In 2020 zijn de Gezonde Innovatie Awards door FoodPersonality en Foodlog in het leven geroepen. Een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezond(er) eetpatroon, iets dat de laatste jaren nog belangrijker is geworden. Om deze beweging te ondersteunen is de Award in het leven geroepen en inmiddels hebben al twee edities mogen plaatsvinden.

De Gezonde Innovatie Awards kennen twee categorieën: producten en initiatieven (meer dan een product of alleen of zelfs een dienst). Dit jaar kwamen er 72 aanmeldingen binnen: 57 producten en 15 initiatieven. Van startende ondernemingen tot aan de grootste retailers van het land. Maar ook verschillende innovaties werden aangemeld. Allemaal bedrijven die zich inzetten voor een gezonder voedselaanbod, gericht op verschillende doelgroepen en thema’s. Een divers aanbod. Dat maakte het voor zowel consumenten als voor de vakjury erg interessant.

Vakjury
De vakjury verbonden aan de Gezonde Innovatie Awards bestaat uit een breed samengestelde groep experts uit de praktijk en de wetenschap. FoodPersonality en Foodlog hebben daar bewust voor gekozen. Ieder jurylid heeft een eigen expertise en kijkt anders naar de producten en initiatieven. De jury bestaat uit Floor Kroese (universitair docent aan het Self Regulation Lab van de Universiteit Utrecht), Tijn Leussink (directeur-grootaandeelhouder bij Leussink Retail Groep), Rick Hageman (eigenaar van drie SPAR-supermarkten in Noord-Holland), Janneke Stolker (huisarts met een grote interesse en aandacht voor gezonde en actieve levensstijl) en Jenneke Heising (programmadirecteur Wageningen Universiteit voor opleidingen Food Technology, Food Safety en Food Quality Design). Janneke Stolker en Jenneke Heising waren aanwezig bij de uitreiking en vertelden wat over gezondheid. Wat is dat nu eigenlijk?

Mensen hebben behoeften aan gezond eten dat past in hun eigen levensstijl
Gezondheid & trends
Gezondheid is een breed begrip. Het gaat verder dan alleen maar minder suiker of minder koolhydraten. Wat voor de één gezondheid is, kan voor de ander weer anders zijn. Gezondheid heeft ook te maken met duurzaamheid, budget én routine. De jury heeft geprobeerd om al deze aspecten mee te nemen. Volgens Jenneke Heising is voedsel onderdeel van ons leven. “We kunnen het dus niet alleen los als een product bekijken. Het heeft ook te maken met je levensstijl, de productie van het voedsel en wat voor dat invloed het heeft op de aarde. Je moet het breder bekijken.”

De vakjury zag trends binnen de aanmeldingen. De vleesvervangers maken al langere tijd een flinke opmars. Dit kwam dan ook veel terug in de aanmeldingen. Maar ook veel natuurproducten, producten laag in suiker en laag in koolhydraten waren dit jaar populair. Heising viel het thema gemak op. “We zien dat veel producenten hierop met hun producten inspelen. Mensen hebben behoeften aan gezond eten dat past in hun eigen levensstijl. Als er producten en initiatieven zijn die het makkelijker maken om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, dan zien we dat terug in de populariteit," aldus Jenneke.

FoodPersonality, Foodlog en Supermarkt.team feliciteren alle winnaars van de Gezonde Innovatie Awards 2021-2022!
Bij zowel de producten als de initiatieven zag de jury dat er veel innovaties zijn op het gebied van het stimuleren van groente en fruit. Iets waar huisarts Janneke Stolker erg blij mee is. Ook zijn er veel initiatieven die zich richten op baby’s en jonge kinderen. “Een belangrijke doelgroep om daar al het bewustzijn bij te creëren.” Naast het gezondheidsaspect waren er dit jaar ook aanmeldingen die gericht zijn op het sociale aspect. Ook hier zijn vorderingen in te maken, want ook dat levert een bijdrage aan de gezondheid en welbevinden van de mensen.

