Tot die conclusie komt de bemiddelaar die in opdracht van het Franse ministerie van Landbouw onderzoek deed naar de uitbetalingsprijzen van rund- en varkensvlees. Medio juni werd een convenant gesloten. Daarin werd afgesproken gedurende enkele weken de prijs per kilo vlees steeds met enkele centen op te laten lopen om de noodlijdende Franse vleesboeren overeind te houden.
Het rapport van bemiddelaar Francis Armand werd gisteravond openbaar gemaakt. Armand constateert geen enkel bericht te hebben ontvangen dat inkopende supermarkten geweigerd hebben de prijsverhogingen te betalen. De constatering is opmerkelijk omdat de boeren hun woede over de slechte prijzen die zij ontvangen van slachters steeds hebben botgevierd op vestigingen van supermarkten.
Supers moeten relatief meer betalen
Slachters enn handelaren gaven die betere prijzen echter niet door aan de boeren. De rapporteur legt uit waarom dat zo is. Supermarkten kopen geen hele koeien of varkens, maar slechts delen daarvan als vers vlees in. De rest gaat naar andere markten en naar het buitenland waar er geen hogere prijs voor wordt betaald. Daarom moeten de supers relatief veel meer betalen voor de kilo's die zij afnemen. Het totaal aantal kilo's dat de slachters duurder aan de boeren betalen wordt immers niet door alle afnemers met de afgesproken wekelijkse verhoging van 5 cent gecompenseerd. De boeren krijgen echter relatief minder omdat van supers niet kan worden verlangd dat ze betalen voor kilo's die ze niet afnemen.
In zijn rapport laat Armand de stijgende prijsontwikkeling voor de boer zien:
De maatregel drukt relatief zwaar op de Franse supers. Dankzij het rapport zijn zij nu niet langer de gebeten hond. Die rol gaat over op de slachters en handel. Dat meldt Le Monde vanmorgen.
Minister van Landbouw Stéphane le Foll gaf eerder deze week echter al aan dat ook van hen niet kan worden verwacht dat ze de te hoge kostprijzen van Frans vlees uit hun zak compenseren. Lidl zei vanmorgen op challenges.fr zijn Franse vlees reeds 25 cent per kilo boven de marktprijs in te kopen. Michel Biero, Lidls hoofd Inkoop voor vlees in Frankrijk, noemt de slachters en met name de verwerkers de partijen die de dringend noodzakelijke modernisatie van de Franse dierhouderijsector tegenhouden.
'Nog weinig overtuigend'
Premier Manuel Valls wees vanmorgen bij radiozender RTL op de noodzaak om solidair te zijn. Zowel supers als slachters, handelaren en verwerkers moeten volgens hem 'hun verantwoordelijkheid nemen' om de boeren te steunen. Met name vleeswarenmakers zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de compensatie van de kilo's die supers niet kunnen betalen omdat ze die niet zelf afnemen. Bemiddelaar Armand wijst er in zijn rapport op dat supers hun leveranciers dwingender achter de broek zouden kunnen zitten om uitsluitend Frans vlees in hun worst te stoppen, zoals de boeren beoogden met hun actie tegen worstmaker Cochonou tijdens de Tour de France.
Armand schrijft in zijn rapport echter ook dat te duur vlees, met name varkensvlees, consumenten uiteindelijk tegen Frans vlees zal laten kiezen als dat zich op een prijsniveau gaat begeven dat te hoog boven buurlanden ligt. Vanmiddag licht president François Hollande het reddingsplan voor de Franse vlees- en melksectoren toe in Dijon. 'Getuige de voortdurende wegblokkades, overtuigt het de boeren nog niet echt', schrijft Le Monde. Bij Clermont-Ferrand en Lyon vinden vandaag nieuwe wegblokkades plaats.
