De Gezonde Innovatie Awards zijn verdeeld in twee categorieën. Producten die het beste passen binnen een gezonder eetpatroon en initiatieven die het meest aansporen tot een gezonder eetpatroon. De lijst met initiatieven is hier te vinden.

Stem op jouw favorieten
Welk product draagt volgens jou het meest bij aan een gezonder eetpatroon? Ga naar de stemwebsite en kies jouw favoriete product. Stemmen kan tot zaterdag 18 november.


  1. AH Groentesalade
    De makkelijkste én lekkerste manier om aan je dagelijkse behoefte van 250 gram groente te komen! Ideaal als lunch of side salad.

    Plukon Food Group
  2. AH 80% groentesappen
    Lekker veel groente! Onze 80% groentesappen worden iedere ochtend koudgeperst. Door alleen 100% verse groente en fruit te gebruiken en het sap nooit te verhitten, blijven vitamines en mineralen optimaal behouden.

    Albert Heijn
  3. Albert Heijn Vloerbroden
    De hele lijn vloerbrood, bestaande uit 4 smaakvolle varianten, is gemaakt van hoogwaardig graan uit Nederland en bevat nog een stukje minder zout dan een gemiddeld brood, zonder dat je dat proeft!

    Albert Heijn
  4. Amandelpasta crunchy
    Deze amandelpasta bestaat uit 100% geroosterde amandelen. Amandelen bevatten veel vezels, gezonde vetten en eiwitten. Een gezonde spread op brood, maar ook ideaal voor gebruik in smoothies en baksels.

    TerraSana
  5. AppelSintjes
    Appels in verpakking met Sinterklaasthema.

    BelOrta
  6. Babe biologisch havermoutje "Sunset sky"
    Biologische vezelrijke havermoutpap met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Met glutenvrije havermout, lijnzaad, dadel, kokos en kaneel. De samenstelling draagt bij aan de algemene- en smaakontwikkeling

    Babe Baby Foods B.V.
  7. Bananenbrood
    De Veggie Cake Bananenbrood is een heerlijke snack op basis van groenten. Het product is een bron van vezels, vegan en geen toegevoegde suikers. Het perfecte product voor iedereen die een gezondere keuze wil maken.

    Grünten
  8. Biologisch gevriesdroogd groentepoeder
    Veel kinderen krijgen enkel bij het avondeten groentes aangeboden. Een eenvoudige oplossing om tijdens de dag extra groentes te geven is door gevriesdroogdgroentepoeder te verwerken in baksels en maaltijden.

    Okae for Kids
  9. BioToday Ginger Premium Drink
    Boost je immuunsysteem met BioToday Ginger! Dit premium drankje op basis van gember is een bron van antioxidanten en bestaat uit versgeperst gembersap. Het drankje is vrij van kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen.

    De Smaakspecialist
  10. BitesWeLove Flip-its Vegan Cheese
    Deze gepofte linzenchips met vegan kaassmaak zijn net zo lekker als je favoriete Cheetos, maar dan vol proteïne, slechts 285 kcal per zak, super veel vezels en ook nog eens vegan.

    BitesWeLove
  11. Bloemkool pizzabodem
    Magioni wil gezondere alternatieven voor traditionele voedingsmiddelen bieden, zonder concessies te doen op smaak. Groente als basisingrediënt, waardoor onze bloemkool pizzabodem een bron van vezels en vitamines is.

    Magioni B.V.
  12. BOLLETJE Pro-Fit Proteïne Knäckebröd
    BOLLETJE Pro-Fit Knäckebröd Proteïne is extra bros en luchtig gebakken knäckebröd. Door de toevoeging van pompoenpitmeel bevat het 21% eiwitten en zit ook nog eens boordevol vezels!

    Bolletje
  13. BOLLETJE Protein Low Carb Crackers
    BOLLETJE Protein Low Carb Crackers bevatten 70% minder koolhydraten dan andere ontbijtcrackers en wel 34% proteïne.

