijzen dat vlees altijd hoge gezondheidskosten met zich meebrengt, schoot ons nogal in het verkeerde keelgat.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van april 2023.
Dit artikel afdrukken