Ook wie te weinig zout neemt, heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Alleen mensen met een hoge bloeddruk die veel zout consumeren, moeten minderen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek, gepubliceerd in The Lancet.
In een wereldwijde studie onder ruim 133.000 mensen, die gemiddeld 3 tot 5 jaar gevolgd werden, keken de Canadese onderzoekers naar de relatie tussen de inname van natriumzout enerzijds en hart- en vaataandoeningen en overlijdens anderzijds. Ze richtten zich met name op het verschil tussen mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk.
Weinig zout heeft negatieve effecten
Van de deelnemers bepaalden ze de hoeveelheid natrium in de urine. Bij de mensen met een hoge bloeddruk bleek dat zowel bij veel (>7 gram per dag) als weinig (<3 gram per dag) natrium in de urine, het risico op hart- en vaatziektes of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium (4-5 gram/dag). Bij mensen met een normale bloeddruk bracht een grote hoeveelheid natrium geen extra risico’s met zich mee; maar bij een te kleine hoeveelheid natrium nam ook voor hen het risico toe.
“Het binnenkrijgen van weinig natrium verlaagt de bloeddruk enigszins vergeleken bij een gemiddelde consumptie, maar heeft ook negatieve effecten die dat voordeel weer te niet doen,” zegt onderzoeker Andrew Mente van de McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine. “De belangrijkste vraag is niet of de bloeddruk lager is bij een hele lage zoutinname, maar of dat de gezondheid verbetert. [..] Verlagen van de zoutinname zou eigenlijk alleen voor mensen met hoge bloeddruk die veel zout consumeren moeten gelden."
Dit artikel afdrukken
In een wereldwijde studie onder ruim 133.000 mensen, die gemiddeld 3 tot 5 jaar gevolgd werden, keken de Canadese onderzoekers naar de relatie tussen de inname van natriumzout enerzijds en hart- en vaataandoeningen en overlijdens anderzijds. Ze richtten zich met name op het verschil tussen mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk.
Weinig zout heeft negatieve effecten
Van de deelnemers bepaalden ze de hoeveelheid natrium in de urine. Bij de mensen met een hoge bloeddruk bleek dat zowel bij veel (>7 gram per dag) als weinig (<3 gram per dag) natrium in de urine, het risico op hart- en vaatziektes of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium (4-5 gram/dag). Bij mensen met een normale bloeddruk bracht een grote hoeveelheid natrium geen extra risico’s met zich mee; maar bij een te kleine hoeveelheid natrium nam ook voor hen het risico toe.
“Het binnenkrijgen van weinig natrium verlaagt de bloeddruk enigszins vergeleken bij een gemiddelde consumptie, maar heeft ook negatieve effecten die dat voordeel weer te niet doen,” zegt onderzoeker Andrew Mente van de McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine. “De belangrijkste vraag is niet of de bloeddruk lager is bij een hele lage zoutinname, maar of dat de gezondheid verbetert. [..] Verlagen van de zoutinname zou eigenlijk alleen voor mensen met hoge bloeddruk die veel zout consumeren moeten gelden."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daar sta je dan als fabrikant met je goede gedrag. De criteria van het Vinkje en de sectorbrede productherformulerings afspraken schreven (schrijven) voor de hoeveelheid zout in producten te verminderen. Blijkt nu* dat de gemiddelde zoutconsumptie (ca. 10g zout, ofwel 4g natrium) geassocieerd met de minder problemen t.g.v hart- en vaatziekten dan een verlaagde consumptie.
Wederom kan de conclusie luiden dat sturen op een voedingsstof niet werkt. De reden erachter is misschien wel het werkelijke probleem: het zoutbeleid is gebaseerd op surrogaatuitkomsten, op tussenmaten. Veel zout geeft een (licht) hogere kans op hoge bloeddruk (de tussenmaat), en hoge bloeddruk is geassocieerd met hart- en vaatziekten (de eindmaat). De relatie tussen zoutgebruik en de eindmaat blijkt toch anders te liggen.
En wat nu, kan de consument zich afvragen, zijn zoutarme noten nou gezonder of toch niet?
-------
* Overigens was dit al eerder gebleken, zoals o.a. in het werk van Frits Muskiet terug te vinden is.
Dennis, het is leuk om de reacties op nu.jij op dit artikel even door te lezen.
Mensen stellen niet alleen de vraag, ze geven ook vast antwoord. Voedingscentrum, wetenschappelijke raden, voorlichters, wat nu?
Er zijn te veel vragen bij dit onderzoek.
De onderzoekers hebben voor het onderzoek naar de output zout in de urine gemeten. Aangezien zout de vochtbalans in een lichaam regelt en het functioneren van de nieren bepaald hoeveel iemand uit scheid. Kunnen ze naar mijn idee niet weten wat de daadwerkelijke inname van zout was.
Daarnaast vraag ik me af of er gecorrigeerd is voor andere factoren die een effect hebben op hart-en vaatziekten
Plus er zijn 49 landen aan gedaan. Die hebben elk hun eigen dieet.... en per land zullen er 133.000/ 49 =2.714 mensen zijn getest.
Kwalijk om een onderzoek totaal out of context te citeren, en daarbij zelfs met onverholen binnenpret te verwijzen naar reacties op een nota bene zelf, en al even onjuist gepresenteerd verhaal op nujij.
Als Veerman wil aantonen welk een storm aan reacties het tornen aan frustrerende conventional wisdom kan veroorzaken, dan is hij daar weer uitstekend in geslaagd.
Staat de heer Veerman wel eens stil bij de ontelbare uren die het huisartsen, cardiologen, internisten en dietisten in hun spreekkamers kost om de misverstanden en gevolgen te corrigeren van dergelijke onverantwoordelijke belletjestrekkerij bij de bulk van de Nederlandse bevolking, die het door al de geprepareerde zoute rotzooi in de winkels NIET lukt om "te weinig" zout binnen te krijgen?
Shame on you, Veerman!