    Bolletje
  14. Bonduelle Groente Rondo's
    Bonduelle Groente Rondo’s is een lekkere combinatie van groenten in een vrolijke ronde vorm. Zo geef jij een nieuwe draai aan de groenten op je bord!

    Bonduelle
  15. BOON bonen in pak
    Met BOON bonen in pak maken we peulvruchten en het stoffige conservenschap in elke supermarkt weer aantrekkelijk voor Gen Z. BOON zit vol eiwitten, vezels en gezonde voedingsstoffen. Naast voedzaam, zijn bonen ook nog duurzaam.

    Jamael Food Group
  16. Brainboosters
    Snoeptomaatjes in opvallende verpakking die verwijst naar gezonde snack

    BelOrta
  17. BroccoCress®
    BroccoCress®: smaak, gemak en gezondheid verleiden tot een gezonder voedingspatroon. Veilig gekweekt en natuurlijk rijk aan voedingsstoffen, biedt het intense smaak en gezondheidsvoordelen in veelzijdige gerechten.

    Koppert Cress
  18. Callowfit sauzen en dressings
    Callowfit is uitgegroeid tot “frontrunner” in het segment low calorie sauzen. Callowfit sauzen; 0% vet, geen toegevoegde suiker, vegan, lactose- en glutenvrij met behoud van een heerlijke smaak!

    Callowfit B.V.
  19. Chocolate Brownie
    Deze Veggie Chocolate Brownie van Grünten zit boordevol groenten, maar smaakt puur als een brownie met chocolade. Ideaal als lekkere ‘veggiebreak’. De perfecte snack voor iedereen die een gezondere keuze wil maken.

    Grünten
  20. Crisp Gekneusde Kombucha
    De Gekneusde Kombucha is ons recept tegen verspilling. Toen we hoorden dat fruitteler Wil Beekers elke zomer een deel onverkoopbaar rood fruit overhoudt, brouwden wij daar een circulair frisdrankje van.

    Crisp
  21. Damhert Vegan Gouda Flavour
    Herbeleef de smaak van kaas als veganist met Damhert Vegan Gouda Flavour! Romig, hartig, zonder dierlijke vetten en verrijkt met vitamine B12. Gluten- en lactosevrij. Allergenenvrij.

    Damhert Nutrition
  22. Dole Fruit&Cream appel-kaneel of perzik-vanille
    De lekkere feel-good snack met zongerijpte stukjes fruit in combinatie met een zachte plantaardige room. Met alleen natuurlijke suikers en volledig vegan.

    Dole Packaged Foods Europe B.V.
  23. EASY VEGGIE TONIGHT CHILI SIN CARNE
    Easy Veggie Tonight Chili Sin Carne is een licht pittige maaltijdsaus met chili kruiden. Boordevol groenten, eiwitten en vezels. Geen suiker toegevoegd. 413 gram groenten & peulvruchten per pot.

    Zwanenberg Food Group
  24. EASY VEGGIE TONIGHT DAHL
    Easy Veggie Tonight Dahl is een mild romige maaltijdsaus naar Indiaas recept. Boordevol groenten, eiwitten en vezels, maar liefst 413 gram groenten & peulvruchten per pot en geen suikers toegevoegd.

    Zwanenberg Food Group
  25. EASY VEGGIE TONIGHT RAS EL HANOUT
    Easy Veggie Tonight Ras el Hanout is een mild Marokaans gekruide maaltijdsaus. Boordevol groenten, eiwitten en vezels, maar liefst 314 gram groenten & peulvruchten per pot en geen suikers toegevoegd.

    Zwanenberg Food Group
  26. Elietsa
    Elietsa Extra Virgin Olijfolie is gezond voor elke foodie en de planeet. Olijven zijn circulair geteeld en zero waste geproduceerd. Alle gezondheidskenmerken phenols, zuurgraad en goede onverzadigde vetten staan op het label en de website

    Elietsa
  27. Euroma American Style BBQ
    De 4 Original Spices BBQ zijn pure kruiden- en specerijenmelanges. Zonder toegevoegd zout en andere kunstmatige smaakmakers. De BBQ melanges zijn geschikt om marinade, rub, sausjes en dips op smaak te brengen.

