In een wereldwijde studie onder ruim 133.000 mensen, die gemiddeld 3 tot 5 jaar gevolgd werden, keken de Canadese onderzoekers naar de relatie tussen de inname van natriumzout enerzijds en hart- en vaataandoeningen en overlijdens anderzijds. Ze richtten zich met name op het verschil tussen mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk.
Weinig zout heeft negatieve effecten
Van de deelnemers bepaalden ze de hoeveelheid natrium in de urine. Bij de mensen met een hoge bloeddruk bleek dat zowel bij veel (>7 gram per dag) als weinig (<3 gram per dag) natrium in de urine, het risico op hart- en vaatziektes of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium (4-5 gram/dag). Bij mensen met een normale bloeddruk bracht een grote hoeveelheid natrium geen extra risico’s met zich mee; maar bij een te kleine hoeveelheid natrium nam ook voor hen het risico toe.
“Het binnenkrijgen van weinig natrium verlaagt de bloeddruk enigszins vergeleken bij een gemiddelde consumptie, maar heeft ook negatieve effecten die dat voordeel weer te niet doen,” zegt onderzoeker Andrew Mente van de McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine. “De belangrijkste vraag is niet of de bloeddruk lager is bij een hele lage zoutinname, maar of dat de gezondheid verbetert. [..] Verlagen van de zoutinname zou eigenlijk alleen voor mensen met hoge bloeddruk die veel zout consumeren moeten gelden."
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De FDA pakt door en komt met een richtlijn voor (vrijwillige) zoutreductie.
Het gaat nu hard tegen hard, en word zelfs een beetje onfris: het "Saltinstitute" verkondigt nu zelfs dat zoutreductie mede obesitas zou veroorzaken omdat mensen "craving for salt" meer zouden gaan eten:
"The history of government issued “voluntary” sodium reduction targets in other countries shows that they are an abject failure. Food producers are placed under intense pressure to abide by the arbitrary limits despite the use of the term “voluntary” and even when food producers do manage to safely lower the sodium in their foods they almost never meet the targets. Even when they do this does not in fact reduce population wide sodium consumption as the body naturally craves a certain amount of sodium to maintain optimum health. Consumers simply add in more of their own table salt or consume more food to make up the sodium deficiency, worsening the obesity epidemic."
Hier wordt gewoon een ordinaire belangenstrijd uitgevochten. En ik moet zeggen, dat ik naar aanleiding van dit soort botte praat ook steeds meer bedenkingen krijg bij wetenschappers die zich lenen voor "ons" "Suikerinstituut" - recent omgedoopt in "Kenniscentrum suiker EN VOEDING" - en bijvoorbeeld "onbetaald" giftige, voorgekauwde suikerpraatjes houden op jubilea van diëtisten.
Roept geleidelijk - overigens ook bij beleggers - de analogie met de tabaksindustrie wat teveel op.
De zoutdiscussie is nog lang niet klaar: De belangenstrijd woedt volop in de VS.
Het NEJM zet flinke kanttekeningen bij het onderzoek in de Lancet.
Dat betreft vooral de wijze van meten en het feit dat er geen causaliteit is aangetoond.
Ook het NEJM maakt zich zorgen over de effecten van dit soort studies:
" Undue emphasis on observational studies with large numbers of participants but invalid measurement of sodium intake and other methodologic limitations can lead to erroneous conclusions and delay effective public health action to reduce blood pressure and save lives. "
Het is wel bijzonder dat deze publicaties verschijnen rond de aankondiging dat de FDA
- op vrijwillige basis - wat aan het zoutgebruik wil doen, daartoe mogelijk aangespoord door een
proces, aangespannen door de CSPI.
Dit gebeuren roept associaties op met de strijd tegen de tabaksindustrie: "Doubt is their product".
"It’s easy to point the finger at media organizations that pick up on conflicting health news, and they do deserve some criticism. But in many cases, universities, hospitals and other reputable organizations are only too happy to spin questionable or potentially misleading research to attract interest. The press release written for the Lancet sodium study declared “Low salt diets not beneficial” and stated they may “increase the risk” of heart problems and death.
In the end, the consumers of these stories are the ones who lose when they hear conflicting messages and aren’t in a position to tell what’s real. It’s in everyone’s best interests for research to continue on all sides of a debate.
But trying to sway the public on an incomplete story is not responsible."
Dat wetende is de minder-minder zoutkogel in de VS nu ook door de kerk.
Om te beginnen; het idee dat een zoutarm dieet heilzaam is, is een soort olietanker: Ondanks krachtige tegenbewegingen niet te stoppen of bij te sturen. De interessante vraag is waarom: Blijkbaar is er al teveel mentale energie in geinvesteerd.
Overigens; In hoeverre is het meten van natrium in urine een betrouwbare maat voor natriumconsumptie, als we er tegelijk van uitgaan dat onvoldoende natriumsecretie de onderliggende oorzaak voor hoge bloeddruk is?