Na roerige dagen waarop Franse boeren de grote openbare verkeersaders blokkeerden, besloot de Franse regering € 600 miljoen vrij te maken voor de Franse zuivel- en vleesboeren in nood. De marktprijzen zijn te ver onder de kostprijs geschoten, zodat de boeren niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en in surséance van betaling dreigen te komen.

De Franse bevolking steunt de acties van de boeren. Volgens een enquête staat 88% positief tegenover hun eisen. De steun komt iets meer van vrouwen (92%) dan van mannen (86%). Van de geënquêteerden laat 81% weten best iets meer te willen betalen voor Frans vlees en Franse zuivel (speciaal voor hen heeft Le Monde tips om fraudeleus 'Frans' uit te sluiten). Ruim 78% denkt niet dat de overheid de Franse boerencrisis tot een goed einde zal weten te brengen. De Franse boerenvoorman Xavier Beulin (FNSEA, de Franse LTO) zegt in Le Figaro dat zijn achterban moeizaam tot vertrouwen in de goede afloop te brengen is. Le Monde meldde gisteren nieuwe, spontane boerenacties tegen supermarkten.

België mengt zich
Inmiddels mengt ook de Belgische premier Charles Michel zich in de boerenkwestie. Op de Belgische landbouwbeurs van Libramont stelde hij gistermiddag zijn eveneens morrende boeren gerust met de verzekering dat hij de landbouw in zijn land niet alleen met Belgische, maar ook met Europese middelen extra wil ondersteunen om de boereneconomie voor België te behouden.

Nederlandse CBL: 'geen toekomstvisie'
Eerde deze week deed de Telegraaf een enquête over de Franse staatssteun. Slechts 10% van de lezers van de krant kon zich vinden in nieuwe boerensubsidies. Op Foodlog gaf directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel deze week aan afwijzend te staan tegen steun en daarin een 'gebrek aan toekomstvisie' te zien waaraan niet alleen Frankrijk zou lijden.

7 september: EU steunbespreking
De Franse Landbouwminister Le Foll belde met zijn Europese collega's alvorens de 4 cent steun aan de melkveehouders toe te kennen. Dat zou kunnen betekenen dat zij de steun billijken. Op 7 september komen de EU-landbouwministers bijeen om het te hebben over steun aan de boereneconomie.

Wat vindt de lezer?
Hebben de Nederlandse boeren recht op subsidie? Zowel varkenshouders als melkveehouders klagen op dit moment steen en been. Bedenk daarbij dat Eurocommissaris Phil Hogan begin dit jaar met zoveel woorden heeft aangegeven toekomst te zien voor Europa als belangrijke melkkoeienregio in de wereld.

Fotocredits: 'My 2 cent', Dennis Skley

-- POLL --
NB: je kunt maar 1 optie kiezen, overweeg dus zorgvuldig

Ook Nederlandse boeren hebben recht op subsidie

Dit artikel afdrukken