    Koninklijke Euroma B.V.
  28. Euroma Nasi Bami
    Daily Dinner is een concept met melanges voor populaire gerechten voor op de Nederlandse eettafel in handige en uitnodigende potjes met boodschappenlijstje en QR-code voor het recept. Een 100% pure kruiden- & specerijenmelanges.

    Koninklijke Euroma B.V.
  29. Euroma Smaakmaker
    De smaakmaker zonder zout, met de kracht van kruiden! Geeft elk gerecht net dat beetje extra smaak. Consumenten die zich bewust zijn van een gezonde (zoutloos) eetpatroon.

    Koninlijke Euroma B.V.
  30. Fast Fruit: Diepvries smoothies
    4 unieke smoothie mixen - alleen nog je favoriete vloeistof toevoegen: Banaan, acaipuree, blauwe bes; Framboos, blauwe bes, banaan, druif; Banaan, mango, ananas; Mandarijn, banaan, spinazie, boerenkool, gember.

    Frio Food
  31. Fast Fruit: Mixen
    3 zeer bijzondere mixen: Mix met yoghurtdrops, kersen en granaatappelpitjes; Mix met mango, papaja en roze pitaja, kortom exotische fruitsoorten; Mix bestaande uit de altijd geliefde: aardbei en banaan.

    Frio Food
  32. Fast Fruit: Mono producten - diepvries fruit
    Spannende en unieke vriesvers fruit varianten bestaande uit: avocadoschijfjes, bananenschrijfjes, açai ‘drops’ en blauwe bessen.

    Frio Food
  33. Fit Meals
    Enige gecertificeerd geproduceerde gezonde en vriesverse (sport)maaltijden in de retail verkrijgbaar. Binnen zes maanden na lancering gelist bij zeven retailers, waaronder AH en PLUS.

    Fitmeals B.V.
  34. Fundo geconcentreerde kippenbouillon
    Onze kippenbouillon is 100% natuurlijk zonder enige toevoegingen. Uniek in zijn categorie met Nutriscore A. Bovendien zoutarm en gluten free. We mikken hierbij op consumenten die bewust gezonder willen eten.

    Quality Gourmet Concepts NV
  35. Gezondheidspakket Joycies en Mibyte
    MIFood heeft met U'M haar producten 3 jaar getest op de preventieve werking tegen 3 welvaartsziekte. Resultaat de groente en fruitmixen van MiFood verhogen evidence based de weerstand tegen deze ziekten.

    MiFood B.V.
  36. Go Nuts Carrot Cake
    Een taart zonder geraffineerde suikers.

    Gezond door voeding
  37. Heinz Tomato Frito
    Het nieuwe verfijnde recept van Heinz Tomato Frito heeft verbeterde voedingswaarden, met als resultaat een zoutreductie van 19% zonder in te leveren op de onweerstaanbare rijke smaak.

    The Kraft Heinz Company
  38. Hero Jam Zero
    Hero Jam Zero bevat geen toegevoegde suikers en 8 kcal per portie. Voor de consument die wil genieten, maar ook let op calorieën. Daarnaast is het product geschikt voor diabetici.

    Hero Benelux
  39. Holie Granola Low Carb 350g
    Holie Ontbijtgranen zijn voor mensen die zoeken naar een gezonde variant in het ongezonde Ontbijtgranen schap. Dit jaar verkopen we ongeveer 5 miljoen producten in de Benelux, terwijl we pas 5 jaar bestaan!

    Holie Foods
  40. Holy Hon!
    Hou je van de smaak van honing maar dan zonder de massale suikers? Gebruik dan de Steviala Holy Hon! Je proeft het verschil niet! Zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen, vegan, lactosevrij, glutenvrij, vezelrijk en laag in calorieën!