Winnaars
Uit de 72 aanmelding koos de vakjury 39 genomineerden: 26 producten en 13 initiatieven. Over deze 39 genomineerden mochten consumenten hun stemmen verdelen. Tienduizend consumenten hebben hun stem uitgebracht. Ook de vakjury bracht haar stem uit. Hieronder vind je de winnaars.

Consumenten kozen de volgende winnaars:
Producten
 1. TastyBasics | Repen noten en zaden & Muesli Fruit en Veggie
  TastyBasics maakt producten met minder suiker, minder koolhydraten en meer onbewerkte grondstoffen: de Repen noten en zaden EN de Muesli Fruit en Veggie van Tasty Basics.

 2. Albert Heijn | AH Volkoren bollen
  De grootste retailer van ons land, Albert Heijn. Een productlijn met allerlei volkoren varianten van producten die dagelijks worden gegeten.

 3. Okae for Kids | Okae Kinderthee
  Op nummer drie een product speciaal voor kinderen. Het is een vervanger voor limonade, zowel warm als koud te drinken: Okae kinderthee van Okae for Kids

Initiatieven
 1. Albert Heijn | Gezond koken onder de 2 euro per persoon met Prijsfavorieten
  Een initiatief dat laat zien dat gezond koken voor mensen met een kleinere beurs ook mogelijk is: Gezond koken onder de €2 per persoon van Albert Heijn.

 2. Spurd | Baby Groente Tas
  Op nummer 2 een initiatief voor de allerkleinsten in Purmerend en Beemster. Met een tas vol groente begint het leven van baby’s tussen 4 en 6 maanden gezond. Nummer 2 is de Baby Groente Tas van Spurd

 3. Actieplan Groenten en Fruit | Geef Kleur Door
  Het initiatief Geef Kleur Door laat zien dat groenten en fruit eten lekker en leuk is. Je kent ze wellicht van het bushokje vol groente en fruit of van de actie met de kleurrijke kratjes!

Als jurywinnaars komen uit de bus:
Producten
 1. Soilmates | Healthy Oil
  De olie bevat gezonde vetten. Het is een bonus dat het gemaakt is van groente-afval. De productverpakking en de branding zien er mooi uit en het heeft een toegevoegde waarde voor in het schap.

 2. Bonduelle | Bonduelle Groenten voor Soep
  Het is een combi van gemak en gezond. Het bevat een combinatie van verschillende groenten. Je maakt er gemakkelijk en snel een lekkere soep van. Het handigste eraan is dat je het altijd in huis hebt in je diepvries.

 3. Susie Icecream | Susie Puur Fruitijs
  Het is lekker en romig, zonder dat er room in zit. Wat het extra goed maakt: het bevat afgekeurd fruit en geen extra suikers. Richting zulke producten moeten we gaan als alternatief voor een ijsje of een toetje.

Initiatieven
 1. Spurd | Baby Groente Tas
  Het bevat alles wat je nodig hebt voor een gezond hapje voor je baby. Je geeft kinderen een gezond begin van hun leven. Hierin neem je de ouders mee. Dit zou landelijk uitgerold moeten worden.

 2. Bloeizone Bakkeveen | Bloeizone Bakkeveen
  Een initiatief om in een kleine gemeenschap gezamenlijk gezonder te leven. Het is een mooi voorbeeld van hoe je in een kleine gemeenschap samen heel ver kunt komen. Het initiatief richt zich niet alleen op voeding, maar is veel breder, zoals beweging en sociaal.

 3. Albert Heijn | Gezond koken onder de 2 euro per persoon met Prijsfavorieten
  Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat laat dit initiatief zien. Het werkt motiverend, juist voor mensen die het financieel minder hebben en van wie uit onderzoek blijkt dat ze ongezonder eten.


FoodPersonality, Foodlog en Supermarkt.team feliciteren alle winnaars van de Gezonde Innovatie Awards 2021-2022!

Dit artikel afdrukken