'Taartcultuur'
Volgens Nigel Hunt van de FDS zijn kantoren tegenwoordig bij uitstek een plek geworden waar mensen veel suiker binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vieren van een verjaardag, de afdelingssnoeppot of de beloning bij het leveren van een prestatie in de vorm van gebak. Hij pleit daarom voor een 'cultuurverandering' op kantoren en andere werkplekken. Die moet mensen stimuleren om gezonder te eten en zorgt ervoor dat ze niet verleid worden door cake, taart, koekjes en andere zoetigheden.
Tips
De FDS heeft een aantal tips die kunnen helpen de taartcultuur uit te bannen:
- Beperk het eten van zoetigheid tot de lunchpauze. Dat zorgt ervoor dat het tandglazuur minder wordt aangetast
- Eet kleinere porties en spreek met de collega's een 'suikerschema' af. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er maar op 1 dag per week verjaarsdagtaart gegeten wordt
- Maak slim gebruik van 'nudging'. Gebruik bijvoorbeeld kleine borden en zorg ervoor dat gezond voedsel meer in het zicht ligt dan ongezonde snacks.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Precies Veronica, frisdrank schijnt de 'neiging' te hebben je glazuur ook flink aan te tasten. In de US is er zoiets wat ze "mountain dew mouth" heet, aangetaste gebitten door alle soorten zuren, HFCS enz wat erin zit en jeugd(ook volwassenen overigens) die het met liters per dag drinken.
In Zweden, waar de dunste mensen van Europa wonen, met de beste gebitten, is er een heel ritueel, tweemaal daags, met koffie en zoet gebak, de zogenaamde fika. Ik vrees dat de slechte gebitten en de obesitas in het Verenigd Koninkrijk andere oorzaken hebben dan de koffie met gebak.
Tja, men vindt tegenwoordig nu eenmaal dat alles met een gebakje gevierd moet worden en dat je zeer ongezellig bent als je nee zegt. Zeggen die tandartsen ook nee als ze op een verjaardag zitten vraag ik me weleens af? Of zeggen ze dan ook, ach het is tenslotte een verjaardag, straks thuis poets ik weer.