    Steviala
  41. Iglo Veggie
    Iglo Veggie maakt vegetarisch eten nog makkelijker, lekkerder en toegankelijker. Met vijf smaken zonder vleesvervangers en minimaal 250g groente. Voor een doelgroep die nog weinig verantwoorde keuze binnen kant-en-klaar had.

    Iglo Nederland
  42. John West ExtraVita tonijnmoten
    John West ExtraVita tonijnmoten zijn verrijkt met natuurlijke vitamines of omega. Direct klaar en smaakvol door toegevoegde ingrediënten als citroen of olijf. Dus snel een verantwoorde én lekkere maaltijd op tafel.

    John West Holland B.V.
  43. John West Vegan visvrije tonijn
    John West Vegan visvrije tonijn is een plantaardig alternatief voor tonijn, op basis van soja en tarwe. De producten zijn van nature rijk aan eiwit en klaar voor gebruik, perfect voor een flexitarische levensstijl.

    John West Holland B.V.
  44. Jumbo Vegan Aubergine Shoarma
    Een 100% plantaardige sousvide gegaarde, kant&klare shoarma, gemaakt van aubergines met een schrammetje van Nederlandse telers. Voor wie geen vlees en duurzaam wil eten en snel een broodje shoarma wil klaarmaken.

    Growers United
  45. Lassie BIO Volkoren Couscous
    Couscous wordt steeds populairder. Volkoren couscous staat in de Schijf van Vijf en bevat maar liefst 9g vezels per 100g, vitamines en mineralen. Het is gemaakt van biologisch geteelde Tarwe.

    EbroFoods NL
  46. LikeMeat: WOW Chicken Chunks
    Hoogwaardige plantaardige kipstukjes die de smaak en textuur bieden van echt vlees. Rijk aan vezels en plantaardige eiwitten (>19% per 100 g), waardoor ze perfect passen binnen een gezond en evenwichtig eetpatroon.

    The LiveKindly Collective
  47. Magical Maple
    Steviala Magical Maple is de ideale vervanger van Maple stroop en bevat géén toegevoegde suikers of zoetstoffen. Daarnaast bevat deze ook maar 4,2 g KH per 100 g en dus slechts 0,42 g per portie.

    Steviala
  48. MamasChai Masala Chai
    MamasChai is de eerste ready-to-drink chai en is vegan, gluten- en lactosevrij en bevat tot 80% minder suiker dan chai latte. MamasChai maakt chai gezonder, authentieker, makkelijker en duurzamer.

    MamasChai
  49. Mister Kitchen's Veggie Spread & Dip
    Niets lekkerder dan groentespread op je brood of wrap, maar wij vonden het huidige aanbod saai, ongezond en smakeloos. Dat kan veel beter én lekkerder met een basis van peulvruchten en soya-yoghurt.

    Mister Kitchen's
  50. MozzaVella (Vegan Mozzarella)
    Een planeet-aardige Vegan variant van onze bestseller, de 400g voorgesneden Mozzarella.

    Züger Frischkaese
  51. Natuurlijk Fit
    Brood is gezond en door net dat beetje extra toe te voegen of weg te laten, passen onze 3 Natuurlijk Fit broden perfect in een gezonde en bewuste levensstijl: 1. Eiwit verhoogd, 2. Vezel verhoogd, 3. Koolhydraat verlaagd.

    Bakker Goedhart
  52. Nederlandse Kimchi
    Rauwe, gefermenteerde lokale biologische groenten vol probiotische bacteriën en prebiotische vezels. SauerCrowd ondersteunt je darmmicrobioom en innerlijke bacteriële diversiteit. Omdat gezondheid van binnenuit begint.

    SauerCrowd
  53. Oh Choc!
    Steviala Oh'Choc! pure chocopasta 3 in 1 voor zij die ook willen genieten van choco maar dan zonder toegevoegde suikers. Past in een koolhydraatarm, vezelrijk en suikerarm dieet.

