De Franse supermarktketen Super U is een overeenkomst aangegaan met de coöperatie Terrena om de komende drie jaar minstens 50.000 ton per jaar varkensvlees af te nemen. Het vlees zal gepositioneerd worden tussen biologisch en intensief in, als 'ecologisch verantwoord intensief'.

Super U gaat een meerprijs van 8 tot 12 cent per kilo varkensvlees betalen. De varkenshouders van de coöperatie Terrena hebben na twee jaar hard onderhandelen weten te breken met de jaarlijkse onderhandelingscyclus die in Frankrijk boeren en distributie elkaar tot op het bot laat fileren. Door het meerjarige contract wordt de markt, waarin de prijzen variëren tussen de 2,5 en 9 euro per kilogram, gereguleerd. Daar profiteren alle partijen van. Voor Super U is het niet het eerste contract van deze aard, zij kopen bijvoorbeeld ook op deze manier hun biologische melk al in.

Vanaf 4 maart komt het varkensvlees onder het merk Agriculture Nouvelle in de schappen te liggen. Daarmee weet de consument dat hij met kwaliteitsvlees te maken heeft, want Terrena heeft zich verplicht de varkens met lijn- en koolzaad te voeren, antibioticagebruik terug te dringen en het dierwelzijn te vergroten. De deelnemende boeren willen de investeringen die dit met zich meebrengt, in de orde van grootte van 3 tot 5 cent per kilogram, opbrengen omdat zij verzekerd zijn van hun afzet. Ook hebben beide partijen manieren gevonden om het hele varken beter te verwaarden (nieuwe worstreceptuur) en in overbodige kosten te snijden.
Dit artikel afdrukken