Volgens de Faculty of Dental Surgery (FDS) is de start van het nieuwe jaar een uitstekend moment om een einde te maken aan de taartcultuur op kantoor. In plaats van cake en taart, die bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas en een slechte mondgezondheid, zouden er bij vergaderingen en bijeenkomsten fruit en nootjes op tafel moeten komen. Ook raadt de FDS bedrijven en organisaties aan om suikerrijke snacks in automaten te vervangen door snacks met minder suiker.

'Taartcultuur'
Volgens Nigel Hunt van de FDS zijn kantoren tegenwoordig bij uitstek een plek geworden waar mensen veel suiker binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vieren van een verjaardag, de afdelingssnoeppot of de beloning bij het leveren van een prestatie in de vorm van gebak. Hij pleit daarom voor een 'cultuurverandering' op kantoren en andere werkplekken. Die moet mensen stimuleren om gezonder te eten en zorgt ervoor dat ze niet verleid worden door cake, taart, koekjes en andere zoetigheden.

Tips
De FDS heeft een aantal tips die kunnen helpen de taartcultuur uit te bannen:
- Beperk het eten van zoetigheid tot de lunchpauze. Dat zorgt ervoor dat het tandglazuur minder wordt aangetast
- Eet kleinere porties en spreek met de collega's een 'suikerschema' af. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er maar op 1 dag per week verjaarsdagtaart gegeten wordt
- Maak slim gebruik van 'nudging'. Gebruik bijvoorbeeld kleine borden en zorg ervoor dat gezond voedsel meer in het zicht ligt dan ongezonde snacks.
Dit artikel afdrukken