    Steviala
  54. Optimel Verwenmoment yoghurt
    Voor iedereen die zorgeloos wil genieten van heerlijke yoghurt mét bijzondere smaken. Zónder toegevoegde suiker en 0% vet. Verkrijgbaar in hersluitbare 450 g beker, in de smaken Aardbei, Perzik en Citroen Cheesecake.

    FrieslandCampina
  55. Oven & Airfryer Noten
    Noten om zelf thuis te roosteren in de airfryer of oven. De heerlijke geur en smaak van vers gebrande warme noten; net als op de markt of in de notenbar! Lekker & Gezond bij de borrel & In de avond als snack.

    Foodtrend B.V.
  56. Pad Thai noodles van bruine rijst
    Deze noodles zijn gemaakt van 100% biologisch bruine rijstmeel. Bruine rijst is onbewerkt en hierdoor de meest voedzame rijstvariant. Het bevat namelijk veel vezels. Ook zijn de noedels glutenvrij.

    TerraSana
  57. Plantaardige kaas van bloemkool
    Op bloemkool gebaseerde plantaardige kaas met toegevoegde eiwitten, vitamines en mineralen. Vrij van zuivel en daardoor geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, veganisten en vegetariërs.

    Boermarke
  58. PLNT 100% Plantaardige Crab Cake
    100% plantaardige Crab Cake op basis van tarwe proteïne uit Nederland. Geschikt voor zowel visliefhebbers als vegans, met een heerlijke vissmaak die komt van zeewier, een natuurlijke smaakversterker.

    PLNT
  59. Seamore Seaweed Chips
    Seamore seaweed chips is gemaakt van duurzaam geoogst zeewier, rechtstreeks uit de Atlantische Oceaan. Door de knapperige structuur, verantwoorde samenstelling en de 'eet-de-hele-zak-smaak', wil je nooit meer anders!

    De Smaakspecialist
  60. Searoop
    Searoop is een biologische Zeeuwse limonadesiroop op basis van versgeperst appelsap, botanische kruiden en kruiden uit de duinen. Het is low in sugar, vegan en kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

    JB Diesch
  61. Servero Fruitmoesjes Appel, Aardbei, Framboos
    Servero Fruitmoesjes gemaakt van een combinatie van appel, aardbei en framboos. Fruitmoesjes bevatten 100% fruit en 0% toevoegingen. Ideaal als tussendoortje en dessert door de portieverpakkingen.

    Servero
  62. SlooOW Vezelrijke Volkorenbroodjes
    100% natuurlijk & biologisch, vegan en rijk aan vezels; onze SlooOW Vezelrijke Volkorenbroodjes. Op basis van desem bereid met een natuurlijk, SlooOW proces om deze allerbeste smaak te creëren.

    Pandriks Bake Off B.V.
  63. Smaakt Less Carb Lijn
    Alle producten van Smaakt Less Carb bevatten 40 tot 99% minder koolhydraten dan vergelijkbare producten. Daarnaast zijn de producten volledig biologisch, zonder toevoegingen, geen kleur- geur- en smaakstoffen.

    De Smaakspecialist
  64. Smeerbare verse geitenkaas
    Smeerbare verse geitenroomkaas, direct smeerbaar uit de koeling en bevat 30% minder vet dan traditionele verse geitenkaas. We vervullen de wens van de consument om lekker te genieten zonder het hoge vetgehalte.

    DeJong Cheese - Alphenaer
  65. Susie Fruit ijsjes - om thuis in te vriezen
    Echt fruitijs zonder geheimen. Susie maakt ze: lekkere ijsjes boordevol fruit. Want puur fruit, da’s een smaakbom op zich! Dus geen toegevoegde suiker en geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

    Susie Food B.V.
  66. Sweet Chilli Sauce 50% minder suiker
    50% minder suiker, maar een onweerstaanbare 100% smaak! Geniet van onze Chilisaus, met natuurlijke Stevia, voor zoetheid met een pittige kick. Een heerlijke, gezonde keuze boven andere chilisauzen.