Fotcoredits: Manuel Valls (l) en Stéphane le Foll (r) lichten het plan voor de redding van de Franse dierlijke landbouw toe, Elysée
Dit artikel afdrukken
Supers moeten relatief meer betalen
Slachters enn handelaren gaven die betere prijzen echter niet door aan de boeren. De rapporteur legt uit waarom dat zo is. Supermarkten kopen geen hele koeien of varkens, maar slechts delen daarvan als vers vlees in. De rest gaat naar andere markten en naar het buitenland waar er geen hogere prijs voor wordt betaald. Daarom moeten de supers relatief veel meer betalen voor de kilo's die zij afnemen. Het totaal aantal kilo's dat de slachters duurder aan de boeren betalen wordt immers niet door alle afnemers met de afgesproken wekelijkse verhoging van 5 cent gecompenseerd. De boeren krijgen echter relatief minder omdat van supers niet kan worden verlangd dat ze betalen voor kilo's die ze niet afnemen.
In zijn rapport laat Armand de stijgende prijsontwikkeling voor de boer zien:
De maatregel drukt relatief zwaar op de Franse supers. Dankzij het rapport zijn zij nu niet langer de gebeten hond. Die rol gaat over op de slachters en handel. Dat meldt Le Monde vanmorgen.
Minister van Landbouw Stéphane le Foll gaf eerder deze week echter al aan dat ook van hen niet kan worden verwacht dat ze de te hoge kostprijzen van Frans vlees uit hun zak compenseren. Lidl zei vanmorgen op challenges.fr zijn Franse vlees reeds 25 cent per kilo boven de marktprijs in te kopen. Michel Biero, Lidls hoofd Inkoop voor vlees in Frankrijk, noemt de slachters en met name de verwerkers de partijen die de dringend noodzakelijke modernisatie van de Franse dierhouderijsector tegenhouden.
'Nog weinig overtuigend'
Premier Manuel Valls wees vanmorgen bij radiozender RTL op de noodzaak om solidair te zijn. Zowel supers als slachters, handelaren en verwerkers moeten volgens hem 'hun verantwoordelijkheid nemen' om de boeren te steunen. Met name vleeswarenmakers zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de compensatie van de kilo's die supers niet kunnen betalen omdat ze die niet zelf afnemen. Bemiddelaar Armand wijst er in zijn rapport op dat supers hun leveranciers dwingender achter de broek zouden kunnen zitten om uitsluitend Frans vlees in hun worst te stoppen, zoals de boeren beoogden met hun actie tegen worstmaker Cochonou tijdens de Tour de France.
Armand schrijft in zijn rapport echter ook dat te duur vlees, met name varkensvlees, consumenten uiteindelijk tegen Frans vlees zal laten kiezen als dat zich op een prijsniveau gaat begeven dat te hoog boven buurlanden ligt. Vanmiddag licht president François Hollande het reddingsplan voor de Franse vlees- en melksectoren toe in Dijon. 'Getuige de voortdurende wegblokkades, overtuigt het de boeren nog niet echt', schrijft Le Monde. Bij Clermont-Ferrand en Lyon vinden vandaag nieuwe wegblokkades plaats.
Fotcoredits: Manuel Valls (l) en Stéphane le Foll (r) lichten het plan voor de redding van de Franse dierlijke landbouw toe, Elysée
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is natuurlijk gewoon een strijd tussen de stad en het platteland, ik sta aan de kant van dat platteland. Iedere keer dat ik ergens naartoe vlieg, eerst nog pakweg 1000 km over europese landerijen (daarna wordt het een woestenij), denk ik, hoe is het in godsnaam mogelijk, wie organiseert dat allemaal, al die kavels mooi begrensd door heggen of sloten, graslandjes en keurige akkers, is hier een super-architect bezig om dat zo te ontwerpen en in te delen, en daar dan ook nog goedkoop voedsel voor de supers mee te verzekeren en in te voorzien? Hoe kan dit eigenlijk? The Invisible Hand??
Iedereen die het nieuws volgt, weet het sinds gisteravond al: om 16.00 uur gisteren zijn de blokkades opgeheven. De FNSEA (de Franse LTO) vond het niet meer dan fatsoenlijk, nadat de overheid 600 miljoen op tafel had gelegd.
Toch zijn de boeren nog niet allemaal overtuigd. Ze gaan 'in overleg', zeggen ze, maar doen dat in ieder geval buiten de openbare weg.