    Inproba
  67. TastyBasics Beschuit Meerzaden
    Beschuit met 40% minder koolhydraten dan normale beschuiten. Hierdoor meer vezels en eiwitten. Gemaakt op basis van onbewerkte ingrediënten en hiermee een stuk voedzamer.

    TastyBasics
  68. TastyBasics Krokante Muesli Kokos & Amandel
    TastyBasics Krokante Muesli Kokos&Amandel geeft een krachtige start van de dag. Er zijn geen suikers aan toegevoegd en de muesli is vezel- en eiwitrijk en heeft 50% minder koolhydraten.

    TastyBasics
  69. TastyBasics Repen Blauwe Bes Kokos
    Repen voor tussendoor op basis van onbewerkte ingrediënten. Deze repen bevatten maarliefst 20% blauwe bessen. Er is 0% suiker aan toegevoegd en bevatten 17% eiwitten en 16% vezels.

    TastyBasics
  70. The Better Cookie Speculoos
    The Better Cookies zijn lekker krokant en smaken naar speculoos. Ze zijn iets minder zoet maar net zo lekker. Dit koekje heeft een Nutri-score A label en het koekje smaakt zoals een koekje moet smaken.

    Karma Karma bvba
  71. Tres Hombres 100% pure chocolade zonder suiker
    100% cacao en 0% suiker. Dat is meestal niet zo lekker, maar wij hebben het lekker gemaakt zodat mensen die geen suiker willen of mogen wél mogen genieten. De cacao is emissievrij gezeild.

    Chocolatemakers
  72. Vegan Visboer
    De plantaardige visvervangers van Vegan Visboer geven jou die verrukkelijke smaak en structuur van vis inclusief die voedingswaarden die we zo nodig hebben. Een duurzaam, plantaardig én vis-aardig alternatief.

    Vegan Visboer
  73. Veggie burger deluxe
    De Veggie Burger Deluxe is een smaakvolle plantaardige en vullende burger met duidelijk zichtbare groenten. Hij bevat 67g groenten, bonen en quinoa per burger, is gemakkelijk en snel klaar te maken voor een voedzame maaltijd.

    Garden Gourmet Nederland - Nestlé
  74. Vietnamese bruine rijstvermicelli
    Deze noodles zijn gemaakt van 100% biologisch bruine rijstmeel. Bruine rijst is onbewerkt en hierdoor de meest voedzame rijstvariant. Het bevat namelijk veel vezels. Ook zijn de noedels glutenvrij.

    TerraSana
  75. Vivera Plantaardige Zalmfilet
    Catch of the day! Deze overheerlijke Plantaardige Zalmfilet van Vivera smelt op je tong door de lekkere vettige zalmbite én bevat toegevoegde Omega-3-vetzuren, ijzer en vitamine B12.

    Vivera
  76. Vleeswaren minder vet of minder zout
    Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten vaak veel vet en zout. Albert Heijn heeft kipfilet, kalkoenfilet en ham met minder zout of vet ontwikkeld die variatie bieden in vleeswaren broodbeleg.

    Albert Heijn
  77. Waterdrop Boost
    Bruisblokje voor de bereiding van een verfrissend drankje. Onze missie is om mensen te motiveren om meer water te drinken, zodat deze een gezonder, langer en duurzamer leven kunnen leiden.

    Waterdrop GmbH
  78. WholeFiber
    WholeFiber is 100% puur natuur groente. Gedroogde wortel in knapperige/crunchy vorm. Bevat 85% prebiotische vezel. 2-3 eetlepels per dag toevoegen aan het dieet zorgt voor 10-12 gram extra vezel.

    WholeFiber
  79. Zonnatura vegan kip kerrie salade
    Zonnatura's vegan kip kerrie salade is een heerlijke biologische broodsalade met plantaardige kipstukjes! Vol van smaak door de heerlijke kerrie kruiden.

    Wessanen Benelux B.V.
Dit artikel afdrukken